Cu reteta asta particip la Dulce Romanie, editia aniversara de doi ani, gazduita de Mihai aka Placeri Simple
Reteta de importanta majora in The Wandering Oltean Land. Asta a fost reteta cu numarul 50 si cu ea am ajuns sa fac jumatate din retetele din The French Laundry cookbook! Bucurie mare pe care am marcat-o cu un give-away :)
Al doilea motiv pentru care reteta asta este mai deosebita pentru mine este ca mi-a schimbat o parere bine inradacinata si anume ... "Scallops suck". Este prima oara ever cand mananc scallops ( nici la asta nu stiu cum ii zice in Romaneste ) si imi si plac!
Pana acum am incercat scallops de vreo doua, trei ori si de fiecare data au fost experiente neplacute. De data asta ... Bingo! O bunatate de mancare!
A treia revelatie a fost vizavii de ciupercile Morels ( nu stiu daca astea cresc in Romania si daca au un nume autohton ). Nu isi merita pretul! Nu sunt proaste la gust, dar nici ultra-extra super bune nu sunt comparate cu alte ciuperci. Tinand cont ca au costat in jur de 120 de dolari pe Kg, nu cred ca o sa le mai cumpar prea curand.
In carte zice ca combinatia dintre morels si asparagus este clasica. Personal nu stiam de chestia asta si ii cred pe cuvant :)
Ultima remarca, aproape nerelevanta, asta este o reteta care se face relativ usor si destul de repede.
Mise en place
Asparagusul... li se taie o treime de la baza si se arunca si se separa varfurile .
Varfurile se fierb in apa clocotita cu sare, pana se inmoaie, dupa care se pun in apa cu gheata ca sa se opreasca din gatit.
La asparagusul ramas i se aplica acelasi tratament ca si la varfuri, dupa care se face piure intr-un blender in care s-a adaugat suficienta supa de pui ( 2 -3 lingurite ) astfel incat sa inceapa sa se roteasca.
Piureul se pune pe o sita foarte fina pentru 10 minute, se lasa sa se scurga excesul de lichid, dupa care se trece prin sita ca sa se omogenizeze.
Ciupercile Morel...
se fierb in supa de pui pana se inmoaie
dupa care se toaca marunt.
Se incinde untul intr-o cratita si se adauga ciupercile, cimbrisor si usturoi pentru 2 minute
Dupa 2 minute se adauga salote tocate marunt si se tin pe foc pentru inca un minut
Dupa ce se dau la o parte de pe foc se arunca cimbrisorul si usturoiul si se adauga 3 lingurite de beurre monte ( unt emulsificat ), chives tocate marunt si brunoise .
Scallops...
Se usuca cu servetele si se prajesc in ulei de canola, pentru 1 sau 2 minute pe fiecare parte, pana sunt auriu inchis la culoare
Se incalzeste piureul de asparagus, si separat se incalzesc si varfurile si se asambleaza ca mai jos. Se presara cu romburi de rosii pe deasupra.
Personal, mi-a placut reteta asta foarte mult ( vorbesc din amintiri pentru ca am facut retea asta de ceva vreme :) )
Am descoperit ca scallops nu sunt rai de loc, chiar dimpotriva !
Wow!!!Nicely done! Ciupercile morel cresc si in Romania, daca nu ma insel se numesc zbarciogi. Imi amintesc ca sunt buni tare. Din pacate aici nu am vazut. Congrats, Chef.
RăspundețiȘtergereMi se parea mie ca am mai vazut poza asta la tine si nu m-am inselat!
RăspundețiȘtergereArata fantastic de bine!
Fantastic arata, prezentarea este superba!
RăspundețiȘtergereminunat
RăspundețiȘtergereLe-ai preparat cu multã pasiune si sunt sigurã ca a iesit totul minunat.
RăspundețiȘtergereAm vãzut retete cu aceste scoici în Good Food. ro si le zice St. Jaques ( deci tot nume strãin) eu le-am mâncat prãjite cu creveti si sos picant si imi plac:)
Cornel, nu vorbi de rau ciupercile ca sunt excelente. Peste inca vreo 15 retete o sa te intorci la ele si o sa iti pui cenusa in cap ca le-ai denigrat. Pofta buna, eu sunt pe juice diet si simt ca lesin citind!
RăspundețiȘtergerePrietenii stiu de ce.
@DisturbinglyDelicious - Merci!
RăspundețiȘtergere@Any - :) Merci
@Paula Gafitescu - Merci
@Cătău - Multumesc
@Ramona Alina - Merci
@Anonim - Ai dreptate! Sa te fereasca de razbunarea ciupercilor :)