Searching for culinary perfection, one recipe at the time

duminică, decembrie 30, 2012

One Year and Counting... si inca vreo doua alte chestii


Probabil ultimul post pe anul asta asa ca o sa ingramadesc de-a valma ce a mai ramas nespus.


In primul rand, La Multi Ani!
La multi ani tuturor romanilor si ne-romanilor, tuturor blogerilor si ne-posesorilor de blog, tuturor celor care mi-au vizitat pragul virtual si celor care nu au nici cea mai mica idee cine sunt.
Sa va aduca noul an multe bucurii, pace si liniste, realizari si multa sanatate!

Urmatorul pe lista...
Acum vreo doua saptamani s-a implinit un an de cand am postat primul post in ale gastronomiei.
Acum un an anuntam eu mare mandrie si un pic de uimire despre o noua pasiune... O noua pasiune.. care nu mai este noua de ceva timp.
Un an mai tarziu... Unde sunt si incotro ma indrept?

Inca ma mai minunez si acum de unde si pana unde bucatareala. Singura explicatie la care am ajuns, mid-life crisis :). Am facut 40 de ani si aveam doua optiuni, sa-mi iau o motocicleta...  sau altceva. Si cum motocicletele nu m-au pasionat niciodata, m-am inpiedicat de altceva.
Acel altceva s-a intamplat sa fie  filmul "Julie and Julia". Este 'cheesy' si predictibil de nu se poate in acelasi timp, dar asta este adevarul :)
Initial Julie mi s-a parut simpatica si Julia... nu prea am stiut de unde sa o apuc.
Sentimentele s-au cam schimbat pe parcursul lui 2012. Fara sa intru in amanunte, nu prea mai am nici un fel de respect pentru Julie cu toate ca trebuie sa-i fiu recunoscator pentru ca din cauza ei am dat peste Julia Child.


Julia Child... pe masura catorva luni, pentru mine s-a schimbat din cineva de care nici macar nu stiam ca exista in my personal hero. Si-a gasit vocatia greu, pe la 40 de ani ( asta o fi si ce m-a atras initial la ea ?? ), dar cand a descoperit-o, a devenit viata ei.
Find something you're passionate about and keep tremendously interested in it.

Pe masura ce am citit tot ce am gasit despre ea, respectul pentru ce a realizat a crescut exponential. In America este creditata cu schimbarea atitudinii unei intregi natii despre mancare si importanta ei.
Pana la Julia, America se transformase intr-o natiune in care mancare insemna sa incalzesti la microunde ceva gata preparat de o firma sau alta.
O data cu Mastering the Art of French Cooking, oameni au descoperit cu stupoare ca 'cooking it's fun' si rezultatele sunt minunate.

De la biografii pana la cartile ei celebre nu a mai fost decat un pas mic. Daca tot le-am cumparat, am incercat cate o reteta mica, pe ici si pe colo... si surpriza de proportii, mi-a placut la fel de mult sa le gatesc pe cat mi-a  placut sa le mananc.

Stare de fapt, de cand gatesc nu-mi mai petrec nici un fel de timp la televizor sau la computer. Si asta vine dupa o obsesie de vreo doi ani cu World of Warcraft :).

Aversiunea capatata pentru Julie Powell m-a facut sa nu vreau sa fac ce a facut ea si acum imi pare un pic rau.

Tot parte din noua pasiunea a venit si obsesia de a cumpara carti de bucatarie :). Cam asa a evoluat colectia de carti




Intre timp, Mos Craciun mi-a mai adus doua, Under Pressure: Cooking Sous Vide de Thomas Keller si
The New Best Recipe: All-New Edition. Asta a doua are aproape 1000 de pagini si 1000 de retete.


Si daca tot veni vorba de Mos Cracium, tot el mosul saracu' mi-a adus si cel mai cool cadou primit vreodata de mine. Un cutit Shun Bob Kramer Chef’s Knife. E atat de frumos ca mi se stringe inima cand trebuie sa-l folosesc de frica sa nu-l murdaresc :). E facut din otel Damascus si este o replica dupa modelul facut de Bob Kramer, un Master Bladesmith din America.

In materie de taiat, nu stiam ca poate sa existe asa ceva! 

Poza facuta de mine e cam... bleah  Ca sa vedeti cu arata cu adevarat, uitati-va aici Shun Bob Kramer Chef’s Knife. Al meu este de 8 inch, nu 10 ca ala din link. 

Satut mana mosului de 1000 de ori :).

Tot mosul mi-a adus si o oala sub presiune facuta de Kuhn-Rikon ( considerata Mercedes Benz-ul oalelor sub presiune ) . Fasole fiarta in 7 minute, ciorba de burta facuta in 20 de minute...

Ce am mai facut prin 2012... am reusit sa fac 80 din cele 101 retete din The French Laundry.
Asta este de departe chestia de care sunt cel mai mandru dintre toate realizarile mele pe anul asta. 

Cand vreau sa-mi pieptan un pic egoul meu de bucatar ca nu stie sa gateasca, ma uit prin incercarile mele de la inceput si le compar cu cele mai recente. 
Imi creste inima cand vad de la ce am pornit in materie de poze si aranjament in farfurie si unde am ajuns. Diferenta este ca atunci cand am inceput eram super fericit de realizarile mele aruncate cu furca in farfurie, pe cand acum sunt vesnic nemultumit de ce reusesc sa fac :)

Si tot in 2012 am inceput sa ma duc pe la cursuri. 
Ultimul la care am fost a fost ieri, Hydrocolloid 101: Carrageenan & Xantham Gum.

Modernist Cuisine sau Molecular Gastronomy este un  domeniu care ma intriga la maxim.
Cu toate ca pana la urma clasa a fost un pic diferita decat ce credeam eu ca o sa fie, a fost super cool.

Tematica: cum sa folosesti Hydrocolloids in gatitul de zi cu zi, cu rezultate mult mai predictibile si facute in timp record. 


   Xanthan gum, Locust bean gum, Iota si Kappa. Toate sunt extracte din diferite plante si seminte.

Am gatit cu drag si spor 


si am facut 
- Creme Brulee care a fost gata in 15 min si nu necesita cuptor si frigider!!!
- Aerated Nutella Mouse. Asta a necesitat un Cryovac machine care costa in jur de $7000  asa ca nu o sa-l fac prea curand acasa :)
-Potato and Foie Gras Mouse
-Peanut Butter and Chocolate Flan 

Toate ar fi necesitat timp extins prin cuptor sau prin frigider. Toate au fost gata in jur de 15 minute, cu rezultate grozav de delicioase. 


Chef/instructor Chris Gesualdi. El la invitat pe Thomas Keller la ICE cand m-am ales cu un autograf :) 


Nici o legatura cu clasa mea, dar mi s-a parut cool ... 25 de Kg de unt pus la fiert pentru unt clarificat


Si incotro ma indrept... ce am de gand sa se intample in 2013.
In primul rand trebuie sa termin si restul de 21 de retete din The French Laundry.

Ce o sa vina dupa, inca se mai dezbate. Este foarte probabil ca o sa intru prin retete Sous-Vide, ca tot mi-a adus Mosu' cartea lui Thomas Keller. 
Inca nu stiu daca o sa iau inca o carte la facut sau dac o sa fac din mai multe. 
Un lucru e sigur, daca o sa fim sanatosi, o sa fie multa bucatareala complicata in 2013!

Dupa un an de blog, parte din cititoruii mei au fost adusi de Google. Cum au ajuns uni din cititorii mei pe blog:
siropos spumos
capace bombate mari
carne de bibilica bun de mincat
cartea este o mana cereasca
cat omul traieste omul fara apa
cat traieste omul fara aier
cat trebue tnut un deget de la mana in ghips
ce este garlici la olteni
ce motive am sa intru intro librarie
cea mai noua mincare
cel mai rau tort de ciocolata din lume
cele mai bune sandvisuri din europa
ceva de post de intins pe paine
ciuperca prinsa de la vaci
coduri inghetate norocoase sa le vad
coji in cap
cum arata icrele de scoica?
cum gatesc olteni scoicile
cum sa faci sa fie slada
cum se spune la ceapa aolteanului
cum traieste omul in desert
curge apa din split de aer
daca ingheata gogonelele
distractie din plastic
eseu carte este o mana cereasca
giveaway carti iunie 2012
hai sa fim seriosi
impresii excursie cu andrei
inca o data
merci de urari tuturor
mise-en-place masa rotunda pentru 4 persoane
muschi umplut sofisticat la cuptor
o carte groasa in care se gasete ori ce
reteta celui mai bun tort din lume
un oltean in india
Si preferata mea:
who is the wandering oltean

Si cam atat cu 'my ramblings' pe anul asta.

Va doresc un 2013 plin de bucurii, liniste si realizari!

Share this post

12 comments

  1. This is what I call " a great year"!;) La multi ani si voua si la cat mai multe posturi interesante asa cum ne-ai obisnuit. Happy New Year!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cartea lui T.K e floare la ureche pentru tine, acum.
    Sunt curioasa dupa, ce alegere o sa faci.
    Colectia de carti de bucatarie s-a marit si inca cum! In plus am citit cateva titluri si e de calitate. Bravo mosului pentru cele doua new entry!
    A zarit-o si pe Magda si cu ocazia asta o salut!
    Va doresc sarbatori fericite in continuare, un an nou bun, cu multa sanatate, bucurii si realizari!
    Numai bine.

    Ps. M-am distrat grozav cu ultima parte a postului. Si la mine ajunge lumea de pe google cu cele mai ciudate cuvinte cheie :)!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mestere, ma declar absolut dependent de blogul tau pentru care te felicit la modul cel mai sincer si iti urez la cati mai multi ani de gateala de nivel inalt. Pe langa asta iti urez sa ai un An Nou cat mai plin de bucurii si impliniri pe toate planurile. Sa ne auzim cu bine la anul!

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu ma declar dependenta de blogul tau, fana, astept restul retetelor din cartea magica, cat despre next am toata increderea ca o sa fie la fel de interesant cat sa ne captiveze atentia. AN NOU fericit cu sanatate si plin de bucate minunate!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Superbe realizarile primului an. Pe mine m-ai fascinat inca de la primele postari (si sa-ti spun drept, asta e destul de greu). Cartea pe are ai ales-o a avut asa retete speciale, ca ma gandesc cu mare interes la ce va urma ;)
    Un an cu sanatate pentru tine si toata familia. Si in 2013 sa nu uitam ce zicea Julia: "Learn how to cook- try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all have fun"

    RăspundețiȘtergere
  6. La multi ani!!!Un 2013 plin de impliniri si bucurii!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. La multi ani!Un an nou cu sanatate si multa liniste sufleteasca iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  8. La Multi Ani fericiti, plin de realizari si bucurii alaturi de cei dragi!!
    M-ai pus pe ganduri cu ultima parte din postare.. Nu-mi amintesc cum am ajuns la tine, dar sigur nu de pe google :))
    Foarte faine cartile.. as fura cateva :)) Cat despre Mos.. macar cu cutitul ala sa-l trimiti si la mine :))
    Te felicit ptr tot ce ai realizat, astept cu mare interes urmatoarele postari, si de aceea te-am nominalizat ptr bogul anului 2012!! Te astept la mine sa vezi despre ce-i vb.

    RăspundețiȘtergere
  9. La Multi Ani!
    Multa sanatate,inspiratie si felicitari pentru blog.

    RăspundețiȘtergere
  10. @Disturbingly Delicious - Multumesc!

    @Any - Eeee.. nici chiar asa :). Tot grele sunt si dupa un an de facut la ele :) Merci!

    @Mihai - Multumesc frumos!!

    @Cătău - Merci!

    @DiaMar bucataria galbena - Multumesc

    @Brindusa Scheaua - Nici nu-ti dai seama ce mult m-a bucurat camentariul asta. Sarut mana :)

    @Haplea - Multumesc frumos

    @FLORY - Multumesc frumos! La Multi Ani!

    @Ramona Alina - Merci frumos

    @Simona - Multumesc frumos pentru cuvintele frumoase si pentru premiu

    @Sisters'Kitchen - Multumesc frumos

    RăspundețiȘtergere

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
© The Wandering Oltean
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSS Comments RSS
Back to top