Searching for culinary perfection, one recipe at the time

joi, aprilie 25, 2013

“Linguine” with White Clam Sauce




French Laundry începe cam asa... Cand iti dai seama ca nu exista mâncare perfecta ci doar idea de mâncare perfecta, atunci motivul pentru care cauți perfecțiunea este sa faci oamenii fericiți.

Pentru mine aproape ca nu exista alt preparat din The French Laundry care sa exemplifice mai bine cele de mai sus decât preparatul asta.

Nici măcar nu prea pot sa explic logic ce s-a întâmplat și din ce motive, dar dacă poți sa aduci fericire prin  gătit, cu rețeta asta am fost cel mai aproape de a atinge telul asta.

In interpretarea The French Laundry, rețeta clasica italieneasca este rafinata și redusa la cantitatea de "canapé".

Mai întâi pastele:


Faina, gălbenușuri plus un ou întreg, ulei de măsline și putin lapte se amesteca mai întâi cu degetele...



 Când aluatul s-a îngroșat prea tare si nu prea mai merge partea cu degetele, restul de faina neincorporata se "taie" în aluat cu un "pastri scraper" ( nu știu cum ii zice la asta în romanește).


In faza asta, se formează o bila mai mare și se frământa de câteva ori, împingând cu podul palmei..

Bila de aluat trebuie sa fie umeda încă dar nu lipicioasa.

Se prăfuiește suprafața de lucru cu putina faina .


Si începe frământatul serios. Tipul asta de aluat nu se poate frământa prea mult, oricât de mult l-ai frământa  Cu cât o faci mai mult, cu atâta o sa fie mai mătăsos.

După cel putin 15 minute de agonie frământat, urmează testul ca sa vedem dacă suntem gata sau nu...
Când împingi cu degetul în aluat, aluatul trebuie sa revină la forma inițială  Dacă rămâne gaura, mai băgam încă 10 minute :)

După vreo jumătate de ora de omor, arata cam asa:


Cum a trecut testul cu degetul înfipt în aluat, se învelește în folie de plastic și se lasă intre 30 de minute și o ora sa se odihnească.



Poze cu trecutul prin mașina de paste nu am, dar după , cam astea au fost rezultatele


Înainte sa se întărească, pastele rotesc ca sa se facă forma unui cuib.


Si cu asta s-a cam terminat partea grea.

Pentru scoici...


Se pun scoicile într-o cratița la foc, împreuna cu usturoi, șalote tocate, cimbrișor, foi de dafin și un vin bun.


Se acopera și după aproximativ 5 minute, ar fi trebuit sa se deschidă toate. Cele care nu s-au deschis se arunca pentru ca au fost probabil moarte.

Se scoate pulpa din fiecare scoica și cu o foarfeca se înlătura partea mai dura, păstrând numai centrul.

Ce sa tăiat de la scoici, plus lichidul, se transfera într-o cratița mai mica.

Pentru sos...


Se înfășoară trei căpățâni de usturoi, plus unt și sare în folie de aluminiu


Ghemotocul asta se tine în cuptor la 150C pentru o ora și jumătate.

Dacă e vreo șansa ca cineva sa se îndrăgostească de usturoi, acum e momentul :) Emana un miros fantastic!


Se scot din cuptor și se curăța



Din usturoiul curățat se face un piure cât mai fin


Se amesteca piureul cu lichidul în care au fiert scoicile și se țin la foc mic pana ce s-a redus la 2 -3 linguri.
După ce s-a redus, se adaugă unt ( 180g ), bucata cu bucata, pana ce tot untul s-a incorporat. Se asezonează cu sare și putin oțet.

Jumătate din sosul asta se toarnă peste scoici.

Sarea roza amestecata cu mirodenii se tine la cuptor 5 minute pana mirodeniile încep sa miroase.

Se fierb pastele în jur de doua minute și se scurg de apa. Peste paste se pune  jumătatea de sos rămasa,  plus pătrunjel tocat și frunze de cimbrișor.

In fiecare carapace de scoica se pun puține paste și peste paste o scoica împreuna cu putin sos.





Share this post

15 comments

  1. Frumos ca de obicei! Arata Minunat si delish!

    RăspundețiȘtergere
  2. Apeticant ca de obicei!! Arata....papilele au luat-o la fuga...

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu ai pic de mila!Nu de alta dar pentru scoicile astea ar trebui sa mergem pana in Italia...lasa ca vine ea vara!
    Arata demential, nici nu pot sa ma gandesc la gust, bravo!
    Daiana

    RăspundețiȘtergere
  4. Doamne cat esti de priceput! Si la povestit retetele si la facutul lor! Si nu uit ca Magda te corecteaza, asa ca merg si la ea complimentele!

    RăspundețiȘtergere
  5. O bunatate d-asta as manca si eu... Dar parca n-am rabdare sa-mi fac singura.. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Simplicity at its best!
    Si felicitari pentru noul design!

    RăspundețiȘtergere

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
© The Wandering Oltean
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSS Comments RSS
Back to top