Searching for culinary perfection, one recipe at the time

luni, decembrie 23, 2013

Experimente


Cine ghicește ce e în lingura? Nimeni?
Ce vedeți în lingura nu este un gălbenuș de ou, este suc de portocale sferificat.

Am vrut sa fac experimentul asta cam de pe la începutul anului. Cam pe atunci mi-am cumpărat tot ce trebuie dar abia acum i-a venit rândul.

Experimentul în sine e super fun dar și mai fun este reacția oamenilor când li se pune în fata ceva care arata ca un gălbenuș de ou.

Am casa plina de copii acum de sărbători și unul după altul au scos onomatopee de genul: yuck, gross și tot asa :)

Mai cu binele, mai cu forța au încercat fiecare câte unul, după care a urmat o lupta care dintre ei primește mai multe :)

Ce am facut aici se numeste Reverse Spherification si este procesul este descris aici: Reverse Spherification.

Tehnica a fost pionierata de catre Ferran Adrià la el Bulli prin 2003.

In doua cuvinte, lichidele bogate în calciu, atunci când sunt puse într-o baie bogata în guma hidratata, de exemplu un algiate, formează aproape instantaneu la exterior o membrana gelificata.
Rezultatul este exact ca un gălbenuș de ou, cu o membrana externa și lichid la mijloc.

Dupa ce sunt scoase din baia de algiate cu o lingura perforata,


sferele se transfera într-un vas cu apa ca sa se înlăture surplusul de algiate.



Odată ce ai o sfera din asta în gura, senzația este un pic ciudata. Inițial nu se simte nici un gust și membrana are un pic de rezistenta. In momentul în care se sparge, lichidul din sfera se împrăștie prin toată gura și urmează  instantaneu o explozie de arome și gusturi neașteptate :)

In joaca mea am folosit suc de portocala prima data și căpșune făcute piure a doua oara.
Sucul de portocale l-am înghețat în prealabil sub forma de semi-sfera iar piureul de căpșuni l-am turnat direct în baia de algiat, neînghețat.

Metoda cu înghețarea ia mai mult timp dar este mai simpla. Nu trebuie sa ai grije sa nu se împrăștie lichidul prin baie și sa se pastelizare forma de sfera.

Cum nici portocalele nici căpșunele nu au calciu în ele de la natura, am adăugat calcium lactate gluconat.


  

Aplicațiile sunt aproape infinite. Orice lichid sau semi-lichid poate fi sferificat și adăugat la un desert sau chiar și un fel principal.

In a doua parte a experimentului am făcut și o sferificare directa.

In oțet balsamic am adăugat niște agar agar, care este un fel de gelatina vegetala. Am adus oțetul pana la aproape 100C, după care l-am pus cu o seringa, sub forma de picături, într-un pahar cu ulei vegetal  foarte rece.
Uleiul a stat în prealabil 30 de minute în congelator.

Rezultatul este ceva ce seamăna cu icre de peste


Pot fi servite într-un desert ca sa adauge un pic de acreala dulce.
Nici în cazul asta nimeni din casa nu a ghicit ce au în fata :)


In încheiere, dacă cumva nu ne întâlnim pana la anul, va urez un Crăciun fericit și un an nou minunat.

La multi Ani!

Yours truly... The Wandering Oltean



Share this post

3 comments

  1. E super si cu rosii pentru aperitive. La multi ani!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sarbatori Fericite alaturi de toti cei dragi tie !!

    RăspundețiȘtergere
  3. Adca tu vrei sa zici ca margelele astea de otet balsamic se pot prepara acasa? Eu am mancat la restaurant, dar pana n-am gustat n-am stiut ce e. Au fost puse peste creveti cruzi, gorgonzola si anghinare. Un deliciu.
    Felicitari, uimesti mereu!

    RăspundețiȘtergere

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
© The Wandering Oltean
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSS Comments RSS
Back to top