Un desert de toamna cu gusturi variate de mar. La baza este un sos cu gust intens de mere si scortisoara. Undeva mai sus este o felie de mar fiarta pentru multe minute la foc mic. Sus de tot inghetata de mar ( prima data cand mananc inghetata cu gust de mar) care surprinzator a fost foarte buna ( m-am asteptat ca o sa fie sucky :) )
Discul de gris este fierbinte si se complementeaza de minune cu inghetata rece. Exteriorul discului este crocant si cu un interior cremos.
Sus de tot este un betisor crocant de puff pastry ( foietaj in romaneste ?). Cu ocazia asta am facut pentru prima data ever puff pastry si a fost major pain in the neck ca sa nu zic altfel!
Peripetiile retetei astea ( ca totdeauna trebuie sa fie si din astea): am ars betele de foietaj, pentru ca minutele din carte si cuptorul meu nu s-au prea inteles, si am facut merele de trei ori pana sa iasa bine. Prima oara le-am fiert prea mult si au iesit prea moi, a doua oara le-am facut prea tari. A treia oara, punct ochit, punct lovit :).
Merele...
Se curata de coaja
si se taie in felii groase de 2 cm. Cu un cilindru mai mic li se scoate centrul
iar cu unul mai mare, de 5.5 cm, se inlatura exteriorul
In forma asta se fierb intr-un poaching liquid ( apa, vin sec si zahar) timp de 25 - 30 de min
pana devin moi si translucide
Lichidul care ramane, se fierbe la foc mic impreuna cu jumatate de bat de scortisoara pana se reduce la 1.5 cup si se tine in frigider pentru cel putin 3 ore.
Merele se tin si ele in frigider pana terminam cu restul.
Inghetata...
Se fierbe un litru de suc de mere la foc mic pana s-a redus la 235 ml ( 1 cup ). Jumatate din timpul petrecut facand reteta asta a fost sa storc sucul asta de mere :)
Inghetata este inghetata clasica de vanilie ( lapte, galbenusuri, zahar, pastaie de vanilie si frisca lichida ) la care se adauga sucul concentrat de mere
Grisul ...
Faina si laptele din poza de mai sus se folosesc mai tarziu
Se aduce la fierbere apa cu jumatate de bat de scortisoara, un anason stelat (star anise)
In lichidul asta se adauga sarea si grisul si se fierb pana grisul s-a ingrosat. Dupa aceea se adauga zaharul, untul si branza mascarpone.
Asa ingrosat, frumos si gustos, se pune intr-o tava tapetata cu folie de plastic
si se tine la frigider pentru cel putin 3 ore ca sa se intareasca bine.
Inainte sa fie servite, cu acelasi cilindru cu care s-au taiat merele, se taie discuri de gris, se dau prin faina, lapte si Panko bread crumbs ( firimituri de paine uscata ) si se prajesc in ulei canola pana capata o culoare auriu inchisa.
Arata bestial!! Nu m-am trezit de multa vreme, dar vreau o portie dintr-asta la micul dejun...ca suna prea bine!
RăspundețiȘtergereStar Anise= anason stelat, Allspice= Ienibahar.
RăspundețiȘtergereSi cred ca desertul e fain tare. Nu eram fana deserturi de mare pana mai acum 2 ani cand mi-am facut singura o placinta. Am mancat o singura data inghetata de mere si a fost taaare buna. Asa ca ce ai tu aici trebuie ca e si mai bun :)
Un desert rafinat pe care l-as manca in portie dubla!! ;-)))
RăspundețiȘtergereVreau reteta si eu!
RăspundețiȘtergereHai ca asta nici nu-i asa de greu de facut, iar prezentarea e eleganta tare!
RăspundețiȘtergereOMG, arata super cool!!! Imi place ;)
RăspundețiȘtergeretare buna reteta. Si foarte eleganta. Mersi pt ea.
RăspundețiȘtergereAs servi chiar acum bunatatea din farfurie.Ador merele.
RăspundețiȘtergereO zi buna iti doresc!
Arata fantastic,imi place ca esti perseverent :),nu te lasi orice ar fi!Felicitari inca o data!
RăspundețiȘtergeresuna interesant reteta asta, o sa o incerc si eu
RăspundețiȘtergereDelicios, si eu vreau o portie...maaare:)
RăspundețiȘtergereCata eleganta si rafinament, felicitari again! :)
RăspundețiȘtergereNici eu n-am m mancat inghetata de mere, dar as incerca :P
Vad ca ai avut ceva de lucru cu aceasta reteta :D
Arata fantastic! Cum altfel?
RăspundețiȘtergereDelicios!
@Paula Gafitescu - Merci!
RăspundețiȘtergere@Catalina - Multumesc. Corecturile de rigoare executate :) Pot sa spun ca a fost bun.. mai bun, nu stiu ce sa zic, cred ca trebuie sa facem schimb de deserturi si sa votam :)
@Liana10 - Merci. Exact asa am facut :)
@Mihai - Vreau sa vad si eu pozele acum :)
@Any - Exact. Ca dovada l-am mai facut o data a doua zi ca mi-a ramas o jumatate oala de inghetata :)
@DisturbinglyDelicious - Merci
@Brindusa Scheaua - Merci.
@DiaMar bucataria galbena - Merci :)
@FLORY - merci frumos!
@Cătău - merci. Spor la treaba:)
@Ramona Alina - Merci. Cu prima ocazie :)
@Delicious Flavours - Merci :)
@Maya - Merci frumos!
Imi inchipui discul fierbinte(crocant) cu inghetata rece(cremoasa) si marul copt (suculent).Un extaz!
RăspundețiȘtergerePot sa zic si eu : " JOS PALARIA !!!! " ????????????
RăspundețiȘtergereCombinatia e dementiala , ce mai , un rasfat total de toamna !!! <3
Nota 10!!!
RăspundețiȘtergereFrumoasa combinatie! Texturi diferite, gusturi rafinate! Felicitarile noastre!
RăspundețiȘtergere@Lilly - Merci! Exact asa a fost
RăspundețiȘtergere@catkitchen - :) Merci
@Haplea - Merci
@simplu si bun - Multumesc frumos
Hmm, ai remarcat Cornele, cum retetele astea au un nume ca de pictura? Matisse, "Fata tanara in oglinda cu geam deschis in spate". Anyway, a mouthful for the recipe's name does not take away its merit. Trebuie sa te vizitez mai des, :).
RăspundețiȘtergere@Anonim - Mai rupt cu chestia asta :) Fata tanara in oglinda.. Ha ha ha
RăspundețiȘtergerePai s-a ma vizitezi!
Cel mai bun deserttttt, toti cei 18 invitati au amutitttt, toti sunt de aceeasi parere...super tare desetullll
RăspundețiȘtergereExcelenta reteta! Mi-ar place teribil sa molfaiesc vreo doua portii intr-o dupa amiaza fierbinte de vara.
RăspundețiȘtergere