Searching for culinary perfection, one recipe at the time

luni, mai 21, 2012

Aniversare la Le Bernardin

Luna Mai este foarte speciala în The Wandering Oltean family.
Pe 15 Mai s-a născut Roxana ( anul asta a făcut 17 ani, a primit carnetul de conducere exact de ziua ei si vrea maşină ), tot pe 15 Mai doi fosti colegi de liceu au devenit o familie ( dacă am fost prea criptic, astia doi sunt eu si cu Magda :) ), iar pe 19 Mai este ziua Magdei.

Motive grele de tot... sa tot sărbătorim!
Cu motive de calibrul asta, m-am gandit sa-i fac o surpriza frumoasă Magdei si sa avem un luch frumos si romantic la Le Bernardinunul dintre restaurantele de trei stele din New York. Daca este sa ne luam dupa clasamentul asta, Le Bernardin este pe locul 19 in lume si posibil cel mai bun restaurant Seafood din lume.

La restaurantul asta am mai incercat sa mergem o data, am facut si rezervare, era hotarit, tot… si exact in sambata cu pricina a venit o furtuna de zapada care a durat exact o zi si care ne-a dat planurile peste cap.

Fiind restaurant de trei stele, asteptarile au fost cu caruta, ce vorbesc eu de caruta, cu camionul. Si de obicei, in cazuri de tipul asta pot sa apara probleme. Este mult mai usor cind nu ai nici un fel de asteptari sa fi impresionat.

Si acum un pic de peripetii inainte de masa.  
Restaurantul este la 15 minute de mers pe jos de unde lucrez. Pe la 12:10 inca eram la birou si ma pregateam sa plec cind un coleg de service caruia i-am spus despre planurile mele s-a oprit pe la biroul meu, m-a vazut ca ma pregateam sa plec si m-a intrebat..”Dar unde ti-e  sacoul?”. Si atunci mi-a picat fisa. Aoleu, nu am intrebat de dress code.

Un telefon scurt la restaurant a adeverit presimtirea, sacou obligatoriu. Mama ce ma fac acum!!! In 20 de minute trebuie sa fiu la restaurant.
Am auzit ca daca te duci fara sacoul pe la locuri din astea iti dau ei unul… dar nu am vrut sa incerc pe pielea mea. Urmatoarea actiune logica.. fug repede si cumpar unul de la Macy's ( un magazine mai mare de prin zona), doar am timp gramada :)

Nu stiu cum am facut-o pina la urma, dar mi-am cumparat si sacou ( am avut timp chiar si sa negociez o reducere de 30% :) ) si am ajuns si la restaurant cu o intirziere de numai 5 minute… si cu apele curgand pe mine mai ca Oltul pe la Calimanesti :)

Inapoi la restaurant… decorul este un pic mai modernist decit ma asteptam eu.


Mi-a placut clopotelul lor in care au servit untul. Cu untul a fost un pic enervant pentru ca nu apucam sa iau un virf de cutit de unt ca aparea un baiat si-l schimba cu unul nou.




Si eu si Magda am luat lunch prix fix.

Aperitive.


Din partea casei am primit o salata de somon poached in vin, cu putin somon afumat si maioneza care a fost delicioasa. Atit de delicioasa ca am facut si eu reteta asta la cheful meu din weekendul asta .. si s-a ras. Reteta, SALMON RILLETTE o gasiti aici daca vreti sa o incercati.




Eu am ales
TUNA
Layers of Thinly Pounded Yellowfin Tuna, Foie Gras and Toasted Baguette Shaved Chives and Extra Virgin Olive Oil


Imi place la nebunie tonul nepreparat de loc, raw. Asta in particular a fost de departe cel mai bun incercat de mine, ever! A fost atit de fraged ca aproape nu a trebuit sa folosesc cutitul. Se dezintegra numai din greutatea furculitei. Mai punem si Foie Gras in aceiasi farfurie … Rezultatele sint imprevizibile.
Foie Gras a fost pus pe o felie de pine groasa cam cit o foaie de hirtie si prajita. Cum au reusit sa o tina intr-o bucata, ramane un mister. Felia de paine cu Foie Gras nu se vede ca este acoperita de felia de ton.


Magda a mers pe
SHRIMP
Sautéed Shrimp; Mâche and Wild Mushroom Salad, Shaved Foie Gras, White Balsamic Vinaigrette


Si combinatia asta a fost excelenta. Crevetii au fost foarte fragezi si delicati si in acelasi timp au avut un soi de dulceata la gust pe care nu am mai intilnit-o inainte. Si ca sa puna capac, si astia au venit cu foie gras...


Felurile principale. 
Aici au fost un pic de probleme..

Eu am ales
RED SNAPPER
Bread Crusted Red Snapper; Saffron “Fideos”, Chorizo - Smoked Sweet Paprika Sauce


O combinatie foarte interesanta. Pestele a fost foarte crispy la suprafata si foarte fraged inauntru, nu exagerez sa zic ca l-au prajit perfect. Sosul de chorizo l-a complimentat perfect. As mai incerca oricind inca o data. Prezentarea a fost interesanta dar cind il compar cu tipurile de preparate din The French Laundry, personal mi s-a parut un pic prea saracacios.


Magda a ales
BLACK BASS
Crispy Black Bass; Pickled Cucumbers, Black Garlic-Persian Lemon Sauce


Aici a fost dezamagirea pentru mine. Magdei i-a placut mult. Mie mi s-a parut .. asa si asa! Pestele a fost nesarat pe gustul meu si sosul a fost destul de light.

Acum ca sa fiu cinstit, linga masa noastra au fost o pereche care au mers pe chef’s tasting menu si felurile lor principale au aratat cu mult mai sofisticate decit ale noastre.

Deserturi.
Aici este punctual in care  amindoi am fost blown away! Personal am mai vazut asa ceva prin poze dar nu am avut norocul sa le incerc pina acum.
Eu am ales
"PIÑA COLADA"
Coconut-Rum Gelée, Roasted Pineapple Sorbet, Cilantro


Asta se presupunea ca este Pina Colada desfacuta in bucati :) Prezentare, miresmele si gustul au fost au fost super sofisticate, sa impresioneze. Gusturile la toate bucatelele astea s-au complementat perfect fara sa fie extreme de dulci


Magda a ales
RASPBERRY-ROSE
Lychee Gelée, Rose Emulsion, Raspberry Sorbet


Desertul asta gusta pe masura cum arata. A fost moale si fraged si crocant si spumos in acelasi timp. Gusturile de zmeura, trandafir si Lyche Gelee s-au concurat fara se puna in dezavantaj una pe alta

Dupa desert au urmat niste bucatele mici de tot de financiers ( prajiturele cu alune si casis ), calde si un pic umede inauntru



Si cam atit! 
Chiar si cu unul din felurile de mincare nu tocmai pe gustul meu, experienta a fost cit se poate de placuta! Serviciul a fost impecabil.


Si eu si my better half ne-am simtit perfect, ne-am uitat cu drag si nostalgie in spate  la timpul petrecut impreuna si am facut planuri marete pentru timpul pe care o sa-l petrecem impreuna de aici inainte.

P.S.
Pe frontul de The French Laundry nu s-au intimplat prea multe in weekendul asta. Din motive de onomastici si aniversari am avut o petrecere cu prietenii romani (51 dupa numaratoare ) de prin inprejurimi iar a doua zi am mai facut inca un chef cu colegii de clasa ai Roxanei ( inca vreo 30). Consecinta.. astazi am adormit in tren si in drum spre servici si inca o data in drum spre casa. Ca sa zic ca sint obosit mort este un understatement :). Cu toate astea s-a meritat. A fost awesome!!!

Cind am plecat astazi la servici, casa era inca un big mess :)

Share this post

17 comments

  1. Happy Anniversary, Magda si Cornel! Foarte frumos scris (Politehnica zici?!)

    RăspundețiȘtergere
  2. Happy Anniversary and happy birthday Roxana!
    La multi ani,la multa fericire,la multa iubire,la mult noroc si la multe dorinte implinite!Sa va iubiti mult!Meniu Arata Delicios !

    RăspundețiȘtergere
  3. Am citit mai de dimineata postul, dar n-am avut timp sa scriu nici macar doua vorbe.
    Acum am citit mai pe indelete.
    Incep prin a-i ura Roxanei "La multi ani", la fel si tie si Magdei. Sa fiti sanatosi cu totii!
    Intr-adevar, cum ai spus si tu, la cateva preparate prezentarea a lasat de dorit.
    Eu zic ca ceea ce prepari tu din French L., e la nivelul unui restaurant de genul asta, iar prezentarea cu siguranta cu mult mai multa clasa!
    Important e ca v-ati simtit bine, multumim de poze si din nou la multi ani intregii familii!

    RăspundețiȘtergere
  4. La multi ani,sa fiti sanatosi si fericiti!

    RăspundețiȘtergere
  5. pacat ca te-ai stresat cu sacou...pentru ca au acolo de imprumut:) foodie man a primit unul pana la scaun dupa care l-a pus pe spatar si asta a fost... happy anniversary!

    RăspundețiȘtergere
  6. @Miruna - Multumesc de urari! :)

    @Paradis - Merci pentru urari !

    @Any - Multumesc pentru urari! you're too kind :)

    @TeoBucatar - Merci!

    @Monica - poate asa ar fi trebuit sa fac... dar am fost prea chicken :). Merci pentru urari!

    RăspundețiȘtergere
  7. La multi , multi ani fericit !
    Viata lunga , linistita ,cu iubire si impliniri .

    RăspundețiȘtergere
  8. La multi ani Roxanei, si la cît mai multi ani fericiti împreuna!

    Superb meniu ati servit! Sa va fie de bine!

    RăspundețiȘtergere
  9. La multi ani tuturor sarbatoritilor !!! ;) Multa sanatate si numai bucurii !!

    RăspundețiȘtergere
  10. Luna grea Mai-ul pt voi...
    Happy-happy! Tot asa si-n anii viitori.

    Pozele din restaurant(?) nu se ridica la nivelul preparatelor tale, TheWanderingOltean. Aratau ele bine, probabil erau si bune, dar ale tale sunt the best.

    RăspundețiȘtergere
  11. La multi, multi ani sanatosi si frumosi! Sa fiti fericiti si tot timpul cu zambetul pe buze!

    RăspundețiȘtergere
  12. La multi multi ani Roxanei, la fel si voua! Fain review, apetisante preparate, unde mai pui ca te-ai ales si cu sacou.. deja ma oftic, ce sa mai.. Mie una nu mi-ar parea rau ;)
    Sa fiti sanatosi si iubiti !!

    RăspundețiȘtergere
  13. La multi ani pentru toate sarbatorile lunii mai! Sa fiti sanatosi si iubiti, iar viata sa va surprinda mereu placut!

    RăspundețiȘtergere
  14. Multi ani sanatosi, fericiti si impliniti. Frumos articol :)

    RăspundețiȘtergere
  15. @Lia -
    @Maya -
    @catkitchen -
    @DiaMar-bucataria galbena -
    @Emily -
    @Antonina -
    @VIVIANA -
    @Alice Kitchenette -

    Multumesc mult pentru toate vorbele frumoase si de urari!

    RăspundețiȘtergere
  16. @Marius Marda - Merci! Johane.. you're the best :)

    RăspundețiȘtergere

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
© The Wandering Oltean
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSS Comments RSS
Back to top