Searching for culinary perfection, one recipe at the time

duminică, februarie 24, 2013

Carnaroli Risotto with Shaved White Truffles from Alba


I'm a weak soul when it comes to food!

Un an întreg  m-am gândit de multiple ori la rețeta asta și de fiecare data, fără sa stau prea mult sa ma gândesc, am ajuns la aceiași concluzie: "Trebuie sa fi nebun sa dai atât de multi bani pe o ciuperca, oricât de buna o fi".
Dam timpul înainte un pic si sa ne închipuim un "Wandering Oltean" în magazin la italieni cu o lista de cumpărături ( ultra scumpa și fără trufa ) și ferm pe poziții, nu o sa cumpăr trufa alba.

Toate strategiile și motivația mea de un an întreg s-au risipit în exact o secunda, timpul cât a luat lui Nazzareno sa-mi bage o trufa din aia sub nas. Instantaneu, am avut o singura dorința în viata: " Trebuie sa cumpăr o trufa din asta și cât mai repede ca altfel o sa trebuiască sa aștept un an pana vin iar în sezon ".

Am mai gătit pana acum cu trufe negre, de iarna și de vara. Alea de iarna sunt extraordinare la gust, alea de vara nu prea. Cu toate astea nu ma așteptam sa fiu atât de nepregătit când o sa dau peste varul lor mai bogat și mai inaccesibil, trufa alba. Nu ma pricep sa descriu mirosul și gustul nici la trufele negre, nici la cele albe.
Personal nu mai știu nimic altceva care sa miroase asemănător.  In nici un caz nu au nimic de-a face cu gust sau miros de usturoi sau ciuperci, cum zic unii.

Dupa câte mi-a zis italianul care le vinde, mirosul este atât de puternic ca penetrează coaja de ou. In perioada scurta de patru - sase săptămâni când sunt în sezon, italianul cu pricina pune cartoane întregi de oua în același frigider în care țin trufele. Numai după o zi sau doua de stat împreuna  gustul și mirosul de trufe penetrează ouăle și după vorbele lui, este o nebunie decadenta când iți faci o omleta.

Într-o nota sumbra, dintr-un motiv sau altul, cantitatea de trufe albe și negre recoltata în fiecare an scade, și de acolo... prețul la trufe creste de la an la an. Prevăd un viitor tulbure și plin de incertitudini. O sa ajungă bietul om sa trebuiască sa aleagă intre a cumpăra mâncarea pe o luna sau o trufa. Nici nu vreau sa ma gândesc :).

Tocmai pentru ca sunt atât de rare și pentru ca gustul este atât de puternic și unic, trufele albe se servesc în mâncăruri împreuna cu alte ingrediente care nu gust prea puternic. Nu trebuie sa fie nici un fel de competiție în farfurie în materie de gusturi.
Exemple sunt paste relativ simple, risotto în cazul nostru sau chiar oua prăjite.  Peste toate astea se răzuiesc felii foarte subțiri de trufa proaspăta.

Înapoi la oile noastre risotto...
Îmi place risotto la nebunie și dacă nu ar trebuii sa petreci 40 de minute tot mestecând la el, probabil ca l-aș prepara mult mai des.

Surpriza, surpriza cu rețeta asta.  Poti sa faci risotto excelent și sa începi pregătitul cu o zi înainte!
Rețeta asta are nevoie de 10 minute de atenție înainte de servit. Uraaaaa :)


Din cauza de trufa alba, ca sa nu iasă cu un gust foarte pronunțat  am făcut rețeta cu o cana  de supa de pui  ( chicken stock ) și una de apa. In mod normal rețeta este cu doua cani de supa.



Se prăjește ceapa la foc mediu pana se înmoaie și începe sa devina transparenta. Se adaugă orezul și se amesteca 3 - 4 minute.


Se adaugă vinul...


și se lasă sa fiarbă fără amestecare 2 - 3 minute.


Dupa ce lichidul s-a absorbit, se amesteca orezul ca sa se "prăjească", având grija sa nu se se ardă orezul.


Se adaugă supa de pui și apa și se creste flacăra pana începe sa fiarbă.


Când începe sa fiarbă, se reduce focul din nou și se fierbe la foc mic pentru 4 minute.

Aproape gata pentru faza asta.
Se scurge lichidul care a mai rămas și orezul se întinde într-o tava


Tava se poate tine în frigider pana la o zi.

Cu zece - cincisprezece minute înainte sa fie servit, se pune orezul înapoi în cratița împreuna cu jumătate de cana de supa si apa
Dupa ce lichidul a fost absorbit, se mai adaugă încă jumătate de cana de lichid... si tot asa pana orezul devine "al dente", aproape făcut fără sa fie păstos.

Când orezul este făcut, se lasă lichidul care este în cratița sa se evapora și se ia de pe foc.


Se incorporează bucatele de unt mestecând repede astfel încât untul sa se emulsifice în orez și sa se amestece omogen.

Se adaugă smântâna lichida bătuta pana devine frișca  Frișca o sa se topească în contact cu orezul fierbinte dar din cauza de aer din frișca, la final o sa se incorporeze mai ușor în orez.

Se adaugă și parmezan ras și sare, iar la sfârșit ulei de trufe albe. In loc de ulei de trufe albe eu am folosit unt cu trufe albe.

Se răzuiesc felii foarte subțiri de trufe în fiecare farfurie si... voila, fiți gata sa savurați una din minunile naturii în forma pura, intensa.  Indulgenta întinsa la maxim:)


My precious :)


Share this post

6 comments

  1. Minunat! Iubesc risotto iar asta care l-ai facut tu imi place rau de tot!

    RăspundețiȘtergere
  2. WOW! Sigur ca incerc risotto si o sa folosec trufe de la borcan :) Felicitari pentru ca ai mai putin de 10 retete si termini cartea!
    Ce 'únealta' folosesti sa feliezi trufa?

    RăspundețiȘtergere
  3. E, daaa!! La orez nu rezist oricum ar fi gatit!! Trufe n-am mancat/mirosit pana acum.. si pana azi nici n-am fost asa curioasa.. dar parca prea frumos le-ai laudat! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Hmmmm , cred ca doza de nebunie o am , si mai cred ca as fi in stare sa dau o caruta de bani pe o trufa , macar o data-n viata !!! ;)
    PS.Poate mai bine investesc intr-un caine care sa le caute prin padurile pe unde umblu , ce zici ? ;) ;)))

    RăspundețiȘtergere
  5. Minunat! Altceva nici nu am ce sa mai spun! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @Disturbingly Delicious - Merci :)

    @Anonim - Merci. Unealta este Chocolate Truffle Shaver

    @Simona - Merci frumos

    @catkitchen - :). Daca gasesti cainele, zi-mi si mie

    @Maya - Merci frumos

    RăspundețiȘtergere

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
© The Wandering Oltean
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSS Comments RSS
Back to top