Searching for culinary perfection, one recipe at the time

luni, august 27, 2012

Salad of Black Mission Figs with Roasted Sweet Peppers and Shaved Fennel


Tema weekendului asta a fost smochinele. De vreo saptamana am inceput sa vad smochine pe ici, pe colo prin magazine si cum nu stiu cat o sa dureze sezonul... nu le-am iertat.  Din cele cinci preparate noi facute din The French Laundry, trei au avut smochinele in centrul atentiei.

Si daca tot suntem la destainuiri, mai am una;  am reusit sa fac wekkendul asta ceva ce mi-am propus de cateva ori pana acum ca nu mai fac... binge cooking. Nu cred ca se prea foloseste expresia asta ( de obicei e folosita in contextul bautului :) ), dar am gatit de m-am rupt... si dupa aia inca un pic pe deasupra.
Cinci retete in doua zile a insemnat ... culcat Sanbata la 3 am ca sa termin pregatirile pentru a doua zi... si gatit nonstop duminica ( cu mici intreruperi, de la 11 am pana la 8:30 pm)

Cum bag seama ca trebuie sa gasesc un motiv... trebuie sa fie inactivitatea de aproape de o luna din cauza de concediu si alte activitati extra scolare

Dar nu mai fac!!!! :)

Reteta asta in particular este din cele usor de facut, cu munca putina si fara prea multe complicatii.
Combinatia este foarte interesanta, smochine cu ardei copti si salata de fenicul. Personal am avut retineri relativ la salata de fenicul, dar spre surprinderea mea... a mers bine.

Pentru smochine



Se taie felii si se presara cu ulei de masline, otet balsamic si salote tocate foarte marunt, apoi se tin la temperatura camerei pentru o ora.



Pentru ardei


Se taie in doua si se scot cotoarele si semintele. Se ung cu ulei de masline si se coc la 175C pentru 15 - 20 de minute pana s-au inmoiat si pielea se desprinde usor



Se taie in bastonase si se amesteca cu otet balsamic, ulei de masline, salota tocata marunt si sare dupa gust
Se tin asa la marinat pentru o ora


Pentru salata de fenicul

Se taie frunzele pana la baza bulbului si folosind o mandolina se taie felii cit mai subtiri cu putinta, sugestia din carte fiiind de grosimea unei foi de hartie. Se pastreaza in apa rece.

Inainte sa fie folosite, feliile de fenicul se scot din apa si se amesteca si ele cu ulei de masline, otet balsamic si sare dupa gust


In afara de ce am amintit mai sus, mai este nevoie de reductie balsamica ( otet balsamic redus la foc foarte mic pana are consistenta cremoasa) si ulei de feniul ( frunzele de fenicul si frunze de patrunjel oparite rapid si amestecate la mixer cu ulei de canola; se tine peste noapte in frigider si se strecoara uleiul printr-o panza foarte deasa).

Uleiul de fenicul si reductia balsamica se amesteca inainte de folosire

Si cam atat cu preparatul...
Se pun trei straturi de smochine, doua de ardei iar sus de tot, salata de fenicul.



Preparatul final...



Si mai am o destainuire, asa la sfarsit :). Fiecare si-a asamblat portia lui la masa... si a mea a iesit o replica fidela la... Turnul din Pissa.
Ce vedeti mai sus este ce-a facuta de Asistent #2 :). Noroc ca am facut poze si la farfuria ei ... ca a mea :)
Share this post

3 comments

  1. Saptamana asta ma duc la "gretzi " sa culeg smochinele si maslinele de la sursa si sa meditez la Turnul din Pisa si la fortele ce-l tin in echilibrul fragil . :)

    Faina tare combinatia ta.Dar de ce ma mai mir . :)

    RăspundețiȘtergere
  2. M-as infrupta cu placere din acel turnulet apetisant.Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Lia - Merci. Cum a fost la "gretzi " ?

    @DiaMar bucataria galbena - Merci :)

    RăspundețiȘtergere

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
© The Wandering Oltean
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSS Comments RSS
Back to top