marți, septembrie 04, 2012
Five-Spiced Roasted Maine Lobster with Port-Poached Figs and Sautéed Moulard Duck Foie Gras
OK.. pana incep sa spun care este treaba cu reteta asta ( inca una cu smochine ) si care se intimpla ca atat pentru mine cat si pentru sous-chef-ul meu de nadejde este favorita de pana dintre toate retetele preparate din The French Laundry, vreau sa zic un pic altceva...
Weekendul asta, mai precis Sambata am avut unul din momentele alea in care pentru citeva minute m-am simtit mai ca in clasa intaia, cand am fost scos in fata clasei ca sa mi se dea o coronita.
Blogul meu a fost ales Blogul lunii - Septembrie 2012 pe blog la Maya's World.
Sa mai zic ca mi-am aliniat familia, cu mic cu mare si m-am laudat nevoie mare ... :)
Multumesc mult pentru toate vorbele frumoase ( poate un pic prea frumoase :) )
Inapoi la reteta...
Doamnelor si domnilor, we have a winner! Fara sa exagerez ( ok, poate exagerez un pic :) ), preparatul asta vine direct de pe masa zeilor. Si nu de la orice masa, ci musai de la una din aia cand zeii cu pricina uitau de razboiaele lor si se strangeau in jurul mesei ca sa sarbatoreasca ceva deosebit.
La baza avem un sos de smochine coapte in porto, cu un pic de ciocolata amaruie si tot un pic de cafea. Cantitatile de cafea si ciocolata amaruie sunt foarte mici si nu prea le simti neaparat gustul, dar dau sosului un "after taste" un pic amarui care vine asa ca o surpriza, o secunda sau doua supa ce creierul a inregsitrat gustul de smochina coapta in porto.
In mijlocul sosului avem o smochina copata in porto la foc mic pentru vreo doua ore si jumatae. Este moale si bine infuzata cu porto... si numai partea asta se merita facuta din reteta asta
Etajul urmator este homarul pregatit in Beurre Monte
Sus de tot... Foie Gras cu un pic de sare cenusie
Este un pic de efort sa tai cate o bucatica din toate straturile astea, dar ce te asteapta daca ai rabdarea sa combini toate ingredientele astea intr-o muscatura... este ceva mai mult decat fantastic... total bliss :)
Smochinele
Se incepe cu smochinele copate la foc mic ( 160 C) in porto pentru o ora si jumatate
Dupa o ora si jumatate la cuptor, tentatie mare rau de tot sa le mananc asa, lasa ca fac eu reteta alta data :).
Trei dintre smochine se amesteca in mixer cu porto-ul care a mai ramas in cratita, cafeaua si ciocolata .
Chiar inainte sa fie servit,se incalzeste dupa care se adauga chives tocate marunt, salota tocata tot marunt si doua lingurite de Beurre Monte ( unt emulsificat cu putina apa )
Homarul
Homarul se pregateste exact ca la “Peas and Carrots” Maine Lobster Pancakes with Pea Shoot Salad and Ginger-Carrot Emulsion. Prima faza este in apa ferbinte, fara sa fie preparat complet, dupa care se termina in Beurre Monte
Foie Gras
Foie Gras se taie in felii cam de un cm si jumatate si se prajesc pentru cateva secunde pe fiecare parte intro tigaie incinsa
Si ca sa nu fie totul prea usor, urmeaza partea cu chin...Squab Spice
Asta este scortisoara, coriandru, cuișoare, piper negru, piper alb, ghimbir, nucșoară, toate astea in rasnita manuala .... si dai bataie
20 de minute mai tarziu, cu muschii in flacari la ambele maini..., gata. Prima pe lista este o masinarie din asta electrica. A doua oara nu mai trec prin chinurile astea!
Prima incercare a fost un esec rapid. Numai bine dupa ce am facut eu turnuletul.. bufff, a cazut
Incercarile ulterioare au fost un pic mai reusite
Wow, imi ploua in gura desi nu stiu prea bine cum se combina aromele astea :)) Dar arata fantastic, luate separat sunt un deliciu, asa ca la fel trebuie sa fie si impreuna...iar daca tu zici ca e o mancarica venita de pe masa zeilor, eu te cred! :)
RăspundețiȘtergereCongrats pentru "coronita" si pentru reteta :)
RăspundețiȘtergereLa cum arata,cu siguranta este ceva bun.
RăspundețiȘtergereFelicitari pentru performanta, esti foarte TARE !!!
RăspundețiȘtergereVreau sa testez neaparat asta.
Blogul tau merita sa fie ales ca blogul lunii! Felicitari!
RăspundețiȘtergereIar cu reteta asta m-ai spart!
Felicitari!!!!!!!! Si la mai mare!
RăspundețiȘtergereEsti bun !!! foarte bun chiar...arata demential. Eu una nu m-as incumenta niciodata sa gatesc ceva atat de complex...
RăspundețiȘtergere@Poliana - Merci :)
RăspundețiȘtergere@Diana - Merci frumos
@DiaMar bucataria galbena - Merci
@Anonim - Merci. Baga tare si zi-mi cu a mers treaba :)
@Any - Multumesc frumos.
@Miruna - Merci ;)
@Alex - Merci. Sunt sigur ca nu ai avea nici un fel de problema sa faci reteta. Ramane de dezbatut chestia cu 'Esti bun'. Mai degraba am rabdare :)
Acum ceva timp asteptand sa-mi vina randul la dr. citeam o revista culinara cu incursiuni la restaurantele de lux.Uitandu-ma acum la pozele tale si citind reteta ma gandeam oare cine merita sa fie in revista aceea?
RăspundețiȘtergereFelicitari, te apreciez pt. ce faci.Keep going.
Cornele, pai eu as fi scris si mai frumos de-as fi stiut! Din pacate n-am talent la scris.
RăspundețiȘtergereApreciez foarte mult ceea ce faci si cum faci! Cu eleganta si stil!