Searching for culinary perfection, one recipe at the time

luni, octombrie 07, 2013

A new beginning



And so it begins...

S-a cam întâmplat a doua oara la fel ca și prima...

Derulam înapoi aproape doi ani.
Atunci a fost FRENCH LAUNDRY AT HOME. Am dat peste blogul asta unde cineva a avut răbdarea și tenacitatea sa gătească toate rețetele din The French Laundry.

După ce am petrecut câteva zile minunându-ma de ce găsesc acolo, m-am ambalat ușor, ușor, și din una în alta, am ajuns sa-mi fac programul pe următorii doi ani...
Chestia asta este super COOL.
Oare o fi cool dacă as face-o și eu?
Cu siguranța ar fi cool dacă as face-o și eu!
Dacă fata asta a putut, trebuie sa pot și eu.
E hotărât, o sa fac și eu cartea asta

Doi ani mai târziu încă ma mai minunez de toată tevatura asta.

Acum vreo  sase luni, ma apropiam de sfârșitul The French Laundry si am început sa ma gândesc din ce în ce mai des despre ce o sa urmeze.

Ce o sa fac când termin cartea asta? Sa fac alta carte? Sa fac un grup de cărți? Sa fac altceva?
De data asta am vrut sa o iau metodic, o sa studiez problema, o sa analizez, o sa fac grafice :)

Am strâns toate cărțile de bucătărie din casa si am început sa studiez. Am mai studiat și pe net...
Printre cărțile considerate au fost The Fat Duck CookbookUnder Pressure: Cooking Sous VideAlineaEleven Madison Park: The CookbookAd Hoc at HomeBouchonLe Bernardin Cookbook: Four-Star Simplicity... si lista e mai lunga.

După o luna de studiat am fost exact în același loc. Nu numai ca nu luasem nici o decizie, dar nu eram nici măcar mai aproape sa iau o decizie.

Majoritatea cărților de mai sus sunt mai mult decât excelente, scrise de adevărate genii culinare.
Cu toate astea nu am reușit sa ma entuziasmez pentru niciuna.

Începusem sa ma gândesc din ce în ce mai des ca foarte probabil, pentru cel putin pentru o perioada o sa fac rețete de peste tot și de nicăieri, internetul e mare...

Parte din problema alegerii următorului proiect a fost legata de un gând recurent care a apărut undeva pe la începutul anului. M-am uitat la ce fac eu și am avut revelația neplăcuta ca nu prea mai fac nici un fel de progres, atât în ale bucataritului cât și al fotografiatului. 

Parte din motivul stagnării mele în bucătărie este probabil legat de faptul ca The French Laundry a fost scoasa acum aproape 15 ani. La timpul ala, tipul ala de gătit făcea parte din avangarda. Era ceva modern și proaspăt. Intre timp a apărut o revoluție culinara condusa de Ferran Adria care a redefinit aproape tot în cea ce se întâmpla în materie Haute Cuisine.

Rețetele pe care le făceam erau la fel de complicate și îmi luau aceleași 5 sau 6 ore sa le fac, dar în materie de tehnica am început sa ma repet.

Si în materie de fotografii, lucrurile nu au stat neapărat altfel. 

Pentru o vreme am făcut greșeala clasica făcuta de toți neinițiații; dacă cumpăr un aparat mai bun, o lentila mai scumpa, o sursa de lumina mai sofisticata, cu siguranța ca pozele o sa fie mai bune.
Bineînțeles ca nu a fost sa fie asa :). Pozele mele mediocre făcute cu aparate mediocre s-au transformat în poze mediocre făcute cu aparate scumpe :) 
Îmi place la nebunie postul asta Tezele din Martie, scris de mine acum un an în care-mi declaram aceleași nemulțumiri și promiteam mai bine. Parte din motivul pentru care-mi place acum este ca prima poza pusa pe blog cu aparatul meu nou nouț de atunci, are White balance făcuta praf :). Totul e mult mai galben decât trebuie :)

Si în impasul ala am dat peste The Alinea Project. Ce a urmat a fost aproape la fel ca in Groundhog Day.

După ce am petrecut câteva zile minunându-ma de ce găsesc acolo, m-am ambalat ușor, ușor și din una în alta, am ajuns sa-mi fac programul pe următorii trei ani...
Chestia asta este super COOL.
Oare o fi cool dacă as face-o și eu?
Cu siguranța ar fi cool dacă as face-o și eu!
Dacă fata băiatul asta a putut, trebuie sa pot și eu.
E hotărât, o sa fac și eu cartea asta

Acum băiatul asta are talent
Ma uit la pozele făcute de el și mi se ia respirația, nu alta. Sunt printre cele mai expresive poze culinare văzute de mine. 
Nici partea culinara nu este altfel. Preparatele făcute de el sunt la același nivel ca cele din carte. 

Asa ca ce nu am reușit sa fac într-o luna s-a întâmplat în câteva zile, fără analiza și fără grafice :). 
Dacă cele 101 rețete din The French Laundry le-am terminat într-un an și noua luni, ștacheta s-a ridicat mult mai sus de data asta, în materie de tehnica, ingrediente, fotografiat. 
O sa încerc sa termin în jur de trei ani, în cazul fericit. Ca și data trecuta, cazul nefericit o sa fie ca nu o sa o termin niciodată :)

La Alinea am încercat sa ma merg acum un an dar nu a fost cu putința sa fac rezervare. Este unul din restaurantele din SUA unde este aproape imposibil sa faci rezervare. 
Ca un comentariu interesant, Grant Aznaz și-a făcut câțiva ani de ucenicie la The Franch Laundry. 

Cu toate ca nu am gătit nimic pana acum, am petrecut deja o grămada de ore în proiectul asta. 

Prima schimbare majora sunt tipul de farfurii ( dacă putem sa le numim farfurii... ) pe care am început sa le strâng.

Majoritatea ustensilelor de servit la Alinea sunt proiectate de un ceh, Martin Kastner. Cele care sunt de vânzare sunt aici Shop.  
Am reușit sa strâng o colecție destul de mare din ceea ce folosesc la restaurant. Mai am câteva care încă mai aștept sa-mi vina. 
Sunt unele care nu se vând și o sa trebuiască sa improvizez ceva :(

Parte din ce am reușit sa cumpăr:













O a doua schimbare majora este folosirea a tot felul de plante, multe dintre care nu am auzit pana acum.
Asa ca am cumpărat un sac de semințe și urmează sa ma apuc de horticultura :)
O sa am nevoie printre altele de frunze de dimensiuni minuscule și flori de:
zuta levanda leaves, tosaka seaweed, red, white and green, micro lemongrass, Junsai, levender flower, mycro hyssop si hyssopleaves, bergamot flowers, micro shiso, micro lemon verbena leaves, marigolds in mixed colors and sizes, etc, etc.

De partea asta mi-e cel mai frica. Experiența mea la crescut plante nu este una prea încurajatoare.


Si tipul de ingrediente cu care o sa gătesc s-au cam schimbat.
Câteva din cele cumpărate pana acum:


Share this post

15 comments

  1. Nu stiu ce sa zic despre toate cartile enumerate de tine acolo, dar Eleven Madison Park: The Cookbook o am si eu si am ramas impresionat. Nu stiu daca o sa pot face vreodata vreuna din retetele de acolo, dar o folosesc ca inspiratie pentru combinatii de ingrediente, culori, plating si, de ce nu, fotografii.
    Nu te speria pentru timpul cat o sa-ti ia sa termini cartea sau pentru orice alt aspect. Asa cum spunea un personaj dintr-un film: "Everything will be all right in the end... if it's not all right then it's not yet the end."
    Mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  2. :) Îți doresc mult succes și-o să te urmăresc cu mult interes!

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu nu am atata experienta cu gatitul si nici cu cartile culinare, pe mine m-a prins mai tare cam de un an si incerc inca sa-mi gasesc stilul si asa mai departe. Dar iti doresc mult succes :)

    RăspundețiȘtergere
  4. succes domnule! sa te duci la alinea, numai dupa ce ai terminat cartea, sa le poti aprecia/critica munca de la un alt nivel :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Astept cu nerabdare noile preparate! Multa bafta!

    RăspundețiȘtergere
  6. Mult succes iti doresc in noua aventura!
    Cu siguranta o sa te distrezi si ai sa ne incanti privirile cu noi delicatese!

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu una sunt impresionata de toata pasiunea pe care o pui in acest proiect. Mult succes iti doresc! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Mult succes! O sa fiu cu ochii pe tine :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Ma asez frumos pe bancuta si astept cu nerabdare!

    RăspundețiȘtergere
  10. bafta,sa-ti iasa exact cum iti doresti,e un proiect cotropitor de frumos,la fel ca pasiunea care te macina.si mai trebuie precizat ca daca noi toti am fi minati de asa pasiuni si idei frumoase,altundeva am fi acum ca gind ,constiinta,reflectie...un mare bravo! (h)

    RăspundețiȘtergere
  11. si eu care credeam ca eu sunt ala care sufera de obsessive compulsion disorder cand vine vorba de cumparat kitchen gadgets si diverse alte chestii care au o singura folosinta obscura in bucatarie... :)))) bafta la alineat, ca sa zic asa! :))

    RăspundețiȘtergere
  12. Mult succes! Aşteptăm cu nerăbdare reţetele.

    RăspundețiȘtergere
  13. Cand incepi? Nu am cumparat inca cartea, imi e putin teama ca va fi dificil pentru mine [-( ...din FL am incercat poate 30% din ce ai publicat si cateva le facem saptamanal :))

    RăspundețiȘtergere

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
© The Wandering Oltean
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSS Comments RSS
Back to top