Searching for culinary perfection, one recipe at the time

joi, aprilie 26, 2012

Pear Strudel with Chestnut Cream and Pear Chips


Inca o reteta care a fost cit pe ce sa nu se intimple prea curind.

In strudelul asta se folosesc doua tipuri de pere, Comice si Bosc.
Bosc se gasesc pe toate drumurile, no problem.
Pentru Comice, sezonul este din Septembrie pina in Martie. Cum sintem la sfirsitul lui Aprilie deja, m-am cam inpacat cu idea ca pina in septembrie nu mai sint decit 5 luni :).

La acelasi supermarket unde am gasit si English Pea am dat si peste pere Comice. Cred ca erau ultimele pere de tipul asta pentur o lunga durata. Se cam vedea ca le-a cam trecut tineretea de ceva timp. In lipsa de altceva m-am multumit cu cu ce am gasit. Din opt cite mi-au trebuit, am gasit numai sapte asa ca am inlocuit pe a opta cu alta natie (cea mai rosie si mai frumoasa in poza)

Mise en place pentru Pere



Se taie perele la baza astfel incit sa poata sa stea nesprijinite. Se taie si in partea de sus, cam unde incepe para sa se rotunjeasca para


Cu un tub metalic ( ring mold ) cam de 5 cm se inlatura partea din exterior a perelor, ca sa arate ca un cilindru. Cu unul mai micse inlatura centrul cu semintele


Se pun perele intr-o cratita cu destul "poaching liquid" (folosit si pe la alte retete, Sovinion Blanc, Apa, zahar si zeama de lamiie), se acopera cu un capac facut din hirtie de pergament si se fierb la foc foarte mic intre o ora si o ora si jumatate, pina s-au patruns bine perele.


Dupa o ora jumate de miroseau demential. Le-asi fi mincat asa... dar m-am abtinut


Se opreste un sfert de cana de lichid iar restul se lasa pina se raceste dupa care cratita se pune la frigider.

Mise en place pentru Crema de Castane


Castanele, Frisca lichida si vanilia de mai sus se pul la fiert la foc foarte mic pentru 45 de minute sau pina ce castanele s-au patruns si inmoiat bine.


Se proceseaza vreo trei miunte intr-un procesor pina se face ca un piure


Nu am rezistat tentatiei si mi-am bagat degetele prin crema asta de vre-o douazeci de ori :)

Crema se amesteca intr-un blender cu lichidul oprit de la pere si la frigider cu el.

Pear Chip


Menirea in viata la para Bosc este sa se transforme in chips :)
Cu o mandolina se taie felii din para pe setarea cea mai mica astfel incit feliile sa fie transparente.


Feliile astea se fierb la foc mic in apa si zahar vre-o 10 min pina devin translucide. Se opreste focul si se lasa sa se raceasca lichidul.


Se scot feliile din lichid si se  sterg cu un servetel sa se inlature excesul de lichid. Se pun intr-o tava echipata cu Silpat si se tin in cuptorul incins la 135C  jumate de ora.

Rezultatul..



Ca sa nu ne auzim vorbe, mina din poza nu este a mea

Si acum incepat partea fun
Cum reteta este de Strudel, cilindri de pere trebuiesc imbracati frumos in foi de baclava, sau de strudel :)


Se ia o foaie din asta, se unge cu unt clarificat si se presara cu zahar... si se repeta cheastia asta de patru ori punind cite o foaie peste celeleate


Fiecare cilindru, unul cite unul se aseaza la marginea din dreapta jos si se taie o fisie de foaie, lasind cam doi milimetri de fiecare parte.

Cilindrul se inveleste in fisia asta.. si tot asa cu retul de pere cilindroase. Se pensuleste cu unt clarificat si prin exterior si se pun intr-o tava

 
In cuptor la 175C pentru 30 - 40 de minute pina aluatul are o culoare frumoase aurie.

Intre timp se fierbe lichidul in care au stat perele pina ajunge la o consistenta de sirop.
Tot intre timp sau mai devreme se face si o portie serioasa de Creme Anglaise. Si crema si siropul de mai sus se pun in sticlute de plastic cu care o sa se faca cercuri si cerculete la ansamblarea finala

Si acum Doamnelor si Domnilor, va prezint Strudel de Pere cu bile :). De departe cel mai tare strudel ( de pere sau ne-pere ) mincat vreodata de mine. Cuvintele care-mi trec momentan prin cap nu sint suficiente sa descrie sinfonia de gusturi ce se desfasura instantaneu in gurile familiei. Absolutly outstending!!!


 
Share this post

28 comments

  1. It looks awesome!
    Cat timp ti-a luat?
    Ma duc sa caut pere... Aici vin din Austalia si acum acolo incepe toamna:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu una imi scot clopul de morosanca pentru reteta asta... si pentru modul cum te dedici sa respecti retetele intocmai .
    Bravo pentru rabdare si determinare!

    RăspundețiȘtergere
  3. Wow ce bine arata si ce elegant desert!Ador perele!pot sa fur o bucata?Imi place tare mult ideea pt chipsurile.Multumesc de reteta...le voi folosi si pentru alte fructe!Va doresc un weekend minunat!

    RăspundețiȘtergere
  4. @Anonim - Merci. Timp a luat ceva, am inceput-o duminica pe la prinz si am terminat-o luni seara :). Si nu ca asi fi vrut sa se intimple asa, pur si simplu se facuse 10pm si nici nu o bagasem in cuptor.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Paradis - Merci. De furat nu se mai poate ca -- fuse fuse si se duse :).
    "Va doresc un weekend minunat!" Merci la fel.. totusi, e un pic prea oficial de la un fellow blogger la altul :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Eleganta si sigur delicioasa...combinatia perfecta! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  7. Vai, oltene, exact pe gustul meu e strudelul asta, zau! Am facut si eu chipsuri din pere Abate. Din astea comice, nu stiu daca am vazut la noi, sau poate li se spune altfel...dar eu nu am fiert feliile mai intai, ci le-am pus la cuptor cu zahar , apoi am asteptat o saptamana sa se usuce...asa aveam eu reteta ;-) Si zi se "pensuleaza", nu se "pensuleste" ca ne trimiti cu gandul in alta parte...hi,hi :P

    RăspundețiȘtergere
  8. M-ai spart... Am salivat mai ceva decat ala al lui Pavlov cand ti-am citit faza cu perele.
    Daca ai tu rabdare sa pregatesti asa ceva, apoi parc-aduci a... ardelean.
    Imi ridic palaria in fata ta!
    Marda

    RăspundețiȘtergere
  9. Mda, migaloasa reteta dar rezultatul arata excelent!

    RăspundețiȘtergere
  10. @Marda - Merci! Poate oi avea o gena doua de ardelean si nu stiu :)

    RăspundețiȘtergere
  11. @Monica - Merci!. Adevarat ai grait :). Foarte migaloasa si rezultatul .. bun de tot!

    RăspundețiȘtergere
  12. @Miruna - Esti prea draguta :). Daca-l convingi pe tatal tau sa-mi faceti o vizita.. promit ca o fac :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Fantastic de cinshpe ori! Cel mai tare strudel! Imi place ideea cu cilindrul de para... de numa! Prezentarea superba, asa cum ne-ai obisnuit!

    Oltene, ti-am raspuns la subiect, despre verdeata aia. Nu stiu daca ai vazut, dar îti scriu si aici. Este Vinarita (Galium odoratum), si are un parfum de mie îmi vine s-o pasc :D

    RăspundețiȘtergere
  14. Arata demential !!!! Iar crema aia cu castane, mi-ar unge sufletul asa finutz, inainte sa-o bag in gura! Saptamana faina!

    RăspundețiȘtergere
  15. @Maya - Merci!! Daca elimini partea cu castanele si chipsurile de pere, nici nu e chiar asa de complicat de facut.

    Am vazut denumirea la planta respectiva la tine pe site... Merci. Pe aici pe la mine nu am vazut asa ceva. Bag de seama ca e populara rau prin Germania.. zice wikipedia

    RăspundețiȘtergere
  16. @Antonina - Merci! Crema de castane a fost mai mult decit dementiala cind am facut-o. A fost gustoasa si matasoasa si aromata si... si pot sa continui. Din pacate, dupa ce am tinut-o in frigider vre-o doua ore, a luat o consistenta ca de plastelina :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Ce bunatate ai facut aici! Si cata rabdare ai! felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  18. Ce bine arataa!!
    Nu ma impac cu piureul de castane, da' pere d-alea in philo ti-as fura fro' doo ;))
    PS ai primit poza pe mail?

    RăspundețiȘtergere
  19. superrrrrrrrrrrr chipsurile din pere! Arata FANTASTIC! seara faina, sau zi :)

    RăspundețiȘtergere
  20. @Edith - Merci!! Poza am primit-o.. am un wallpaper awesome acum

    RăspundețiȘtergere
  21. Holly Molly!!!! Cum gasesc(sper si ma rog sa le gasec iar) pasta philo incerc si eu strudelul asta mirific.
    Cipsurile alea de para m-au "provocat" rau de tot!:-))

    RăspundețiȘtergere
  22. @Lilly - you're very nice!! spor la treaba :)

    RăspundețiȘtergere

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
© The Wandering Oltean
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSS Comments RSS
Back to top