Searching for culinary perfection, one recipe at the time

vineri, mai 11, 2012

De trei ori Blini


Cu un singur post am reuşit sa mai tai de pe lista încă trei reţete din The French Faundry.
Yukon Gold Potato Blini
Blini with Bottarga di Muggine and Confit of Tomato
Blini with Roasted Sweet Peppers and Eggplant Caviar

Acum, la reţetele astea am mustrari de conştiinţa mari de tot. Mă simt ca si cum am îndreptăţit, accidental, un prieten bun si am facut-o în asa hal ca orice asi face acu'... e prea tîrziu. Ce am făcut .. am făcut :(

Preparatul asta se presupune ca este un aperitiv. Ajutat de abilitatea mea de a-mi organiza timpul într-un mod eficient (NOT!!!!) si deasemeni de inabilitatea mea bine recunoscută de a nu fi în stare sa estimez timpul de preparare asa cum trebuie, am ajuns s-a pun preparatul asta pe masa după ce am servit Hearts of Palm with Purée of Marrow Beans and Field Greens urmat de un pui la cuptor.

Bineinţeles ca după doua feluri principale de mîncare, numai idea ca mai vine alta mîncare..., ia adus pe toti participantii la masa cu pricina pe pragul de a începe lupta armata de eliberarea neamului. Pînă la urma, mai cu forţa, mai cu binele, i-am convins pe toţi sa mai încerce un pic. 

Si a fost păcat mare de tot ca amîndouă reţetele sunt excelente! Mai bune decît excelente. Atît de impresionat am fost de rezultate ca felul de preparare al veşnicei si eterne salată de vinete în familia The Wandering Oltean s-a schimbat pe veci, fără şanse de întoarcere. 
Salata de vinete folosită la una din reţete a fost absolut "mind blowing" ( cel puţin pentru mine). 

Amîndouă reţetele principale folosesc Blini. Asta a marcat prima oară cind am si făcut am si mîncat blini.

Ca sa faci Blini e relativ uşor


Cartofii sunt Yukon Gold; nu am nici cel mai mic habar cum se numeşte  naţia asta de cartofi în România.
Cartofii se fierb la foc mic pînă s-au fiert bine. După care urmează pasul meu favorit, trecerea prin sită ultra fină ( tamis ). Yuck!! Am avut noroc ca unuia dintre prietenii care mă vizitau, i s-a făcut milă si m-a scapat de chin. Thank You C.!!!!

In cartofii facuti praf în pasul precedent se amesteca faina, niste creme fraiche, urmata de un ou, încă unul si de galbenusul de la al treilea. Se pune sare si piper după gust.

Pe o plita electrica incalzita la 175C se pune un pic mai puţin de o lingura de aluat si se tine un minut sau doua pe fiecare parte, pînă blini are o culoare maronie


Si cam atit cu blini. Sunt gata!

Blini with Bottarga di Muggine and Confit of Tomato
Confit of Tomato se prepara exact ca la Salad of Haricots Verts, Tomato Tartare, and Chive Oil. Si cu ocazia asta mai zic o data... Confitul asta Rullllllsssss!!!!

Confitul de rosii ( în fata ) si cele trei tipuri diferite de ardei copti ( pe rindul al doile), folositi la reteta urmatoare.
Ca sa va dati seama cit de mari sunt portiile, ce vedeti în poza de mai jos se presupne ca ajung pentru sase portii :) 


Confitul de rosii se incalzeste cu putina supa de legume ( facuta în ziua precedenta ), ulei de masline, beurre Monte ( unt emulsificat, l-am tot folosit si la alte retete.. ala care-mi creste mie optimismul de cite ori am de-a face cu el :) ) si niste patrunjel tocat marunt. Se adauga si sare după gust. Aproape gata cu reteta asta..

Blini with Roasted Sweet Peppers and Eggplant Caviar
Am ajuns si la vestita deja salată de vinete. 

Diferente de ce faceam noi cu reteta traditionala Romaneasca.
Se taie vinetele în doua, după care se taie în vinata niste linii in forma de romb. Se dau cu sare si se pun într-o tava peste care se pune alta tava cu o greutate deasupra. Se lasa asa vreo doua ore ca sa se scurga parte din  lichidul care este amar.

După asta se spala vinetele bine si se usuca,  se ung bine cu ulei de masline si de dau la cuptorul incalzit la 175C prentru vreo ora. Vinetele se pun în cuptor într-o tava uleiata si asta, cu taietura pe tava.  
După o ora se incearca cu un cutit sa fie bine patrunse si apoi afara cu ele.

Cu o lingura se scoate se separa miezul de coaje


Miezul asta se infasoara într-un tifon si se lasa la scurs peste noapte în frigider.
Intr-un procesor, de preferinta unul mai mic, se pulseaza bine vinetele pînă devin o pasta. Se adauga ulei de masline si se prelucreaza bine pînă se incorporeaza uleiul. Se adauga usturoi ( făcut pasta în prealabil ), mustar si sare si se mai precucreaza un picmai mult pînă s-au incorporat toate ingredientele. 

Rezultatul a fost extrem de fin si cu un gutst ... Daca nu ma credeti... incercati si mai vorbim :)

Intre timp se prepara ardeii.

 
Ardei rosii, galbeni si verzi se dau cu ulei de masline pe ei si de coc în cuptorul incalzit la 175C vreo 15 - 20 de minute, pînă s-au patruns bine. Se da coaja la o parte si se toaca relativ marunt .
Se incalzesc ardeii într-o craticioara si se adauga supa de vegetala, ulei de masline, chives tocate marunt  si beurre monte.

Blini with Bottarga di Muggine and Confit of Tomato
Bottarga asta este facuta din icre sarate de cod sau ton. Se pare ca e populara prin Italia

Intr-o farfurie se pune o lingurita plina cu confit de tomate, se pun doi blini deasupra si se rade niste bottarga pe deasupra.
Asa a aratat bottarga folosită de mine. Ce se vede in farfurie nu sunt blini cu confitul de tomate ci ceilati :)


Acum cu ingredientele care trebuie!

 
Blini with Roasted Sweet Peppers and Eggplant Caviar
Intr-o farfurie se pune o lingurita de salata de vinete, se pun doi blini deasupra iar peste blini se pune o lingurita de sosul de ardei copti
Prin farfurie se imprastie confetii de ardei rosu, galben si verde.


In final, după cum am mai spus pe la inceput, din păcate au fost un pic of a waste. Cînd au ajuns pe masa, nimeni nu mai vroia sa auda de mincare :(. 

Pentru asta îmi asum deplina responsabilitate si promit ca nu mai fac :)


Share this post

17 comments

  1. Eu am o presimtire ca le-as fi devorat oricum si oricat de plina as fi fost.
    Te felicit si pentru perseverenta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu nu stiu ce sa mai zic! Imi plac toate retetele de la a la z si trebuie sa le iau la puricat pe toate!
    La fel si eu, ca Lili, as fi devorat tot tot.
    Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  3. @Lilly - Asa s-a intimplat pina la urma. Merci!

    RăspundețiȘtergere
  4. deci super tare...si ma refer la toate retele incercate pana acum. Ce zici, cand termini French Laundry, ai curaj sa te apuci de The Fat Duck Cookbook?

    RăspundețiȘtergere
  5. @Monica - Merci! You’re too kind :) Acum, ca sa fie oficial, porti responsabilitate totala pentru faptul ca am mai cumparat inca o carte :). Asta dupa ce in prealabil tocmai am mai cumparat inca doua Eleven Madison Park: The Cookbook si Le Bernardin Cookbook: Four-Star Simplicity .. si tocmai ce m-am plâns ca am prea multe Carti de bucatarie .
    Cam la astea doua ma gindeam ca e posibil ca un viitor proiect. Acum astept sa-mi vina The Fat Duck si o sa studies problema. Daca este french cooking.. e posibil sa ma incumet, chiar daca este complicat si necesita mult timp. Daca este molecular gastronomy, o sa pass ca este mult prea complicat. Am cumparat Alinea ca sa vad daca pot sa ma apropii… si nu este nici o sansa sa faci asa ceva acasa. Alinea este printre cele mai vestite in America in materie de molecular gastronomy

    RăspundețiȘtergere
  6. Ups, ce-am facut :) e cam moleculara sa stii, ca o am si eu si great read, prima parte e biografia geniului, retetele insa...jumate din ingrediente nu stiu ce sunt, n-ai de unde sa le iei, si tot asa.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Monica - Ha!. In prima reteta din carte este nevoie de high methoxyl confectioner's pectin, acid malic si nitrogen lichid. Noroc ca le am pe toate in camara ca eu colectionez asa ceva :). S-a terminat cu The French Loundry!. Ma apuc de asta :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Daca mai stateai nitzel te lamuream ca e cu molecule din alea...acuma ma simt guilty :(

    RăspundețiȘtergere
  9. @Monica - Don't be silly :). AM GLUMIT!!! :). Imi place cartea!!! E diferita de toate celelate carti pe care le am. Nici macar nu e o carte de retete. Jumatate este auto biografie. Pozele si rezultatele sint extraordinare.
    Si cu siguranta pot sa spun o chestie, nu este nici prima nici ultima carte de moleculara pe care o sa o cumpar :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Misto ! N-am mai mancat Blini de cand traia buni, Dumnezeu s-o odihneasca. Rusoaica la baza, le prepara miraculos de bine, cu sau fara atingere segmentului frantuzesc ;) O sa caut printre foile ei ramase mostenire si execut . ZI faina rau!

    RăspundețiȘtergere
  11. @Antonina - Merci! Pentru mine a fost pentru prima oara cind am mincat asa ceva ... din ignoranta, nici macar nu staiam ca exista :)

    RăspundețiȘtergere

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
© The Wandering Oltean
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSS Comments RSS
Back to top