Searching for culinary perfection, one recipe at the time

duminică, mai 06, 2012

“Banana Split” Poached-Banana Ice Cream with White Chocolate-Banana Crèpes and Chocolate Sauce


Dintre toate retetele facute pina acum din The French Laundry, asta este probabil reteta facuta de cele mai multe ori. Motivul .. inghetata de banane este absolut fantastica. Ma incumet sa zic ca este printre cele mai bune inghetate incercate vreodata de mine. Chestia este un pic ... funny.. pentru ca nici macar nu ma omor  prea mult dupa banane. Nu-mi displac dar nici nu ma omor dupa ele.

Combinatia dintre aroma de  banane si vanilie reuseste sa ma surprinda de fiecare data , ca si cum mananc inghetata asta pentru prima oara... de fiecare data cind o incerc!

In forma finala, reteta asta combina un sos de ciocolata amaruie, piure de banane amestecate cu ciocolata alba si invelita in foaie de clatita ( ceva care aduce a o bucata de banana taiata, careia nu i s-a scos coaja),  inghetata de banane, un pic de frisca si sus de tot, in mot, o cireasa.  

Combinati toate straturile astea intr-o singura imbucatura... si reactia papilelor gustative incercind sa faca vreun fel de sens din tot amalgamul asta de arome si gusturi o sa fie de neuitat. Total bliss my friends!!

Banana Split este o inghetata foarte populara prin America si este pe lista de deserturi preferate la mai toata pustimea de pe aici. Se taie o banata in doua pe lungime si intre bucatile astea doua se pune o tona de inghetata, frisca, alte sosuri dulci si sus de tot se arunca si vreo doua cirese.

Acum, asa ceva nu se poate pune pe masa la The French Laundry ca ar fi erezie. Ce urmeaza este variatiunea la reteta originala realizata de Thomas Keller si rezultatul final este in linie cu standardele sofisticate pentru care restaurantul este vestit.

Mise en place pentru Inghetata de banane


Bananele, frisca lichida, laptele, jumatate din zahar, semintele de la o jumatate de pastaie de vanilie plus pastaia se pun la incalzit intr-o cratita mai mare, astfel incit sa nu trebuiasca sa rupem bananele.


Se presupune ca compozitia asta nu ajunnge niciodata la fierbere, dar trebuie sa fie destul de aproape de temperatura de fierbere.

Cum bananele au tendinta sa pluteasca,  in carte se sugereaza sa se puna deasupra o bucata de servetel de hirtie. Am facut exact asa in alte dati dar nu mi-a placut ca actioneaza ca un magnet pentru jumatate din semintele de vanilie. Asa ca am fost un pic mai inventiv de data asta. Rezultatele... excelente :).


Dupa vreo 15 minute, timp in care bananele devin moi cind le intepi cu un cutit , se scot bananele pe o farfurie


iar lichidul se strecoara printr-o strecuratoare fina.


Lichidul o sa se foloseasca la inghetata, bananele pentru umplutura din clatite.

Cealalta jumatate din zahar si galbenusurile


se bat pina incep sa se ingroase si compozitia se deschide la culoare.


Intre timp se incalzeste lichidul  in care s-au incalzit bananele intr-o cratita, pina se aduce la o fierbere usoara.

Se pune cam o treime din lichidul cald in ouale batute si se amesteca, ca sa li se ridice temperatura, dupa care se pune compotitia asta inapoi in cratita


Se amesteca constant si se tine pe foc pina lichidul s-a ingrosat suficient astfel incit sa acopere fundul lingurii.

Cin ajunge la stadiul asta, se transfera repede cu cratita cu tot intr-o baie de gheata


Cind s-a racit bine, se baga in frigider pentru citeva ore. Cu cit sta mai mult  in frigider, cu atit inghetata o sa fie mai cremoasa. Cind am timp si pot, o las peste noapte in frigider.

De aici, usor de tot, se pune intr-o masina de inghetata si cind s-a inghetat bine se pune la congelator pina avem nevoie de ea.

Umplutura pentru clatite


Punem bananele de mai sus intr-un procesor


si pulsam bine  pina ajunge la consistenta de piure


Ca sa faci retetele astea trebuie, de cele mai multe ori,  multa rabdare. Si tot de cele mai multe ori am rabdarea de care e nevoie. Cu toate astea, este o chestie in cartea asta care de cite ori vad ca este nevoie de ea in reteta ... ma apuca disperarea. Nu-mi place rau rau de tot.

Chestia cu pricina este sa treci piureul printr-un pamis ca sa-l faci cit se poate de fin. In carte am citit ca exista cazuri cind ei fac operatiunea asta si de 20 de ori. La cit de mult imi displace sa o fac o singura data, 20 de ori ar fi foarte probabil urmata de un harakiri rapid.

Acum incerc sa fiu inventiv si sa-mi gasesc de urgenta cite un ajutor de bucatar care sa faca chestia asta pentru mine, dar nu stiu cum se face dar de cele mai multe ori cind ma apuc de asa ceva, dispare toata populatia din jur si nu mai gasesc pe nimeni nici sa dau cu tunul

Dreaded... "scrape the puree through a tamis"


Piureul asta trebuie amestecat cu ciocolata alba. Formula este o parte piure, jumatate de parte ciocolata alba topita.

Ciocolata se topeste intr-un castron metalic pus deasupra unui vas cu apa fierbinte.
Dupa ce s-a topit se amesteca cu piureul de banane si se pune  la frigider pina se intareste compozitia.

In timp ce compozitia se intareste de zor in frigider, nu stam degeaba. Facem clatite!

Clatitele se taie in forma de patrat si pe fiecare patratel din asta de pune cam o sesime din piureu.


Se rotesc ca un cilindru si se infasoara in plastic.  Se stringe din amindoua partile prin infasurare iar presiunea o sa dea o forma aproape perfecta de cilindru. Se leaga cu ata capetele ca sa nu se desfaca si se baga la congelator, pentru cel putin citeva ore.


Cind sintem gata sa le asamblam, se scot cilindrii din congelator si se lasa sa se dezghete putin, vreo 10 minute.
Pentru fiecare portie se taie felii cam de un centimetru si fiecare portie primeste cite trei bucatele din astea


Se pune sosul de ciocolata reincalzit  in farfurie printre bucatelele aranjate mai sus, se pune cite o lingura de inghetata pe fiecare  felie si deasupra un pic de frisca care o sa sustina o cireasa

Ready... ?





Si ca sa vedeti ca progresez nu gluma, asa a aratat prima oara cind am facut desertul asta :). Ca a fost un big  mess, e putin spus :)


See you later ... alligator :)

Share this post

36 comments

  1. Arata intr-un mareee fel! :) Iar evolutia e mai mult decat vizibila. Imi plac retetele pentru ca mai tot timpul implica un strop de tehnica, fapt ce le scoate din "obisnuit" :)

    RăspundețiȘtergere
  2. In a while…crocodile!

    Ma intrebam azi in drum spre servici ce ai gatit in weekend...si acum tot inghit in sec, si nu ma pot opri...ma duc sa-mi comand o salata.

    RăspundețiȘtergere
  3. Hmmmmm , eu nu ma prea omor dupa inghetata , dar imi plac bananele :):) , ce ma fac acum ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Este ceva super bun ce vad aici.Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ti-a iesit Foarte faina inghetata si pare tare cremoasa!O salvez pentru summer.

    RăspundețiȘtergere
  6. Intr-adevar ai foarte multa rabdare!
    Cartea asta e fantastica, iar tu reusesti cu brio sa faci orice reteta de acolo si sa o impartasesti cu noi!
    Si de data asta ai facut ceva super, de restaurant de lux si alta nu!
    O am in vedere, poate reusesc sa dau si eu pe altii cu rotile-n sus:)))!

    RăspundețiȘtergere
  7. Cand ma gandesc ca de maine intentionez sa nu mai fac dulciuri, incep sa ma deprim. Totul arata impecabil, felicitari pentru acest desert minunat!

    RăspundețiȘtergere
  8. @Monica - Merci!
    La reteta asta in particular m-am antrenat de mai multe ori :).
    Dupa cum a aratat prima incercare, nici nu era greu sa evoluez :)

    RăspundețiȘtergere
  9. @un oltean - Ca sa fiu exact, asta l-am gatit saptamina trecuta dar a stat in congelator. Saptamina asta am gatit ceva si mai tare decit asta :)

    RăspundețiȘtergere
  10. @catkitchen - Nici eu nu ma omor foarte tare dupa inghetata dar la asta nu pot sa ma abtin :) Cind se amesteca toate ingredientele din reteta asta, de sus pina jos, e o sansa mica ca nu o sa bagi prea mult in seama inghetata :)

    RăspundețiȘtergere
  11. @DiaMar-bucataria galbena - Merci! Nu pot decit sa promit ca a fost intr-adevar bun

    RăspundețiȘtergere
  12. @Paradis - Merci! Cred ca se merita incercata.. macar o data :)

    RăspundețiȘtergere
  13. @Any - Merci! Acum sa nu crezi ca tot ce fac iese neaparat super :) De cele mai multe ori este OK dar am avut si dezastre naturale prin bucataria mea :). De data asta trebuie sa recunosc ca a iesit asa cum am sperat.

    RăspundețiȘtergere
  14. @N. - Merci de vorbele bune :). Pai chiar de loc fara dulciuri? Eu fac dieta si sport cit cuprinde in timpul saptaminii exact ca sa pot sa mai am abateri in weekend :)

    RăspundețiȘtergere
  15. oh, dar ai tupeu, nu gluma :)) arata FABULOS si tine cont ca eu nu prea mananc inghetata, dar ador bananele :) iar combinatia aceasta suna tare, tare bine! trebuie sa gasesc o metoda sa vad cum fac eu inghetata fara masina de inghetata :)) Sa ai o zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  16. Imi inchipui ce aromata a fost inghetata ta!Ma bucur ca s-a deschis sezonul:)

    RăspundețiȘtergere
  17. ......mmmmm..aceasta este portia mea??...deja parca simt cum aromele ma invadeaza.....si de abia mai respiir.......asta daaaaa.....
    O zi minunataaa....!

    RăspundețiȘtergere
  18. Cat de bine arata!!!! Mi s-a facut o pofta teribila de inghetata.
    Seara frumoasa sa ai!!

    RăspundețiȘtergere
  19. cat de tare ma bucur ca am dat de blogul tau !
    Cu reteta asta m-ai dat gata,eu sunt mare fan banane deci m-ai nimerit bine,arata excelent !
    O zi superba iti doresc !

    RăspundețiȘtergere
  20. Wow, a meritat tot efortul.Mi se pare o explozie de gusturi, o prezentare superba.Pe masura rezultatului.Papilele mele ar fi in extaz.Aduc sarurile, sa-si revina!

    RăspundețiȘtergere
  21. Foarte interesanta combinatia, pana acum nu am incercat inghetata cu banane dar acum am de unde sa ma inspir ;)) Super apetisant!

    RăspundețiȘtergere
  22. @Emily - Eu saracu' nu fac decit sa respect pas cu pas, rind cu rind ce zice Thomas K. :)
    Ca sa faci inghetata fara masina de inghetata am vazut ca alti scot inghetata din congelator cam dupa vreo ora de congelat si o amesteca bine ca sa sparga toate cristalele de gheata. Personal nu am incercat asa ca nu bag mina in foc pentru asta:)

    RăspundețiȘtergere
  23. @TeoBucatar - Spor la inghetatorit :). Merci!

    RăspundețiȘtergere
  24. @Tudor Elena Cristina - Merci! Sentimente puternice.. nu gluma :)

    RăspundețiȘtergere
  25. @Mimmi - Ma bucur de vizita! Merci frumos!

    RăspundețiȘtergere
  26. @Lilly - Merci frumos! De data asta eforturile au fost acceptabile. Se putea si mai rau :)

    RăspundețiȘtergere
  27. @Alice Kitchenette - Merci! Promit ca si a fost apetisanta... ca de aia o tot fac :)

    RăspundețiȘtergere
  28. Ce bunatate ai facut aici! Arata nemaipomenit! Si cata rabdare ! ai toata admiratia mea. Weekend minunat!

    RăspundețiȘtergere
  29. Si pe aceasta vreau s-o incerc (dupa ce voi face una cu banane coapte in unt si in zahar care imi sta pe inima :)

    RăspundețiȘtergere
  30. @Catalina - Merci! Imi pare bine ca ti-a placut!

    RăspundețiȘtergere
  31. Si eu obisnuiesc sa comand inghetata "banana split". A ta arata insa cu mult mai bine. Trebie sa fie foarte gustoasa. Frumoasa prezentare.

    RăspundețiȘtergere
  32. Asta gatesc azi! Tine-mi pumnii :)

    RăspundețiȘtergere
  33. A iesit SUPER ! Nu cred ca am mai mancat ceva asa bun.

    RăspundețiȘtergere
  34. Excitatia mea este BACK WITH THE GREAT AJUTORUL DR.JAMES IDEAL LOVE SPELL, sunt foarte incantat ca ruptura mea a fost restaurata, fostul meu sot a revenit dupa ce ma lasat pe mine si pe cei doi copii pentru o alta femeie. Am fost atât de fericit că l-am întâlnit pe DR.JAMES pe net cum a ajutat mulți să-i aducă înapoi pe iubiți, așa că i-am contactat și pe el. mi-a spus ce este necesar pentru vraja si eu fac asa cum a spus, dupa doua zile de vraja, ex-sotia mea, ma sunat sa cer o iertare ca vrea sa se intoarca acasa. A fost ca un vis, așa că a fost DR.JAMES care ma ajutat să-mi aduc soțul înapoi .. încă o dată vreau să vă spun o mare mulțumire pentru tine DR.JAMES pentru că nu m-am gândit niciodată că fostul meu soț se va întoarce la mine așa rapid cu vraja ta. Ești cel mai bun și cel mai mare din lume. dacă sunteți aici și aveți nevoie de Ex Lover înapoi sau soțul dvs. sa mutat la o altă femeie, nu mai plângeți, contactați acest om puternic pe care Dumnezeu îl folosește pentru a ajuta oamenii acum. Iată contactul lui: Trimiteți un e-mail la: (drjamestempleofsolution@outlook.com sau puteți apela / WhatsApp: +2348052523829).

    RăspundețiȘtergere

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
© The Wandering Oltean
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSS Comments RSS
Back to top