luni, iulie 02, 2012
Tête de Moine with Sauerkraut and Toasted Caraway Seed Vinaigrette
Trei chestii mari si late in reteta asta, Cascaval Tête de Moine, varza murata si o vinegreta de seminte de chimen.
Cascaval Tête de Moine - nota 10.
Nu stiam de cascavalul asta pana sa fac reteta asta. Este un pic spre "stinky side", mai ales coaja dar asa subtire cum e taiata fiecare felie, gutsul este foarte bun.
Din cei sapte meseni, patru adulti si trei copii, toata lumea a cerut si a doua sau a treia portie.
Ca sa-i simti gustul asa cum trebuie, cascavalul trebuie taiat cu un instrument inventat special pentru cascavalul asta.
Brinza se infige intr-un fel de cui pe care se roteste manual o lama. Prin rotire, se razuie o felie foarte subtire de brinza si dupa vre-o patru sa cinci ture ai o flaoricica de cascaval de toata frumusetea.
Ca sa se faca floarea asta, cascavalul trebuie sa fie rece, in jur de 7 C. Incercati ca mine sa executati operatiunea asta dupa ce cascavalul a strat in masina vreo ora cand afara sunt 37C si o sa aveti rezultate foarte spectaculaose, excact ca si mine. Ceva care seamana foarte bine la consistenta cu ... rumegusul..
In cazul meu, a cam trebuit sa le zic la meseni.. "hold your thoughts"... si veniti dumneavoastra inapoi la aperitiv in vreo doua ore :). Am bagat bucata de cascalal in frigider si am asteptat....
Bucurie mare de tot cand dupa doua ore de asteptare, floricica mult asteptata sa produs :)
Varza murata - asta a fost mai mult spre ok-ish. A iesit un pic mai acra decit mi-asi fi dorit eu.
Dureaza exact cinci zile sa produci varza murata marca The French Laundry.
Ingredientele... varza taiata cam la vreo doi milimetri grosime, vin sovinion blanc, otet de sampanie, sare si zahar.
Timp de patru zile se executa identic aceiasi operatiune : combini vin cu otet, sare si zahar si le aduci la fierbere (1 1/3 cups fiecare vin si otet, trei linguri fiecare sare si zahar ). Se racesc la temperatura camerei si se toarna peste varza.. si inapoi in frigider. Lichidul folosit in ziua precedenta se arunca inainte sa-l pui pe cel nou si varza se spala cu apa rece.
In a cincea zi se arunca inca o data lichidul si se spala varza cu apa rece dupa care se tine in cuptorul incins la 135C timp de doua ore.
Dupa doua ore, varza se presupune ca este "tender" si nu "mushy"
Este foarte posibil ca otetul meu sa fi fost un pic mai acru decit se presupunea si de acolo si gustul prea acru pentru gustul meu ?? Maybe....
Vinegreta de seminte de susan
Doua tipuri de otet, de vin alb si de shery, seminte de chimen, mustar praf, ceapa, piper proaspat rasnit, sare, zahar si ulei de mazline.
Ceapa se fierbe in putina apa timp de 10 minute pina devine translucida si este bine patrunsa
In stadiul asta, toate ingredientele ajung una cate una intr-un blender, cu semintele de chimen la sfirsit, si se proceseaza bine pana semintele s-au pulverizat.
Si cam atit, destul de usor de pregatit.. nepunind la socoteala ca ia exact cinci zile ca sa faci varza murata.
In rol secundar in filmul asta, paine rye, stropit acu ulei de masline si tinuta in cuptor 10 minute, la 150C
O sa mai fac vreodata reteta asta... probabil ca nu. Asta nu inseamna ca nu o sa ma infrunt din cascavalul asta minunat de cate ori am ocazia. Mai ales ca am si utilaj de executat floricele :)
Eu cred ca as face la floricele..... si nu m-as opri din mancat!
RăspundețiȘtergereFloricelele sunt foarte frumoase.As manca numai din acestea.O zi buna!
RăspundețiȘtergereInedita combinatie, intr-o prezntare de iti lasa gura apa....yummy yummy!
RăspundețiȘtergere@Any - :).
RăspundețiȘtergere@DiaMar bucataria galbena - Merci!
@Alice Kitchenette - Multumesc
nu cred!! exista un instrument special pentru un tip cascaval :)). tare! si nu cred ca a vazut tati acest post pentru ca m-ar fi sunat sa-mi arate ce instrument si-a achizitionat :))
RăspundețiȘtergereFloricelele alea sunt de milioane, nu stiu cum e reteta (banuiesc ca e buna din moment ce au fost atatea cereri de supliment :P)...dar cert este ca branzica dintr-aia as manca si eu, asa...pe o felie de paine c pastrama :P
RăspundețiȘtergereFain de tot,oltene,in special ca eu ma omor dupa chimen!
RăspundețiȘtergereEu pot sa-mi imaginez gustul.Nu as putea sa-l uit.De "Razuitul" floricelelor se ocupa fiica-mea, cum ieseau, ieseau.Oricum erau bune.
RăspundețiȘtergerehttp://lillyinthekitchen.blogspot.it/2011/02/aperitv-cu-tete-de-moine-aperitivo-con.html
Interesanta reteta!Foarte tare instrumentul pentru branza!O zi buna!Cosmin
RăspundețiȘtergereFoarte frumoare florile din cascaval si intreaga prezentare!
RăspundețiȘtergerefloricelele, ca floricelele dar cata rabdare si ce pofta mi-ai facut... si ce prezentare...
RăspundețiȘtergereAratã super! cât de gust...deja mor de poftã...
RăspundețiȘtergereImpecabil,instrumentul ala m-a dat gata!
RăspundețiȘtergereNumai minunatii faci , iar prezentarile au mare clasa !!! ;) Felicitari !!
RăspundețiȘtergere@Miruna - Si eu m-am minunat de instrumentul asta :)
RăspundețiȘtergere@Poliana - Merci. Sounds like a good plan :)
@TeoBucatar - Merci. In post am uitat sa pomenesc. Chimenul se prajeste un pic in tigaia fara nimic in ea pana incepe sa elibereze miroase
@Lilly - Gand la gand cu bucurie :)
@simplu si bun - Merci.
@Marius - Multumesc
@Alex - Multumesc :)
@Ramona Alina - Merci
@FLORY - Merci. Si pe mine m-a minunat :)
@catkitchen - Merci frumos
Cred ca ti-am mai spus ce mult imi place sa-ti citesc postarile: aflu lucruri noi. Cum e cascavalul asta si cutitul lui. Habar n-aveam de asa ceva.
RăspundețiȘtergereCat despre varza murata, eu raman la aia romaneasca cu sare si boabe de porumb. Dureaza mai mult, dar cred ca e mai buna :D
@Brindusa Scheaua - Merci frumos :) Si eu m-am minunat si de cascaval si de aparat. Cu varza acra.. sunt de acord :)
RăspundețiȘtergereCe-mi place reteta asta, prezentarea, dar mai ales smecheria aia de facut floricele. Minunata!!!
RăspundețiȘtergere@Andreea Dianu - Merci. A fost o surpriza placuta si pentru mine :)
RăspundețiȘtergere