Searching for culinary perfection, one recipe at the time

marți, aprilie 03, 2012

"Macaroni and Cheese" Butter-Poached Maine Lobster with Creamy Lobster Broth and Mascarpone-Enriched Orzo


A treia reţetă de homar ( lobster ) si de acum incolo pot sa spun cu certitudine...homarul e bun rau de rau de tot!!!.

Dacă pînă acum majoritatea preparatelor încercate au de obicei straturi multiple cu gusturi care merg bine unele cu altele dar sînt deosebite, de data asta tot ce mişca în farfurie este homar, făcut din homar  sau ar fi vrut sa fie homar cînd era mai mic (asta este cazul pălăriei care este făcută din parmezan :))

Mă uit cu disperaare în carte ca nu mai e decît o singura reteta cu homar si nici măcar nu pot sa o fac încă pentru ca îmi trebuie smochine ... si cine are smochine în Martie... cu siguranţa eu NU!

Înapoi la reţeta de azi.
După cum spuneam dar am impresia ca nu prea convingator... aoleu ce buna e, pardon, aoleu ce buna a fost, ca s-a dus repede săraca.
Iei prima inbucatura si ai grije sa iei din toate patru straturile si începe frate o lupta pe viaţa si pe moarte între straturile cu pricina care sa ia stapinire pe papilele gustative. Cînd crezi ca una din ele începe sa domine, vine una din celelalte dint-o parte si o zboara  în spate ... numai ca nici celelalte nu stau si se uita. Si se tot rotesc asa  în timp ce propretaru la gustative sta pe scaun si nu stie ce l-a lovit si care mai e treaba.

O descriere pe scurt a straturilor cu pricina... ulei de icre de homar, paste orzo in supa cit se poate de cremoasa de homar, bucati din homar si sus de tot ca sa tina umbra o palarie de cascaval parmezan.

In cazul retetei asteia am noroc, trag cu prastia si cad doi gugustiuci :)
Reteta asta are nevoie de o alta reteta din carte, asa ca fac dintr-o data doua retete.
Cea de-a doua reteta este Creamy Maine Lobster Broth
Protagonistii la toata tarasenia asta,  deja fierti si cu clestele pierdute.
Partea cu fiertul se face exact ca la “Peas and Carrots” Maine Lobster Pancakes with Pea Shoot Salad and Ginger-Carrot Emulsion si la Butter-Poached Maine Lobster with Leeks, Pommes Maxim, and a Red Beet Essence



Ca sa faci ulei de icre de homar cam trebuie icre de homar,. care icre provin de la populatia feminina de homari. Si aici incepe aventura, de unde stii care e baiat si care e fata. Internetul zice ca la fetele homar prima pereche de picioare sînt mai mici numai ca nu am fost prea clar care e treaba.
Ca sa ne creasca sansele la achizitionat populatii feminine ne-am sfatuit eu si cu Magda si ne-am dus la doua magazine separate. Ea a avut noroc ca a dat peste un vinzator cu carte care stia care e treaba  .. si s-a mai oferit sa si caute fete homerite in acvariul de vreo 20 de vietati. Numai ca GHINION mare de tot, nici o homarita pe acasa prin acvariu!!! Damn!!

Ultima speranta a ramas pe mine.. la supermaket la chinezi. Primul pe care l-am intrebat daca au "female lobsters" sa uitat chioris la mine , mi-a zis ceva în chineza, s-a uitat intens la mine cam inca 10 secunde dupa care mi-a intors spatele si a plecat. Nici un la revedere, nici un te las ca nu-mi place de tine... NIMIC!!.
Nu am avut de ales si l-am intrebat pe al doilea chinez despre treaba cu femelele. Asta mai rupea un pic engleza si a cam inteles care e treaba...  si a inceput sa rida pe rupte. Cînd sa potolit mi-a zis ca nici macar nu stia ca homarii au baieti si fete, ca toti arata la fel în ochii lui. Asa ca eu trebuie sa-i spun exact pe care il vreau :). Tot balamucul stirnit a strins un cerc compact de indieni si chinezi veniti la cumparaturi care au inceput sa-si dea cu parerea care o fi baiat, care o fi fata.

După toata aventura asta sa intimlat ca am avut doua fete si un baiat... NOT BAD la cît de nestiutor am fost. Norocul incepatorului!!!

Vorbeam de icre. Icrele astea produc uleiul portacaliu din prima poza, care se intimpla ca are un gust tare bun. Dar pina se ajunge la uluiul ala frumos se porneste de la ceva care arata tare YUCK!!
Icre de homar

 
Cu se face ca din verdele asta ca de alge de mare ajunge sa faci portocaliul din ulei, poate intr-o buna zi o sa-mi explice chimistii. Pina atunci..

Se pune masa asta verde si insipida intr-un blender si se blenduiesc bine vreo 20 de secunde pina se fac ca o pasta. Peste pasta asta se pune ulei incalzit de canola cu blenderul la viteza mica sa nu-ti sara toata compozitia în cap. După asta se pune capacul si se pune la blenduit pe viteza mare pentru vreo 20 de minute.
Cam asa arata dupa 10 de minute de omor... nici urma de portocaliu :)


Uleiul se incinde foarte tare si in proces... se face portocaliu. Go figure!!
Dupa 20 de minute de chinuiala se strecoara uleiul printr-un servetel si rezultatul surprinzator (cel putin pentru mine) VOILA


Primul strat, done!

Urmeaza al doilea strat si aici a fost durerea... A durat o vesnicie.
Acum ca am mai prin ceva experienta cu cartea asta, cam imi dau seama repede cînd o reteta o sa dureze mult. Mă uit cite instructiuni are... se intinde pe doua pagini, I'm screwed!!
Asta in particular, numai pe o pagina si cu o poza mare de tot pe ea. Bucurie maxima, termin repede. Pacaleala mare rau de tot. Primul ingredint din lista de ingrediente (Creamy Lobster Broth) a luat o gramada sa il fac si dupa aia inca ceva.

Mise en place pentru Creamy Lobster Broth

Din homarii cu pricina se folosesc numai corpurile, clestii si cozile sînt sus pe redute in farfurie la final. Din poza lipseste heavy cream (frisca lichida )

Se incalzeste uleiul de canola bine, se pun homarii taiati in doua si se prajesc pentru vre-o doua minute, pina se fac rosii bine


Se adauga rosiile, morcovii si taragonul si se acopera cu apa.


Toata chestia asta se aduce la clocot dupa care se reduce focul la mic astfel încît lichidul sa fiarba foarte usor.
Si se tine asa pentru o ORRRAAAA intreaga, 60 de minute luuungi!!!


Nu am prea folosit taragon prea des dar  cu ocazia asta am invatat cit de bine poate sa miroase. Dupa o ora de fiert mirosea toata casa din beci pina in pod a taragon:) si mirosea tare bine.

Dupa ora asta lunga, se strecoara lichidul printr-o strecuratoare si se zdrobesc bine corpurile de homari ca sa se extraga bine tot lichidul bun si delicios de homar


Dupa care se mai strecoara inca o data ca sa nu rămînă nici cea mai mica impuritate.

Dupa care urmeaza instructiunea .. ce a rezultat mai sus se fierbe la foc mic pina se reduce la o cana. Ceea ce se vede in poza au fost cam trei cani si jumatate. Aoleu !!!!!!

A durat exact 45 de minute de fierbere ca sa ajung la cana recomandata. Pfew!!! Stergere de sudoare si copii flaminzi in jurul meu. Mai ai mult? Mi-e foame!!

In faza asta se adauga doua cani de frisca lichida ... si se fierbe din nou pînă se reduce compozitia la doua cani. O cana intreaga de lichid trebuie sa se evapore. Inca aproape 20 de minute de benoclare in cratita!!!



Înapoi la reteta principala, lovitura de gratie, fierbeti la foc mic supa asta pina o reduceti la consistenta de sos si a mai ramas cam o cana.... si asa inca 20 de minute s-au mai adaugat la lista de asteptare :) 


Cu toate astea, ca sa nu se inteleaga gresit, dupa cum am explicat pe scurt la inceput, rezultatul a fost peste toate asteptarile asta ca SE MERITA ASTEPTAREA.

De acum in colo e usor de tot, easy peasy
Orzo se fierbe vreo 9 minte in apa un pic sarata

Se amesteca sosul produs cu orzo si brinza mascarpone

Bucatile de homar aduse la temperatura camerei (au stat tot timpul asta in frigider)


se incalzesc in beurre monte pentru citeva minute

si VOILA  again,. De data asta sîntem gata pe bune


In fiecare farfurie se face un cerc cu uleiul de icre de homar, se adauga cam o treime de cana de paste orzo

Se pune jumatate de coada de homar si un cleste , peste care se pune discul de parmezan... si sintem in sfirsit gata de decustasion

Discul de parmezan se face din cascaval ras si tinut  la cuptor pina se topeste. L-am mai facut si cu alta ocazie pe la alta reteta.

Prima poza cu homarii am facut-o la 1:27 pm. Ultima poza cu preparatul final a fost la 6:00 pm.
Între orele astea de inceput si sfîrşit, FUN maxim :)



That's all folks. Until the next time... A Bientot
Share this post

14 comments

  1. O adevarata delicatesa, prezentata superb!
    Cu toate ca nu ating crusaceele, am început sa-i fac sotului cîte o scoica, crevete... etc. Asa ca merci de inspiratie!

    RăspundețiȘtergere
  2. Io vin direct la tine, ce mai negociere! Mai ales ca sunt intr-un proces de renuntare la fumat, asa ca nu accept Nu! ca fac urat ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Suna si arata delicios.
    Am observat calitatea forografiilor.
    Daca vrei smochine 7/24 365 de zile , apeleaza cu incredere !

    Luci

    RăspundețiȘtergere
  4. @Maya - Merci. Cu crustaceele, la mine a fost deajuns sa le incerc o data (mi-a cam luat vreo 7 ani de facut curaj)... dupa care am fost hooked. Mussels, clams, shrips, caracatite si alte oratanii, feriti-va de mine. Limita mea e la oysters, scoicile care se maninca proaspete si nepregatite. Am incercat si nu a mers. Nu-mi plac.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Antonina - tot ce am nevoie sint 3 - 7 ore preaviz sa am timp sa-mi fac preparatele... and we're good to go :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @Luci - Pai hai sa punem mina de la mina si facem o treaba buna. Urmatoarea reteta de homar este "Five-Spiced Roasted Maine Lobster with Port-Poached Figs and Sautéed Moulard Duck Foie Gras" asa ca se anunta ceva MONUMENTAL!!! Homar cu smochine si Foie Gras, decadenta curata

    RăspundețiȘtergere
  7. Auleu ce bine arata!Eu stau maxim 1 1/2 in bucatarie si mi se pare prea mult,dar 5-6. :)Fff frumos explicat!.

    RăspundețiȘtergere
  8. Aoleuuu, muicaaaa!! Da' ai muncit, nu gluma, de dimineata pana seara ca-ntr-o zi de arat ;-))) Fabulos rezultatul, sa te lingi pe degete, este? ;_)))

    RăspundețiȘtergere
  9. Un mare BRAVO!
    Totul e ca la carte, arata minunat!

    RăspundețiȘtergere
  10. @Liana10 - Ha... Ca-ntr-o zi de arat :).
    Lung si greau dar s-a meritat :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Mor dupa acest gen de preparate !!! ;)

    RăspundețiȘtergere
  12. @catkitchen - A fost cu adevarat delicios!!

    RăspundețiȘtergere

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
© The Wandering Oltean
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSS Comments RSS
Back to top