Searching for culinary perfection, one recipe at the time

miercuri, mai 09, 2012

Carti de bucatarie



Postul asta a apărut iniţial ca o idee aleatoare, acum vreo doua zile si la momentul respectiv nu mi-a trecut prin cap ca o sa  ajungă postat pe blog. Ca sa fiu sincer, pînă astăzi nici nu m-am gîndit ca as putea sa postez aici altceva decît reţete facute din The French Laundry.

Înapoi la oile mele, acum vreo doua zile, în drumul meu spre casa de la servici, am realizat ceva care este mai mult decît evident dar la care nu m-am gîndit pînă acum… în mai puţin de un an de zile de cînd mă chinuie talentele bucataresti, am “reusit” sa-mi cumpăr o căruţă de cărţi de bucatarie.  Mult mai multe decît o sa am vreodată timp si nevoie sa gătesc din ele.

Cu toate ca o sa fiu probabil ocupat cu The French Laundry pentru cel puţin încă un an, sînt într-o căutare constanta de alte cărţi în domeniu. Si nici măcar nu-mi dau seama  ca se întîmpla J.

Procesul prin care ajung eu sa tot cumpăr cărţile din domeniul asta este invariabil acelaşi si foarte predictibil.
Din motive persoanele îmi fac aproape toate cumparaturile online de pe Amazon.com. Din fericire sau nefericire, depinde din ce perspectiva te uiti, găseşti tot ce-ti trece prin cap în materie de bucătărie, inclusiv cărţi de bucătărie. De la a vedea ce a mai apărut nou sau ce altceva cool mai se vinde si pînă a ajunge sa si cumpăr o carte sau doua… nu e cale prea lungă pentru mine.
Este deajuns sa dau peste o carte cu multe  recenzii bune si de acolo pînă la a mă contagia cu entuziasmul  diferitilor datatori cu parerea, e o distanţa mica de tot.  Una sau doua recenzii bine scrise rezulta aproape sigur in a avea încă o carte pe raft J.


Alta data am dat peste o reţetă de tarta de ciocolată pe unul din blogrile româneşti care mi-a plăcut rau de tot. De acolo si pînă a realiza ca nu sînt mulţumit de cunoştinţele mele în ale ciocolatei a fost cam o jumătate de pas. Si în cealaltă jumătate de pas... am cumparat exact trei cărţi diferite dedicate exclusiv gatitului cu ciocolata .

Help me God!!! J

Doar de curiozitate, m-am uitat în coşul de la Amazon.com si am acolo încă cinci cărţi, care la un moment dat sau altul am fost pe punctul de a le cumpăra... si in ultima clipa m-am calmat si le-am păstrat pentru mai tîrziu J.

Cum momentan sînt ocupat cu  The French Laundry ,  celelalte cărţi ajung sa fie folosite numai uneori, pentru 10 sau  15 minute înainte de culcare cînd le răsfoiesc ca sa vad dacă dau peste ceva care sa-mi prindă interesul.

Mai exista măcar încă o persoana  care suferă de problema mea, care nu se poate abţine si colectioneaza cărţi de bucătărie doar de dragul de a le colecţiona? Dacă eşti pe undeva … hai recunoaşte.. ca sa nu fiu singur J. Sa mai am si eu partener de suferinţă .


Voi cîte cărţi de reţete \ bucătărie aveţi? Mai cumparati carti de retete in conditiile in care internetul e plin de retete care mai de care?
Cum va inspirati pentru reţete noi? Din cărţi de retete, de la televizor , de pe net?  Sau poate de altundeva?


Si un fel de PS:
In timp ce făceam poza pentru postul asta, a trecut prin zona Andrei si cu mintea lui de 13 ani m-a intrebat:
"How much money did you exactly spent on all these books?  Are you going to ever have time to use them?"

Point taken!!! J 
Share this post

9 comments

  1. Eu! eu! sufar de aceeasi boala.Simptomele sunt asemanatoare.
    Eu cumpar mai nou si biografii, Anthony Bourdain cu Kitchen Confidential.Cumpar si din piata de pe tarabele cu carti vechi, mai ales bucatarie tradizionala, regionala italiana.
    Cred ca din fiecare carte am facut cel putin o reteta.Mai putin ultima cumparata care inca e in stadiu de rasfoiala.De multe ori transform retetele, pun ceva de la mine.
    Nu esti singur.

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumoasa colectie! Nu esti singur si eu obisnuiesc sa fac acest lucru si acum ma gandeam daca macar o reteta din fiecarea oi fi facut, mmm... nu cred.....;) Spor la colectionat :))))!

    RăspundețiȘtergere
  3. Clar sunt multi care sufera de aceasta boala , chiar si eu !!! :))))Frumoasa colectie !!! ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma alatur si eu voua, dragi colegi de suferinta :))!
    La inceput cumparam reviste de bucatarie, pana m-am prins ca de la an la an, unele se repeta chiar.
    Apoi am inceput sa renunt la reviste, dar nu de tot si am trecut pe carti.
    De cate ori intru intr-o librarie si merg la raionul cu carti de bucatarie, sunt in stare sa stau cu orele. La un moment dat intru-n panica pentru ca nu stiu ce sa aleg, atat de multe sunt.
    Cumpar de peste tot. De la chioscuri, chiar si la alimentara am gasit carti foarte interesante reduse la aproape 70% din pretul original.
    Ma inspir de peste tot, chiar si de pe capacele de la mascarpone :) sau de pe hartia de la aluat de foietaj :).

    RăspundețiȘtergere
  5. oh, de-ai sti ca weekendul trecut am facut un mini inventar al cartilor de bucate :)) Dumnezeule, ma speriasem, mai rau ca tine :)) Am crezut ca am o problema :)) E drept am facut cate-o reteta cel putin din fiecare carte, dar ... Am si o lada de reviste de cooking si baking care fac obiectul lecturii de seara :)) si in curand nu voi mai avea loc de ele! Oh, bine ca nu sunt singura :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumoasa si impresionanta colectie! Pasiunea cartilor si revistelor culinare nu o mai prea am, desi de fiecare data cand ajung la mama, mai rasfoiesc revistele ei si cartile vechi de bucate pe care le are. Cel mai mult ma incanta ideea de nou si imi place foarte mult sa compilez ceea ce stiu si ceea ce vad pe la altii (televizor, blog-uri) sa incerc combinatii pe care nu le mai incercasem pana la acel moment. Daca Amazon-ul este o astfel de tentatie nu-l voi utiliza prea curand pentru ca la apetitul meu pentru cumparaturi online ar fi cam periculos! weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
  7. daaaaa... carti carti carti!!! oriate, toate daca se poate :))

    din pacate nu am bani destui incat sa imi pemit luxul de a-mi cumpara la nesfarsit carti. asa ca de obicei ma gandesc de 10 ori inainte de a lua o carte noua si citesc toate reviewurile ca sa fiu sigura ca alegerea mea e buna.

    dar daca vreodata voi da de bani... God help me! o sa dau de-a valma in librarii si nici o ratiune nu o sa ma tina in loc!

    codruta

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu nu vreau sa-ti spun ca ma vei crede obsedata :)Iubesc mancarea yaiii!!!! Dar totusi am sa-ti spun:vreo 30 carti de bucate,vreo 80 reviste culinare:))carduri cu retete la gramada,retete rupte din diferite réclame,reviste :)...etc.Da am renuntat deocamndata sa vizitez raionul cu carti si reviste:)).

    RăspundețiȘtergere
  9. obsesie completa :) mi-am facut biblioteca in bucatarie pentru ele...trei rafturi lungi and counting :) daca tot ajungi la Londra stay away de Books for Cooks ca e periculos

    RăspundețiȘtergere

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
© The Wandering Oltean
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSS Comments RSS
Back to top