Searching for culinary perfection, one recipe at the time

miercuri, august 29, 2012

Vanilla Bean-Roasted Figs with Wildflower Honey-Vanilla Ice Cream


Din ciclul "pregateste repede toate retetele cu smochine cat mai sunt inca in sezon", a doua reteta facuta in weekenul trecut in care smochinele sunt in centrul atentiei

Ca si Salad of Black Mission Figs with Roasted Sweet Peppers and Shaved Fennel si asta se face super usor.

Combinatia este una reusita (cu conditia sa va placa smochinele :) ). Smochinele sunt  fierbinti si partial coapte, cu gust subtil de vanilie si se complementeaza de minute cu inghetata rece.

Partea cu inghetata trebuie inceputa cu zi inainte ca rezultatul sa fie cat mai cremos.


Inghetata este inghetata clasica de vanilie la care se adauga miere de  flori salbatice. Rezultatul... absolutly YUMMY!!

Laptele, frisca lichida, jumatate din zahar si semintele de la pastaia de vanilie plus pastaia se combina intr-o cratita si se aduc la fierbere, mestecand astfel incat sa se topeasca zaharul.

Cit timp laptele se chinuie sa ajunga la fierbere, nu pierde timpul de pomana ca avem treaba.  Galbenusurile si zaharul se bat intr-un mixer pina ce compozitia se intareste si se deschide la culoare.

Gradual se adauga peste galbenusuri cam o treime din amestecul fierbinte de lapte ( pentru a se tempera galbenusurile ) dupa care compozitia de galbenusuri se pune in cratita de pe foc.

Se tine pe foc pana compozitia s-a ingrosat cat sa acopere spatele la o lingura de lemn. In stadiul asta compozitia se pune intr-un castron metalic care sta intr-o baie de apa cu gheata ca sa opreasca fierberea.

Aici apare partea cu prepararea din timp... ca inghetata sa fie cat mai cremoasa, compozitia asta trebuie tinuta in frigider pentru cel putin cinci ore, preferabil peste noapte

A doua zi de pune in masina de facut inghetata dupa care se pune la congelator pentru cateva ore pana s-a intarit bine.
Daca nu aveti masina de facut inghetata, puteti sa o puneti direct in congelator, avand grija sa o scoateti de citeva ori, cam la o ora si sa o amestecati ca sa spargeti acele de gheata.
Daca nu merge cumva congelatorul, nu disperati, tineti-o la frigider si o puteti folosi ca milkshake
Daca nu va merge nici frigiderul, donati-o vecinilor ca ei poate au mai mult noroc cu masinariile din bucatarie :)

Smochinele...


Reteta este pentru sase persoane, cate trei smochine fiecare. La 18 smochine se folosesc patru pastai de vanilie, taiate de-a lungul pe jumatate, dupa care taiate in bastonase de 2 cm.

Partea asta cu atatea pastai de vanilie nu este neaparat necesara, au valoare vizuala mai mult decat schimba gustul.(Consoarta nu este de acord cu ce zic eu aici, o alta parere este ca schimba gustul :))
Se spala smochinele, se taie orizontal partea de la codita, dupa care se face o taietura verticala si in fiecare smochina se infige un betisor de vanilie.

Intr-o tigaie metalica ( merge si o craticioara ) suficient de mare cit sa incapa toate smochinele intr-un rand, se topesc trei linguri de unt, si se pun frumos una langa alta toate smochinele. Betisoarele ramase nefolosite se pun in unt printre smochine

Asa frumos aliniate, se dau la cuptorul incalzit la 200 C pentru 10 minute, suficient cat sa se incalzeasca bine exterioul si sa inmoaie coaja, fara sa coaca si interiorul.

.

Acum la sfirsit, daca va pricepeti, faceti un quennel de inghetata, daca nu, orice alta forma merge la fel de bine. A mea a fost ceva care vrea rau de tot sa fie quenelle, dar mai are ceva de invatat.., si de crescut mare :)

Se pun in jurul inghetatei trei smochine fierbinti


si se presara cu putin unt topit de pe fundul tigaii in care s-au incalzit smochinele



That's it.. am zis ca este super usor!!!
Share this post

10 comments

  1. Un desert sofisticat si aromat, bravo!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca este super delicios, si aromat...si delicat!! Big Like!!

    RăspundețiȘtergere
  3. E sezonul smochinelor si nu m-a anuntat nimeni?

    Trebe sa fac un drum prin piata!

    RăspundețiȘtergere
  4. Extrem de rafinata reteta ta,arata grozav!

    RăspundețiȘtergere
  5. Un desert excentric care arata uimitor! Ti-a iesit perfect!

    RăspundețiȘtergere
  6. Un desert rafinat si foarte gustos!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. @Delicious Flavours - Merci frumos.

    @Poliana - Big Merci :)

    @catkitchen - Multumesc

    @Diana - Merci

    @Bogdan - Depinde unde stai, ar cam trebuii sa te grabesti :)

    @FLORY - Merci frumos.

    @Top Cuisine avec Lavi - Merci.

    @Haplea - Merci

    RăspundețiȘtergere
  8. A pregatit Miruna ieri...wooow, nu pot sa spun cat de minunat e gustul atunci cand iei o bucatica de smochina cu inghetata. Cel mai bun desert!

    RăspundețiȘtergere

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
© The Wandering Oltean
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSS Comments RSS
Back to top