duminică, februarie 10, 2013
"Pineapple Chop" Oven-Roasted Maui Pineapple with Fried Pastry Cream and Whipped Crème Fraîche
"Costițe de ananas" la cuptor!
Serviți desertul asta după ce felul principal a fost costița de porc, miel etc. și e posibil sa impresionați un pic :).
Ananasul copt la cuptor pentru aproape o ora este absolut delicios. Din cauza timpului îndelungat petrecut în cuptor, zaharul din fruct capătă o complexitate deosebita iar pulpa se înmoaie.
Se servește cu un sos de caramel ( incidental, al meu este făcut "zob" pentru ca am pus untul și vanilia peste sos când sosul era ultra fierbinte :) ) și "fried pastry cream" ( cum s-o traduce asta? ).
Cilindrul de "pastry" este crocant la suprafața și catifelat și relativ moale în centru.
Părțile se complementează de minune reușind sa creeze un întreg delicios.
Fried pastry cream
Se amesteca zaharul, laptele, faina și galbenusurile într o cratița. Se aduce compoziția la clocot și se amesteca de zor, pana ce compoziția se îngroașe. Chiar înainte sa se ia de pe foc se adaugă și vanilie.
Se toarnă compoziția într-o forma de chec astfel încât sa fie groasa de 2 cm. Se netezește suprafața și se acoperă cu o bucata de folie de plastic, după care se tine în frigide pentru doua ore pana se întărește.
Costite de ananas
Urmează un curs rapid de sculptura în ananas :).
Se înlătura frunzele, păstrând câteva vârfuri de frunza pentru decor.
Se taie în doua și se înlătura centrul care este ațos.
Cu un cuțit mai mic și foarte ascuțit se înlătura jumătate din miez, având grije sa nu se taie coaja.
Se decupează bucăți din coaja astfel încât sa facem ananasul sa arate ca și cum ar avea oase de costita.
Se rotunjește partea cu pulpa pana arata ca un mușchi cu os.
Se topesc 30 de grame de unt într-o tigaie de fonta, la foc mic, și se adaugă bucățile de ananas. Se ține pe foc pana ce ananasul începe sa-și schimbe culoarea, aproximativ 8 minute, având grija sa nu se ardă untul.
Se întorc bucățile de ananas cu pulpa în sus, se adaugă o păstaie de vanilie de la care s-au curățat semințele și se da tigaia la cuptor pentru aproximativ o ora, întorcând bucățile de doua ori.
Din când în când, cu o lingura se toarnă unt topit și suc de ananas de pe fundul tigăii peste fruct.
Bucățile de ananas se transfera pe o farfurie și se curata untul din tigaie.
Untul la temperatura camerei se bate împreuna cu semințele de vanilie pana are consistenta de maioneza
Se pune zaharul în tigaie și se tine pe foc pana ce s-a transformat în caramel dupa care adaugă untul.
In momentul în care am adăugat untul, caramelul s-a transformat din ceva foarte cremos și frumos la culoare în ceva zbârcit ca o coaja de copac bătrân :).
Înapoi la pastry
Se taie cilindrii din crema întărita după care se trec succesiv prin faina, lapte și pesmet foarte fin și se prăjesc pana devin aurii închis.
Pe ananas se pune o lingurița de creme fraiche bătuta frișca și se ornează cu un vârf de frunza.
Superba prezentarea, iar preparatul este pe masura!
RăspundețiȘtergereCred ca cel mai potrivit cuvant pentru a descrie acest preparat este "splendid".
RăspundețiȘtergereDa, Chef TWO strikes again ;). Imi place ce-ai facut tu aici. Arata fantastic de bine.
RăspundețiȘtergereAnanas copt am mai mancat, si mi-a placut rau, dar o asa combinatie absolut delicioasa.. n-am mai vazut! Mi-a placut tare mult ideea de cotlete :) Esti plin de idei!
RăspundețiȘtergereM-ai omorat ... Arata prea bine! Ma ia cu tremurici de pofta :)
RăspundețiȘtergereSuperba prezentarea cum ne-ai obisnuit!!!
RăspundețiȘtergereUn adevarat artist!Nu te mai laud ca deja tu sti :)❤
RăspundețiȘtergereCe ti se pare mai bun: ananas chops sau pork chops?
RăspundețiȘtergerePrefer un pork chop urmat de un ananas chop :)
RăspundețiȘtergere@Paula Gafitescu - Merci frumos
RăspundețiȘtergere@Alina Vicu - Multumesc
@isturbingly Delicious - :). Merci
@imona - Merci. Thomas Keller e plin de idei :)
@Alex - :) Merci
@Haplea - Multumesc
@Paradis - Merci :)