In celelate doua posturi am povestit cum am gasit perfectiunea la Dinner by Heston Blumenthal si cum am fost mai mult decat placut surprins de gusturile orientale de la M Lounge.
Postul asta se presupune ca o sa le puna pe celelate doua "to shame".
Daca spun ca parte din experienta a fost ca la un moment dat au inceput sa-mi tremure piciorele, m-am inrosit instantaneu si am inceput sa ma balbai cu o incoerenta de invidiat.. o sa va dati seama ca a fost o experienta cu adevarat de neuitat. Ca sa plusez un pic, asta este de departe cea mai tare si deosebita experienta culinara pe care am avut norocul sa o traiesc pana acum!
Pai sa va zic cum a fost :)
Austria nu are decat doua restaurante de doua stele Michelin ( nu au inca nici un restaurant de trei stele ) si amandoua sunt in Viena, Steirereck im Stadtpark si Silvio Nickol Gourmet Restaurant.
La Steirereck im Stadtpark am ajuns din pura intamplare, s-a nimerit sa fie foarte aproape de hotelul meu. Cum nu am avut nici o rezervare, bineinteles ca nu am putut sa intru :). Premiu de consolare, m-au trimis la restaurantul de la subsol, operat de aceiasi bucatarie ca si cel principal, dar cu un meniu mult mai limitat.
La Silvio Nickol am avut un pic mai mult noroc, nu numai ca am reusit sa fac o rezervare dar am si gasit una la o ora decenta, 8pm
Restaurantul este relativ nou, deschis la inceputul lui 2011 in hotelul Palais Coburg Residenz. Ce il face un pic deosebit este ca a luat doua stele Michelin in mai putin de un an si ca Silvio Nickol ( the chef ) este relativ tanar.
Experienta deosebita incepe pana sa intri in restaurat. Ca sa ajung la restaurant, am fost condus de cineva din personalul hotelului la un lift privat ( in poza din inceputul postului ), lift activat de un card.
Cind am ajuns la destinatie si s-a deschis usa liftului , cineva din personalul restaurantului ma astepta deja si m-a condus la masa .
Drumul spre masa trece print-un fel de labirint unde sunt expuse o gramada de sticle de vin si sampanie
Din informatiile aflate mai tirziu, restaurantul are a doua cea mai mare colectie de vinuri din Europa cu peste 5,500 de sticle, cea mai veche fiind din jur de 1700 ( pe asta nu poti sa o cumperi :) ). Cea mai scumpa sticla de vin din meniu, 53,000 de euro ( ati citit bine, nu am gresit la zerouri). Asta se poate cumpara, dar trebuie sa ii anunti din timp despre intentie pentru ca proprietarul hotelului trebuie sa o scoata personal din seif.
Acum eu nu beau vin ( I know, rusinica :) ) asa ca am stat pe bere toata seara.
Restaurantul are un aer foarte modern, cu un design interior facut sa-ti dea o stare de intimitate, chiar daca doi metri mai la dreapta mai sunt si altii la o alta masa.
Odata ajuns la masa am fost intrebat daca vreau 5 courses sau 8 courses tasting menu.. si obvious ca l-am ales pe ala cu 8 :). Meniu nu am primit, mergi pe mana lui Silvio Nicko. La sfarsit, daca ceri, iti dau un meniu tiparit ca sa sti asa pentru posteritate ce ai mancat.
S-a dovedit ca pana la urma am primit 16 portii diferite, ce se refereau ei la 8 fiind numai felurile principale.
Unele din partii au fost mici, dar nici una nu a fost fara un fel sau altu de sofisticare
Acum intervine chestia care cred ca a schimbat fundamental experienta mea din seara cu pricina ( este si foarte probablil ca ma pacalesc :) ). Cum nici nu se punea problema ca nu o sa fac tone de poze, am scos aparatul de fotografiat si l-am pus pe masa ( Canon 60D cu lentila 17-55 mm ). Aparatul nu este profesionist dar e din alea mari si lentila e si ea mare.
Baiatul care avea grija de mine s-a uitat la aparat, s-a uitat la mine, a zambit si a plecat. La doua minute m-am trezit cu altcineva linga mine care m-a intrebat daca totul e OK si apoi, din una in alta m-a intrebat ce meserie am? Ma plimb asa prin lume ca sa incerc mancaruri noi?
Initial nu am inteles ce vrea dar dupa aia m-am prins, i-am jurat ca nu sunt food critic sau orice altceva asemanator.. el s-a uitat la mine, a zambit cu subinteles ( sigur, ca o sa si te cred acum ) si m-a intrebat daca cumva nu am nevoie de mai multa lumina la masa ca sa iasa pozele bine??? Say what??? Am stat asa pentru o secunda si m-am gandit, asta chiar vorbeste serios sau este sarcastic.... si vorbea serios!!!
Mai tarziu am aflat ca baiatul asta ( foarte tanar si el ) era managerul general al restaurantului :)
Surpriza placuta de inceput pana sa-mi aduca felurile din meniul comandat, o sa-mi aduca niste aperitive, din partea casei. Bring it on :)
„Schinkenstulle“
Asta este interpretarea casei a unui sandwich Austriac care consista din branza proaspata de capra si prosciutto. Asta in particular a mai avut si un piure de avocado. Excelelnt!
Gherkin
Din pacate nu-mi mai amintesc care a fost treaba cu bucatica asta de mancare. Dar are o floare frumoasa de dovleac :)
Pulpo – Soy - Miso
Octopus cu miso cream si piure de avocado. In loc de lingura, orez expandat. Absolut fantatstic.
Beeftartar – Vegetabletartar
Doua cornete cu beef-tartar si vegetable-tartar. Mici dar cu gust super-concentrat, s-au topit instataneu in gura
Paine cu unt
Untul, absolut first class, foarte cremos, cu o consistenta perfecta. Paine, un pic neobișnuita. Am incercat sa o tai cu cutitul si nu m-am putut atinge de ea :). A trebuit sa o rup cu mana. Inauntru pufoasa si calda, tocmai scoasa din cuptor iar coaja foarte crocanta.
Mackerel and Tomato
Pe bune, serios acum.. asta e tip de portie sa-l primesti pe gratis din partea casei? Works for me :)
Inca un winner! Totul cu un gust foarte "fresh"
Salmon with herbal sauce
Somonul a avut o consistenta super frageda si a mers perfect cu sosul de linga. Nu m-am prins ce au fost semintele sfaramante de langa, seamana cu piperul dar cu siguranta nu a fost piper :)
Si aici s-au terminat cu gustarile din partea casei.
Daca as fi plecat im momentul asta, tot ar fi fost o experienta extraordinara. Dar in punctul asta, abia acum urma sa incepa "the real deal"
Forest
Duck liver, fir leaves, bark
Asta a fost portia de care am fost cel mai impresionat. Geniu curat si la prezentare si la executie si la gust.
Se presupune ca arata ca o bucatica de tufis din padure... si imitatia a fost perfecta. Ciuperci, muschi, ferigi, bucatele de lemn si pamant
M-am uitat eu cu atentie prin farfurie si singurele urme de foie gras pe care le-am gasit au fost cele trei picaturi din dreapta farfuriei.. care au fost un fel de mousse de foie grass. Hmmm, nu au prea fost generosi de data asta. Wrong!! Ciupercile au fost de fapt facute din foie gras si pudrate cu praf de ciuperci. Oh yeah! :)
Muschiul verde care a semanat perfect cu ala din padure, a fost facut din acelasi praf de ciuperci combinat cu spanac pulverizat. Pamantul a fost de fapt ciocolata amaruie rasa.
WOW. Daca este ceva aproape de perfect, portia asta este "as close as it gets"
Way of St. James
Scallop, beans, apricot
Inca o prezentare superba cu gusturi care s-au complimentat perfect
Sea
Langoustine, german turnip , roasted onion
Nu foarte mare dar cu siguranta inca o sculptura reusita :)
Aqua-Farming
Plaice, pumpkin, tropaeolum
Peste plaice (din ala cu amandoi ochii pe aceiasi parte a capului) la gratar. Aranjamentul se presupune ca arata ca o bucatica de coral. Super executie inca o data.
Birdie
Guinea-fowl, beet root, walnut
Piept de bibilica, probabil facut sous vide, foarte suculent si fraged. Sfecla rosie sub forma de piure, praf, felii, frunze si flori. Nucile, nu pot sa-mi dau seama ce le-a facut. Semanau la consistenta cu nucile cand sunt inca acoperite de coaja verde si au o cojita care se curata foarte usor
Porky Pig
Pork cheek, radish, mustard
Doamnelor si domnilor, va prezit cea mai buna bucata de carne de porc incercat de mine. Pregatita la foc mic pentru o perioada luuuunga de timp, a fost ultra frageda si cu un gust super concentrat de tot ce poate fi bun in carnea de tipul asta
Si nu se putea daca nu avea o floricica mica si frumoasa in mot!
Cheese
Hemp, radicchio, ground ivy
Brie de Meaux. Nu am mai incercat pana acum tipul asta de brie frantuzeasca dar este absolut divina.
Servita impreuna cu piure de mere, felii de mere si felli de nut florentine ( cu alune, migdale si seminte de dovleac ) plus floricelele de rigoare :)
Passion fruit cream and basil sorbet
Asta a fost o portie care se presupune sa curete paleta inainte sa trecem la desert. Crema de passion fruit a fost ultra cremoasa si a avut o aroma foaret intensa si s-a complementat de minune cu sorbetul de busuioc
Marble cake
Chocolate, pistachio, kiwi
Asta a fost o de-constructie la prajitura marble cake.
Biscuiti de ciocolata , cocoa si doua sfere cremoase, aproape lichide de crema de caramel si ciocolata. Ca sa complementeze partea de cake, au folosit bucatele de kivi si ceva care semana la consistenta ca un burete :) de pistachio si un fel de bezele de iaurt. Amesteci toate aste si ai clasicul Marble cake ( chec cu cacao pe Romaneste) :) Foarte impresionant.
Marble cake
Chocolate, pistachio, kiwi
Asta a fost o de-constructie la prajitura marble cake.
Biscuiti de ciocolata , cocoa si doua sfere cremoase, aproape lichide de crema de caramel si ciocolata. Ca sa complementeze partea de cake, au folosit bucatele de kivi si ceva care semana la consistenta ca un burete :) de pistachio si un fel de bezele de iaurt. Amesteci toate aste si ai clasicul Marble cake ( chec cu cacao pe Romaneste) :) Foarte impresionant.
Intr-una din zilele astea o sa trebuiasca sa invat si eu sa fac sfere de tipul asta. Molecular gastronomy, here I come :)
Vitamins and Sweets
Macaron – Apricot – Pear – Chocolate
Coconut – Whiskey - Orange
Jelly of Mandarin
Cream Puff
Madeleines
Si daca nu a fost suficient desert inainte, cu portia asta mi-au pus capacul :). Ce vedeti in poza de mai sus au fost numai pentru mine. 6 macarons, 6 trufe de ciocolata plus restul :)
Macaron - absolut perfecte si super proaspete. Exact asa cum trebuie sa fie un macaron care se respecta
Trufele de ciocoloata - nu le-am gasit nici un fel de defect. Fine si cremoase. Super!
Madeleines - tocmai scoasa din cuptor. Perfecta
Madeleines - tocmai scoasa din cuptor. Perfecta
Jeleu de mandarina - un gust super concentrat de mandarina dulce
Cream Puff - Si asta tocmai scoasa din cuptor. Excelenta!
Best before tonight
Coconut – Whiskey - Orange
Termen de expirare, ziua in care am fost acolo :)
Combinatie de crema de coconut, portocala si whiskey. O combinatie ultra usoara si in acelasi timp perfecta sa inchei o seara gastronomica de neuitat
Acum urmeaza partea care m-a bagat in balbaieli si alte cele. Banuiala mea este ca ce urmeaza are legatura cu aparatul de fotografiat si cu faptul ca managerul nu m-a crezut ca nu sunt vreun fel de food critic :)
Dupa ce am terminat si ultima portie de mancare, managerul de mai sus a venit la masa mea si m-a intrebat daca as vrea sa-mi arate inprejurimile... That's nice! Cu siguranta ca nu am ratat asa ceva.
Parte din turul asta am aflat care este treaba cu colectia lor de vinuri.
La un moment dat am ajuns in fata unei oglinzi. Oglinda aia se presupunea ca este intrarea secreta in bucatarie. A apasat pe un buton... si m-am trezit in bucatarie!!! Fiind miezul noptii, nu mai era nici un fel de gateala prin imprejurimi ci erau ocupati cu curatatul.
Hmm.., nice to see where the magic is happening :)
Aici a inceput partea cu balbaiala
Surpriza!!!!!! M-am trezit cu chef Silvio Nickol linga mine care a vrut sa stie cum mi-a placut. Nu am avut nici o presimtire ca o sa dau peste el acolo, nici nu credeam ca mai este in restaurant la ora aia
Surpriza a fost asa de mare pentru mine ca nu cred ca am reusit sa leg propozitii mai lungi de patru cuvinte. Cred ca am facut o impresie de pomina :)
Balbaiala sau nu, Job well done sir!
WOW! Asta da experienta
I-am multumit si m-am intors frumos la masa sa-mi iau lucrurile, printre care si meniul promis mai devreme.
In drum spre iesire, m-am oprit sa-mi iau geaca pe care o lasasem cind am intrat.
Si acolo surpriza a doua, cine imi aducea mie geaca si cine mi-a tinut geaca sa ma imbrac...? Bineinteles ca chef Silvio Nickol. Pai daca asta nu este servicii de inalta clasa atunci ce e?
Personal nu mi s-a mai intimplat niciodata asa ceva. De aici banuiala ca aparatul de fotografiat ar fi de vina. Sau poate ca asa sunt ei ultra nice, cu toate ca nu am mai vazut pe altcineva sa fie dus in bucatarie.
Aparat sau nu, seara a fost mai mult decat minunata. As a matter of fact, a fost perfecta.
Wow wow wow!
RăspundețiȘtergereExcelent povestit, poze super faine (vezi daca ai avut pile? Lumina in plus, etc :)))
Cornetele alea le-am vazut si in French L. Apropos, le-ai facut cumva?
Eu cred ca de-acum n-o sa te mai desparti de aparatul de fotografiat, prin restaurante :).
Frumoasa experienta, cred ca oricine dintre noi ar fi fost emotionat la maxim.
Bravo, sa-ti fie de bine!
No comment...adica am ramas fara cuvinte!
RăspundețiȘtergereimpresionant! eu nu-l stiam decat pe steirereck, trebuie sa-l caut data viitoare.
RăspundețiȘtergerecred ca austriecii practica treaba asta cu salutari din partea chef-ului.
eu am fost acum ceva timp la un restaurant langa viena care nu avea steluta, dar ar fi meritat una, si la plecare chef-ul a dorit sa treaca sa ne salute(si nu aveam camera :)) ).
Super, super, superrrrr
RăspundețiȘtergereAbsolut minunat totul!
RăspundețiȘtergereTotul la superlativ,grozava experienta!
RăspundețiȘtergerePoze minunate!Experienta unica!
RăspundețiȘtergereNu stiu cine m-a pus sa intru asa de dimineata la tine , m-a luat cu lesin la tot ce am vazut aici !! E impecabil totul !!!
RăspundețiȘtergere@Any - Merci. Dupa cum ai descoperit, cornultele le-am facut si au fost superbe
RăspundețiȘtergere@un oltean - :) merci
@wine and knives - merci. dupa cum ziceam, din cauuza de aparat sau nu, ce a contat a fost experinta... si a fost super
@Cătău - merci
@DiaMar bucataria galbena - merci
@FLORY - multumesc frumos
@Haplea - merci
@catkitchen - :). Merci