Searching for culinary perfection, one recipe at the time

joi, martie 29, 2012

Gruyère Cheese Gougères



Reţeta asta este o variaţie la reţeta traditionala franţuzească de Gougères.
Am făcut-o de nenumărate ori în varianta sugerată în Barefoot Contesa in Paris de Ina Garten si dacă ati venit la vre-una din petrecerile mele, este foarte probabil ca aţi încetat-o deja :).

Reţeta este în grupul minoritar al reţelelor din The French Laundry care se fac uşor si repede. Cu toate astea rezultatele sînt spectaculoase. Reci sînt bune, gustoase dar dacă le încerci imediat după ce au fost scoase din cuptor, WOW... După prima muşcătură eşti lovit simultan de gustul foarte săţios care-si trage originea din cascavalul Gruyère si de mirosul care sa acumulat în cavitatile din interiorul guguloaielor astea în timpul cît s-au copt în cuptor.

Mise en place 




Se combina apa, zahărul, sarea si untul într-o cratiţă mica si se aduc la fierbere


după care se adaugă făină  si se reduce focul


Se amestecă timp de doua minute ca sa se evapore orice exces de umiditate.


De aici direct în mixer unde se adaugă si ouăle.

După ce compozitia s-a omogenizat, se verifica dacă este prea rigidă... dacă da , se mai adaugă încă un abus de ou. Dacă nu si-a schimbat părerea nici după albus, se adaugă si galbenusul.
Compozitia este prea rigidă cînd vîrfurile care se formează în aluat în timpul amestecării isi păstrată forma si nu se prăbusesc.
In faza asta se adauga cascavalul ras Gruyère si se amesteca pana se incorporeaza in compozitie.

Si cam atît cu preparatul...

Se foloseşte un "pastry bag" ( cum se zice la asta în româneşte? ) si se pun într-o tavă tapetata cu un Silpat sau hîrtie de pergament cam o lingură de aluat la distanţa de 4 - 5 cm unul de altul


Se presară fiecare cu cascaval


După care direct în cuptorul încins la 230C timp de 8 minute


încă 25 de minute la 175C pina devin aurii deschis


Partea "tricky" acum este ca e musai sa ai tot familionul pregătit pe redute si sa savureze rezultatele cît mai rapid. Cu cît le mănînci mai repede de cînd s-au scos din cuptor, cu atît laudele la adresa bucătarului sînt mai mari.


Share this post

19 comments

  1. Arata foarte bine,si gustul sigur este pe masura.O zi minunata iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce e Sylpat?

    Pastry bag e o chestie ca o punga in care pui continutul si il storci printr-un colt? Asemanatoare pungii de ornat cu frisca? Nu stiu daca are echivelent in romana..

    RăspundețiȘtergere
  3. N-am fost invitata la nicio sindrofie de-a ta, da' zau ca as veni cu 100 la ora...hi,hi...pastry bag sau piping bag e un simplu posh, mai oltene, mai :P

    RăspundețiȘtergere
  4. @Liana10 - pai acum stiu si esti pe liste:). Ahh posh.. dar posh ce este :)

    RăspundețiȘtergere
  5. @Miruna - Sylpat este ceva facut din silicon de folosit in tavi in cuptor in loc de hitrie de pergament. Fiind de sicicon nu se liperc incgredientel de el

    RăspundețiȘtergere
  6. Interesant,cred ca au fost foarte aromate si s-au terminat rapid.O zi minunata iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  7. @FLORY - S-au terminat rapid ca m-au ajutat si vecinii :) Si cind au venit sa-mi multumeasca pentru prima farfurie trimisa le-am mai depozitat inca o farfurie :)

    RăspundețiȘtergere
  8. No haidi bre!! Acum ca te-ai lamurit cu pipingu, mai faci o tura, le umpli asa cu saratura si ma chemi nenicule!

    RăspundețiȘtergere
  9. Incerc in weekend si daca am nevoie de ajutor te sun
    :)
    Hristos a inviat!

    RăspundețiȘtergere
  10. @Anonin din Quatar :) - Te sun sa vedem cum merge treaba.
    Adevarat a inviat!

    RăspundețiȘtergere
  11. Cred a marti cand e ziua scurta aici incercam daca numergem la tenis. Nu am cautat sa vad daca aici gasesc gruyere dar am o lista de pe internet cu inlocuitori.

    RăspundețiȘtergere
  12. @Anonim - La orice magazin care vinde cascaval din Elvetia.. este foarte probabil ca are Emmental and Gruyére. Amindoua sint foarte foarte comune. Nu cred ca o sa ai probleme sa o gasesti

    RăspundețiȘtergere
  13. @Anonim - Sint curios cum o sa fie rezultatul. Daca ma intrebi pe mine, Emmental si Gruyere sint destul de diferite. Din articol asta, se sugereaza Comte sau Beaufort Cheese pentru copt si Emmental pentru fondue

    RăspundețiȘtergere
  14. Am reusit in final sa fac gougeres cu emmental si sunt extraodinar de bune.
    Multumesc ptr articol o sa incerc si cu alt fet de cascaval.

    Eu sunt foste multumit de ce am realizat si asta conteaza!

    RăspundețiȘtergere
  15. arata bestial! le fac si eu cat de curand! :p

    RăspundețiȘtergere
  16. @Anonim - Awesome!! Mi-au placut cum au iesit :)

    RăspundețiȘtergere
  17. @Ophelia1983 - Arata bine si gusta si mai bine... promit :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Fantastice gourgères au gruyère. Imi plac mult si le fac si eu destul de des.;)

    RăspundețiȘtergere

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
© The Wandering Oltean
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSS Comments RSS
Back to top