Searching for culinary perfection, one recipe at the time

luni, aprilie 30, 2012

Hearts of Palm with Purée of Marrow Beans and Field Greens


Am preparat deja destule mincaruri din The French Laundry si de cele mai multe ori rezultatul a fost remarcabil. Cu toate asta, unele mi-au placut mai mult decit altele. Mincarea asta este cu siguranta in top 5 si destul de sus acolo...

Pe linga faptul ca a fost gustoasa rau de tot am mai si reusit sa ma bucur de rezultate cu prieteni extremi de buni si dragi... si asta a marcat in calendarul meu o zi in care am simtit ca traiesc din plin!! Am mincat mincare gatita de mine impreuna cu cei dragi.. can't get any better than that in my book.

Inimi de palmier proaspete... am inceput eu sa sun toate magazinele si magazinasele din zona mea  si cu consecventa am primit acelasi raspuns - nu am avut niciodata asa ceva; dar daca vreti il avem in conserva, 3 dolari conserva. Grrr.. nu se poate, daca in carte zice proaspeti, proaspeti se citeste. Si am inceput sa sun la toate magazinele care se laudau pe internet ca vind asa ceva.... Nimic. Cel mai departe am sunat in Los Angeles si acolo un ins care mi-a propus un pret bun la o lada de ....50kg... 

Dupa vreo ora de sunat, m-am cam impacat cu ideea ca conserva ma mananca.. cind mi-a venit idea salvatoare. Daca French Laundry, cumpara din Hawaii, de ce nu as cumpara si eu tot de acolo :).
Am descoperit repede de ce.. si astia au vrut sa-mi vinda de la 50 kg in sus.
Dezumflare totala.. rau de tot!!! 

Inainte sa inchid i-am pomenit cucoanei cu pricina ce fac, de proiectul meu si cum stiu de ferma lor din cartea The French Laundry... si brusc sa schimbat povestea. Si-a adus aminte ca de Craciun vind un gift box de 2.5 kg si ca face o exceptie si mi-l da pe ala. Yeahhhhh!!

Cum Hawaii se intimpla sa fie cam departe de New Jersey, m-a costat pina la urma mai mult transportul decit continutul, 2.5 kg de inimi de palmieri pentru suma modica de 70 de dolari :). Not bad :)



Si asa a inceput o experienta care pina la sfirsit a facut ca mincarea asta sa fie de departe cea mai scumpa de pina acum.

Unul din motivele pentru care a rezultatul a fost asa de bun este cu certitudine cantitatile de trufe folosite. In sos se pune o lingura plina de trufe negre tocate marunt, se foloseste ulei infuzat cu trufe albe din greu si daca astea nu era de ajuns, se mai adauga aproape o cana de suc de trufe ( Truffle juice-ul asta nu a facut decit sa-mi umfle si mai mult nota de plata :) )

Dupa atitea trufe, unul dintre ingredientele de baza la reteta asta este fasolea. Cine ar fi crezut ca o mincare de fasole o sa fie pe lista mea de mincaruri SUPER :).

Fasolea se pune in apa cu o seara inainte.Asa arata dupa vreo 9 ore de inot..


Se aduce fasolea la clocot in apa si cum a ajuns acolo... se arunca toata apa, se spala bine in apa rece si inapoi in cratita, de data asta cu supa vegetala, morcovi, ceapa, jumatate de rosie si praz plus un buchet Garni ( doua foi de dafin, cimbrisor si patrunjel toate invelite in foi de praz)


Si se fierbe bine toata treaba asta pentru vreo ora, neaparat la foc mic :). Rezultatul a fost o ciorba de fasole de post excelenta, dar nu m-am oprit aici :)

Inimile de palmier... Se fierb  timp de 45 de min la foc mic in apa foarte sarata. Si aici a aparut una din chestiile ciudate la reteta asta. Majoritatea inimilor de palmier au fost perfect sarate mai putin vreo trei care au fost sarate zdravan. Nici pina acum nu-mi dau seama ce s-a intimplat???


In stadiul asta se taie betele astea in bucati cam de  3.5 cm si li se scoate inima, rezultatul avind infatisarea unui os caruia i sa scos maduva.

Fasolea se imparte in doua, jumatate ajunge in compozitia ce o sa umple "oasele" astea, cealalta jumatate in sosul de la baza.


La trei felii de briose li se taie coaja si se muncesc bine in procesor pina ajung ca niste frimituri.


Jumatate din fasole se pulseaza bine in procesor pina ajung ca un piure dupa care se adauga farimiturile de briose. Arata destul de mult ca o coca de foaie placinta


Si de aici.. s-a taiat faza cu pozele. Din prea mult excitement sa le arat la preteni cu ce-mi petrec eu weekendurile, am uitat si nu am mai facut nici o poza pina la sfirsit :). Nimic.
O sa trebuiasca sa ma credeti pe cuvint :)

Coca asta se pune inapoi in procesor ( de fapt nici nu trebuia scoasa ) si se adauga incet vreo 200g de mascarpone si trei linguri pline de ulei infuzat cu trufe albe.
Dupa mascarpone si ulei, compozitia si-a schimbat consistenta ca de piure de cartofi, numai ca unul foarte cremos. Absolut deliciaosa. Atit de buna ca o sa fac numai fasolea asta in viitor in loc de fasole batuta obijnuita.

Se foloseste un posh ( merci Liana10 :) ) si se umplu cu el tuburile de palmieri de mai sus. In forma asta se pun in frigider sa se intareasca bine crema de fasole si toate cele'

In punctul asta, reteta cere supa de ciuperci. Asta se face usor de tot ( ciuperci, morcovi, praz, ceapa, toate maruntite bine in procesor,  patrunjel, ulei de canola, curry, foaie de dafin, cimbrisor si apa). Numai ca dureaza de nu se mai termina :)
Se fieb la foc mic timp de 45 de min, dupa care se strecoara lichidul si se adauga apa din nou. Si se mai fierb inca 45 de minute dupa care se strecoara si lichidul asta . Se unesc lichidele astea, cam trei litri si se fierb pina s-a redus la 0.7 litri. Mie personal mi-a luat inca vreo ora si jumatate, noroc ca am inceput din timp ca altfel eram in big trouble.

Aproape gata... Acum facem sosul

Intr-o cratita se amesteca o cana si jumatate de supa de ciuperci cu  suc de troufles, un pic de tot de otet de sherry, se aduc la fierbere si se fierbe asa pina se reduce la jumatate.
Se adauga salote tocate marunt, o lingura intreaga de trufe tocate marunt, jumatatea de fasole pastrata mai sus si inimile de palmieri tocate.

Tuburile se scot din frigider, fiecare se trec prin faina, lapte si Panko crumbs ( pesmet folosit de japonezi sa faca snitelele lor :)) si se prajesc intii cite 5 secunde pe fiecare capat, pina se fac auriu inchis,  dupa care se rotesc cam 10 secunde si pe parti.

Dupa ce am terminat cu prajeala, in sosul de fasole si palmieri se adauga, chives si patrunjel tocate marunt, romburi de rosie, brunoise si un sfert de cana de ulei infuzat cu trufe albe.

Pentru ansamblare, intr-o forma rodunda se face un cerc la baza cu ulei de chives dupa care se pun citeva linguri din sos. Peste baza asta se pun cite doua tuburi de palmieri si se orneaza cu o frunzulita de patrunjel

Gata.
Din fericire, mi-am adus aminte ca am aparat de pozat si am tras vreo doua poze aici




De facut inca o data.. destul de probabil ca nu o sa se mai intimple.. ca e prea scumpa.
Dar s-a meritat incercata o data, buna rau de tot. Am curatat fiecare boaba de fasole ramasa si toate farfuriile au fost curatate indelung cu bucati de paine, pina nu se mai vedea ca a fost mincare pe ele.

Share this post

29 comments

  1. :)...la cum arata, mai ca as veni pana la tine sa gust cel mai scump fel de mancare ever! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am mâncat niciodatã inimi de palmier, dar am vãzut în supermarket.
    Te felicit pentru pasiune de a gãti, cum zice Ophelia 1983, vin si eu la tine:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Da..aici vorbim de nivel inalt domle!
    Arta culinara! Bravo, imi face placere sa te urmaresc, avem cu totii de invatat!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu poate fi decat foarte,foarte,foarte buna mancarea aceasta.
    Arata de milioane,super fain.
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  5. Meseriasa rau!! da io de unde gasesc palmier acu??

    RăspundețiȘtergere
  6. @ophelia1983 - :). Nu-mi aduc aminte cind a fost ultima data cind o mincare s-a terminat asa rapid. Mai ca nu a mai trebuit sa spal farfuriile :)

    RăspundețiȘtergere
  7. @Ramona Alina - Merci:). Bag seama ca trebuie sa o mai fac o data daca sunt cereri :)

    RăspundețiȘtergere
  8. @DiaMar-bucataria galbena- Merci frumos!

    RăspundețiȘtergere
  9. Antonina - pai pot sa sugerez doua solutii. Mie mi-a ramas cam jumatate din cit am cumparat.. o dau ieftin rau de tot :). Sau daca nu ne intelegem la pret, iti dau numarul de telefon si comanzi direct din Hawaii :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Arata bestial,,e ceva deosebit si mi-ar place tare mult sa gust si eu asa ceva,felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  11. wow, ce deliciosenie ai tu aici! Superb! cat despre faptul ca ai ajuns sa platesti transportul mai mult decat comanda in sine, stiu cum e :)) Am patit-o si eu cu niste decoruri comestibile :)))
    O zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  12. Imi plac toate prezentarile tale !!! Felicitari !!!!

    RăspundețiȘtergere
  13. @FLORY - merci frumos! A fost extrem de delicioasa

    RăspundețiȘtergere
  14. @Emily - Merci! trebuie un pic de obsesie din partea mea sa iau decizii de tipul asta.. si sa mai si cred ca se merita :)

    RăspundețiȘtergere
  15. @ catkitchen - Multumesc frumos!! Asisderea cu ale tale. Superbe!

    RăspundețiȘtergere
  16. Oltene,cam multe bunatati ai pe aci:)

    RăspundețiȘtergere
  17. Decat sa fac comanda in Hawaii, vin la tine, oltene, sa ling si eu farfuria dupa bunaciunea asta ;-)))

    RăspundețiȘtergere
  18. Woow, suna si arata exceptional ! Cu trufele ma descurc foarte bine, dar inimile de palmier sigur nu le gasesc... Dar de-acum o sa fiu atenta cand ajung prin vreun restaurant fancy daca au asa ceva, sa nu mor curioasa, sa zicem. :)))
    Felicitari pentru rabdare si rezultat !

    RăspundețiȘtergere
  19. @Liana10 - Acu nu vi tu cale lunga pina la mine si te las sa lingi farfurii.. primesti portie intreaga ca te cunosc

    RăspundețiȘtergere
  20. @Ana Maria Ciolacu - Am stat si m-am gindit daca avem ceva in Romania care seamana la gust cu palmierii astia .. si nu prea am gasit nimic asemanator. Cel mai aproape poate este daca iei inima la o plata de porumb cind este inca foarte tinara si nu a apucat sa se intareasca? Nu cred ca prea multi au incercat gustul la porumb (planta nu boabe) :)

    Ca gust, este destul de voalat. Scopul lui principal in preparatul asta (dupa mintea mea) este sa functioneze pe post de tub.. ca sa tina pasta de fasole\mascarpone\ulei infuzat cu trufe.
    A fost cu adevarat delicios.. dar ma gindesc, la cite trufe, ulei infuzat cu trufe si suc de trufe am pus in preparatul asta, chiar si daca foloseam carton, tot era delicios :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Îmi place mult prezentarea! Eu nu am încercat niciodata inmimi de palmier. Poate ma încumet. Multumesc si un weekend frumos!

    RăspundețiȘtergere

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
© The Wandering Oltean
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSS Comments RSS
Back to top