Searching for culinary perfection, one recipe at the time

joi, mai 17, 2012

Chocolate Cakes with Red Beet Ice Cream and Toasted Walnut Sauce



Sfeclă rosie folosită în desert este poate ultimul loc în care mă gandeam ca rădăcina asta poate sa impresioneze.
Am fost destul de sceptic de rezultat si pregătit sa nu-mi placă. Hai sa fim serioşi.. sfeclă???



Si exact în ocazii din astea cand nu am aşteptări prea mari... si rezultatul se întîmpla sa fie extraordinar, nu-mi rămane decat sa mă înclin si sa exprim ceva ce este deja evident ... Domnule Keller, imi scot pălăria!!!

Chiar si descompus în bucăţi, desertul asta are componente care impresionează.
-Tarta de ciocolată este absolut fantastica. Printre cele mai delicioase încercate vreodată. Cu toate ca este coaptă in cuptor, are o consistentă aproape de mus, cît se poate de catifelată.
- Îngheţata - extrem de cremoasa si cu un gust foarte subtil care pare a aduce a sfeclă dar în acelaşi timp nu prea. Mi-e greu sa explic gustul asta.
- Cipuri de sfeclă, extrem de crocati, un pic dulci dar în acelasi timp si un pic sarati
- Nuci caramelizate - prima data cand fac asa ceva. Cat se poate de "crunchy", un pic acrisoare dar si dulci în acelaşi timp       

Pune toate de mai sus împreuna si felul în care se complimenteaza si se scot în evidenta una pe alta este impresionant.

Pentru îngheţată, sfecla se trece printr-un storcator de fructe si se foloseste atat sucul cat si pulpa



Sucul se fierbe la foc mic pana se reduce de la doua căni la un sfert de cană.


Rezultatul este ceva cat se poate de siropos si extrem de aromat. Esenta asta se pune la frigider pana este nevoie de ea.


Pulpa de sfecla se fierbe împreuna cu laptele si frisca lichida pentru vreo jumătate de ora


după care se strecoară si se pune intro cratiţă înapoi pe foc cu jumătate din zahăr... se mesteca pana se dizolvă zahărul..

Restul de zahăr se bate împreuna cu galbenusurile pana ce compozitia  se deschide un pic la cularea. Se toarnă o treime din sucul de sfecla pus la incalzit peste galbenusuri si se amestecă bine după care toata compozitia asta se pune înapoi în cratiţa cu restul de suc de sfeclă.

De aici înainte se mesteca cu o lingura de lemn pina ce lichidul s-a intarit suficient cit sa acopere fundul lingurii.
Cind a ajuns în stadiul asta de toarnă într-un castron metalic aflat pe o baie de apa cu gheata ca sa-i scada brusc temperatura.


Aici nu am rezistat si am gustat ... si în punctul asta mi-am dat seama ca avem de-a face cu ceva deosebit.

Sfatul este ca trebuie sa stea cîteva ore în frigider sau dacă se poate chiar sa stea peste noapte pentru un rezultat cremos.

A doua zi de dimineata am amestecat cele doua sucuri pe baza de sfeclă


Si rezultatul final a avut o culoare fantastica! Asta este noua mea culoare favorita!
WOW!!!!


O jumatate de ora în masina de îngheţată ... voila. Ceva ce n-a vazut Parisul :)



Cipurile de sfecla
Se taie felii de sfeclă de grosimea unei foi de hartie


Si se prajesc în ulei încălzit la 135C pana nu mai ies bule de aer din sfeclă. Cand sunt gata de scos afara, o sa opreasca din bolborosit si se lasa la fundul tigaii.


Dupa ceva prajeala, s-a adunat o cantitate promitatoare. Cipurile se presara cu un pic de sare mai mare


Nuci caramelizate.

Jumatati de nuci se fierb la foc mic în doua cani de poaching liquid ( vin alb, apa, zahăr si zeama de lamie) pana lichidul se reduce la doua treimi de cană.


Lichidul se trece prin strecuratoare si se pune în frigider.

Nucile de pun pe o tava tapetata cu hartie de pergament si se tin în cuptor 30 de minute la 120C


Tartele de ciocolata


Se topeste ciocolata si untul pe bain marin
Se bat ouale cu zahărul în vasul metalic al unui mixer asezat pe un alt vas cu apa fierbinte pana se topeste ciocolata.
Se contiua sa se bata la mixer pina isi tripleaza volumul.


Ciocolata se amesteca cu oul batut prin impaturire

Rezultatul final se pune în forme mici, se pune apa fierbinte în tava .. si direct cu ele în cuptorul incins la 175 C.


Dupa 10 minute se acopera cu o folie de aluminue si se mai coc pentru inca 15 pana la 20 de min, pana cand s-au întărit dar sunt inca lucioase.

Nu am zis inca nimic despre lichidul în care au fiert nucile si care este parte importanta în compozitia finala. De unul singur, a avut un gust un pic acid si acrisor cu un aftertaste de nuci. Mult prea puternic ca sa fie bun.
Pune tarta de ciocolata în sos din asta si combinatia a fost perfecta. Daca restul familiei m-au rugat initial sa nu le pun din lichidul asta în farfurie, după ce au gustat din portia  mea, a fost o schimbare de parere instantanee.




O lingurita umpluta cu grija cu cate o bucatica din fiecare din partile astea componente... fiti pregatiti my friends pentru ceva deosebit. Am ras farfuriile,eu si Magda, si am dat cu banul cine termina portiile copiilor daca cumva ei nu le termina.
Andrei a fost absolut in love cu tarta de ciocolata. A mincat doua în seara cu pricina, inca una la micul dejun si a luat-o pe ultima pe post de gustare la scoala. Raspunsul cind l-am intrebat dacă i-a placut a fost... "Are you kidding me, this is the best cupcake that is not cupcake that I ever tried"

Misiune indeplinita :)

O sa mai fac vreodată desertul asta? Absolut DA. Unul dintre cele mai bune!
Share this post

27 comments

  1. Am cumparat inimi de palmier la conserva de la Carrefour si ma pregatesc sa incerc in urmatorul weekend...dar acum sunt foarte curios de inghetata de sfecla rosie. Nu tin pasul cu tine! Ce va urma dupa postarea de azi?

    RăspundețiȘtergere
  2. Eiiiii , de cate ori patesc si eu atunci cand asteptarile nu sunt prea mari , rezultatul si laudele sunt nemaipomenite !!! ;)
    P.S. Ce culoare frumoasa are !! ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Wow alta Inghetata pe placul meu!Imi place tare mult sfecla!Arata tare deliciasa!Abia aștepta vara :)..acu momentan sint la dieta pina prin Iulie!:))Ufff:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu am vazut o reteta de tort cu sfecla rosie.
    Ma gandeam sa o incerc dar la fel cum ai fost si tu la inceput, sunt sceptica.

    RăspundețiȘtergere
  5. Si o intrebare daca nu e cu suparare: ce gramaj are un stick din acela de unt?
    Mereu in retetele americane ma lovesc de chestia asta si nu stiu ce cantitate de unt sa pun in reteta respectiva. 100-150 g ?

    RăspundețiȘtergere
  6. cu asta m-ai lovit in punctul cel mai sensibil al papilelor mele. Numai din ce ai scris si m-am indragostit iremediabil. Cat de curand prestez si eu. Dar, mai intai, trebuie sa incerc sa refac retele cu gramajele exacte. de ce-mi faci tu una ca asta si nu spui cat pui din fiecare ingredient? Ce ma fac eu daca nu-mi ese tarta? Sau, mai rau inghetata? ai mila!

    RăspundețiȘtergere
  7. @Un Oltean - Nu nu trebuie sa te pui la mintea mea :) Alege retete care-ti fac tie cu ochiul si ignora zgomotul din jur :)

    @catkitchen - Merci! si mie mi-a placut culoarea rau de tot!!

    @Paradis - Merci! Spor la dieta :)

    @Bucate apetisante - In cazul meu am fost norocos si a iesit bine:)
    Un stick de unt are 0.25 lb si asta este aprox 115gr. Uite aici o pagina cu mai multe amanunte. Un stick are 8 TBSP

    RăspundețiȘtergere
  8. @Brindusa Scheaua - Merci :). Trimite-mi te rog un email la TheWanderingOltean@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  9. Vaaaaai,ce-mi faci tu mie?Inghetata si ciocolata,combinatie mortala,nu alta.
    Culoarea inghetatei este de vis.
    O zi minunata iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  10. pe mine daca ma cucereste vizual o reteta, nici nu mai are nevoie de alta introducere! Iar a ta este su-per-ba!

    RăspundețiȘtergere
  11. Stai sa incep cu inceputul.Culoarea aia la inghetata e atat de atragatoare incat ai jura ca-i artificiala( e un compliment, jur!).
    Tartele au in compozitie ciocolata+unt+oua+zahar(4 ingrediente) sau n-am citit eu corect?Sunt simple si rapide.

    RăspundețiȘtergere
  12. Imi plac la nebunie inghetatele din legume (sorbeto de rosii de ex)...dar de asta chiar nu auzisem..incerc precis. Si nu imi trebuie nitrogen lichid nu-i asa? :)

    RăspundețiȘtergere
  13. @DiaMar-bucataria galbena - Merci! SI eu ma minunez ce culoare a putut sa fie :)

    @Any - Merci much!

    @ophelia1983 - Multumesc :)!

    @Lilly - Merci! La tarte am omis ceva din greseala. Se adauga si un pic de frisca batuta. SIncer.. au fost divine.

    @Monica - Merci! Fara nitrogen lichid de data asta:). Sorbeto de rosii ... prima oara cind aud de asa ceva :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Yummmmy! Super interesanta combinatia!!

    RăspundețiȘtergere
  15. Vai ce bunatati ai facut aici! praji de ciocolata pluss inghetata...de vis.

    RăspundețiȘtergere
  16. Oh, my God, ce bine poate sa arateeeeeee ... bun rau! Ador sfecla iar asa, transformata in chipsuri si in delicioasa inghetata, arata fantastic! Sa ai o saptamana formidabila!

    RăspundețiȘtergere
  17. Eu nu mai dau pe aici ca ma imbolnavesc .
    De cand cu dieta ,ma uit doar la cartile de bucate .
    Ma tem sa mai intru pe bloguri .:)

    RăspundețiȘtergere
  18. Reusesti de fiecare data sa ma impresionezi.Faci retete deosebite care ma-ncanta de-a dreptul!Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  19. Oltene,asta e meniu de mare restaurant!Prezentarea e ca la carte!

    RăspundețiȘtergere
  20. @Danutza - Multumesc!

    @Timea - Merci de apreciere!

    @Emily - Merci! you're very kind :)

    @Lia - Merci! Spor la dieta!

    @FLORY - Merci de vorbele frumoase!

    @TeoBucatar - Merci! Eu tot incerc si ma minunez cind vad ca citeodata mai si iese :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Erm, Ia sa vad pot comenta? :P

    Da, am mai incercat si nu stiu de ce nu a mers.

    Mi-am luat cartea "Noma" si dupa ce m-am uitat prin retete si am vazut ce ingrediente foloseste Rene Redzepi am ramas asa... gura casca.

    Asa ca sfecla in desert nu ma mai mira darrrr, ma incita. Asa ca o sa trag o mama de inghetata imediat ce trece raceala asta pacatoasa care vad ca-mi revine.

    Spor la toate :)

    RăspundețiȘtergere
  22. Si o chestie care mi se pare oleaca suparatoare si care nu tine nici de retete nici de lucrurile minunate de la tine de pe blog: gri pe negru e obositor la citit. Vezi numai stelute colorate :)) dupa ce ridici ochii din monitor.

    RăspundețiȘtergere
  23. @Catalina - Multumesc de vizita! De noma am auzit prima data acum vreo doua luni de aici si dupa cite imi dau eu seama se ocupa cu bucatarie moleculara. Am si eu vreo doua carti din astea si nu ma pot atinge de ele din aceleasi motoive.

    Hmm... unde vezi gri pe negru? Tot scrisul ar trbui sa fie negru pe alb. Cel putin asa il vad eu :(

    RăspundețiȘtergere
  24. Ce ciudat, acasa vedeam gri pe negru, aici vad ca de obicei negru pe alb :))

    Dar acum, ce-i drept am baut cafeaua.

    RăspundețiȘtergere
  25. OMG, in ce hal arata! wow e putin spus! Deja sunt cumva ancorata sub birou incercand sa tastez cu degetele incrucisate, cat inca mai pot sa rezist tentatiei pink! Da sa=ti zic si ce nu-mi place.. faza aia cu 1 stick, 2 stickuri ;) Grame pentru mine pls ;) Musai fac in vikend. Am zis!! Ideea e sfecla e testata de mult pe red velvet cake, asa ca nu ma sperii asa usor.. dimpotriva voi fi in focuri pana sambata! Saptamana faina sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  26. @Antonina - Merci! you're too funny :). Trimite-mi te rog un email la thewanderingoltean@gmail.com

    RăspundețiȘtergere

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
© The Wandering Oltean
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSS Comments RSS
Back to top