Mi-am propus sa merg la restaurantul asta ... since forever! Dintr-un motiv sau altul, abia acum am ajuns sa-i calc pragul.
Din motive necunoscute mie, în New York nu sunt prea multe restaurante "moderniste" gen WD-50 ( former molecular gastronomy :) ). Din păcate pentru mine, capitala gastronomiei avangardiste a Americii, dacă nu a lumii, se găsește în Chicago.
O vizita la Alinea este pentru mine încă un vis care, cu un pic de mai mult noroc, poate ca o sa se întâmple într o zi. Cel mai aproape de telul asta a fost sa fiu pus pe o lista de așteptare pentru... lista de așteptare :). În momentul de fata este restaurantul cu cea mai lunga lista de așteptare din America.
Înapoi la oile nostre...
Motivul vizitei a fost reîntâlnirea după mult prea multi ani cu "my best buddy ever!".
Restaurantul are o stea Michelin și cred eu ca are numai o stea din motive care nu au legătura cu mâncarea.
Cum știam la ce sa ma aștept nu a fost o surpriza, dar întreaga experiența WD 50 este foarte neobișnuita Daca mâncarea este super experimentala și avangardista, restul experienței este cât se poate de "casual". Decorul este cât se poate de relaxat, majoritatea clienților poarta blugi și chelnerii sunt prietenoși la nivele incompatibile cu stele Michelin.
Nimeni nu merge la restaurantul asta pentru chelneri înțepați care devin și mai toxici când pronunți greșit un vin, nici pentru luxul tacâmurilor de pe masa.
Exact în spiritul asta, în căutarea restaurantului care nu se lasă găsit, am trecut prin fata lui de doua ori fără sa-l observ, cu toate ca ma uitam după el.
De anul trecut, nu mai sunt decât doua meniuri, unul "From The Vault" care este un fel de "The Best Of" din ultimi 10 ani și altul, meniul curent, The Tasting Menu, un meniu ales de chef cu 13 feluri diferite.
Daca tot am avut de celebrat, am ales și wine pairing care s-a translatat în 12 pahare de vin :)
Sub felul de mâncare o sa pun și vinul cu care a fost făcut pereche.
Primul lucru pe masa a fost... sau mai de graba nu a fost, pâinea Interpretarea locala a pâinii de toate zilele a fost un fel de foi subțiri presărate cu semințe Feliile astea au devenit un fel de obsesie pana la sfârșitul serii, surprinzându-ma de câteva ori când am întins mana după încă una, fără sa am nici o intenție voita :)
NIGIRI, SALSIFY, SEAWEED, SESAME
Cava Reserva 'Avinyó' J. Esteve Nadal Brut Nature NV / Penedes, Spain
Un fel de sushi in varianta locala. Baza nu este de orez, cu toate ca seamăna a orez ci din salsify. Ce apare a icre de păstrăv sunt de fapt sfere făcute din cream cheese și alge.
SWEET SHRIMP, 'PINE NEEDLES', CHESTNUT, CRANBERRY
Cava Reserva 'Avinyó' J. Esteve Nadal Brut Nature NV / Penedes, Spain
Chestia ciudata din preparatul asta a fost "acele de pin", care nu sunt ace de pin. Ace de pin adevărate se fierb ca sa extragă gustul de conifer. Supa asta se fierbe până devine o pasta și rezultatul se transforma în "ace". Pe ansamblu, au mers de minune cu creveții dulci.
PHO GRAS
Pinot Gris 'November Harvest, Maresh Vineyard' Teutonic Wine Company 2010 / Dundee Hills, Oregon, USA
O interpretare a supei vietnameze Pho cu Foie gras în loc de pui. Una dintre preferatele serii. O super explozie de arome!
Cum e măi Lucică cu moleculara asta :)
BONE MARROW, POTATO, POMEGRANATE, PEPPER STREUSEL
Sylvaner Dirler Cadé ‘Cuvée Vieilles Vignes’ 2010 / Alsace, France
Măduva pusa într-un cartof "sculptat" sa arate ca un os. Sculptura aia modernista este rodia :)
BAY SCALLOP, PEAR, OATMEAL-NORI
Sylvaner Dirler Cadé ‘Cuvée Vieilles Vignes’ 2010 / Alsace, France
O încrucișare interesanta de gusturi, scalops au fost sărați cu gust puternic de mare, perele sunt dulci și caramelizate, iar fulgii de ovăz sunt crocanți și prezenți într-o forma neobișnuita.
PIG TAIL, ARTICHOKE, OLIVE OIL JAM, HAZELNUT
Albanello/Zibibbo 'SP68 Bianco IGT' Arianna Occhipinti 2011 / Sicily, Italy
Carnea de porc a fost "lipita" cu un fel de clei alimentar și prăjita. Alunele din titlu sunt de fapt cașcaval emulsificat, înghețat și ras.
MEDITERRANEAN BASS, SQUASH, CHERRY, JUNIPER, COUS COUS²
Pinot Noir Weingut Bernhard Huber 2009 / Baden, Germany
SQUAB, TOMATO HUMMUS, PICKLED TURNIPS, TZATZIKI
Tempranillo Rioja Crianza Bodegas Hermanos Peciña 2005 / Rioja, Spain
Probabil pregătit Sous Vide, a avut o consistenta perfecta. Sosul verde se presupune ca este falafel iar tzatziki sunt bucățile solide de deasupra.
FLAT IRON, MUSHROOM JERKY, GRAPE, VERJUS
Nero D’Avola ‘Siccagno’ Arianna Occhipinti 2010 / Sicily, Italy
Sous Vide încă o data... și se vede :). Preparat la perfecțiune.
COCONUT, CUCUMBER, PINEAPPLE, CHARTREUSE
Tranziția de la felurile principale la desert. Un fel de curățare de paleta.
Personal l-am găsit fantastic dar părerile au fost împărțite la masa. Sub spuma de castravete au fost bucăți de ananas.
WALNUT, SWEET POTATO, COFFEE, PLUM WINE
Pinot Gris VT Pierre Frick 2002 / Alsace, France
Nu am prea știut de unde sa apuc desertul asta.
S'MORES, BITTER COCOA, MERINGUE, BLACKBERRY
Pedro Ximénez ‘El Maestro Sierra’ / Jerez, Spain
Primul desert adevarat. Ce se presupunea ca e marshmallow a fost de fapt înghețata. Bățul a fost făcut din ciocolata. Inca unul din preferatele serii.
BEER, MALT, PRETZEL
Cu durere în suflet, ultimul preparat din meniu :(.
Bere în desert, can't get any better :). Ceva făcut special ca sa termini seara într-un mod memorabil!
Si după cum îmi este norocul când am de-a face cu "celebrity chefs", poza a ieșit super mișcata și blurry :( .
Cu siguranța o seara de neuitat, cu compania și mâncare excelente!
Te rasfeti, Cornel! Si te invidiez pentru asta! :)
RăspundețiȘtergereToata stima si respectul pentru cine creaza asemenea opere de arta! Mi-ar placea sa merg o data sa vad ce si cum.
RăspundețiȘtergereImi plac articolele tale, chef TWO! Si te/ne cam rasfeti ;) Nice!
RăspundețiȘtergereAsta da rasfat!! Bravo!!
RăspundețiȘtergere@Mihai - :)
RăspundețiȘtergere@Any - Data viitoare cand vi la NY :)
@Disturbingly Delicious - :)
@Simona - Merci