Cu reteta asta particip la Dulce Romanie, editia aniversara de doi ani, gazduita de Mihai aka Placeri Simple
Discutie in casa la TWO pe la 11am, duminica dimineata:
- Pe la cat crezi ca termini? Pregatesti felul asta pentru pranz sau pentru cina?
- Fara nici un fel de dubiu pentru pranz. Uitate si tu la reteta! La maxim 2 pm mancam!
Derulam un pic inainte si poza pe care o vedeti mai sus a fost facuta la 5:16 pm. Serios? Pai cum asa?
Pai simplu! Incercati sa "french the bone" costite de iepure si o sa vedeti de ce. French the bone este sa cureti costitele de carne pana ramane osul curat.
Cu sigutanta ca as face operatiunea asta mult mai rapid daca ar fi sa o fac inca o data, dar pentru prima data cand lucrez cu carne de iepure.. that's the best I could do. Am petrecut aproape doua ore de sculptura! Rezultatele au fost aproape OK, dar au mai fost si greseli.
Experienta mea cu carnea de iepure pana astazi a fost aproape inexistenta. Nu am avut nici un fel de asteptari... o sa fie cum o sa fie.
Rezultatul a fost o surpriza cat se poate de placuta! Carnea de iepure este frageda si foarte suculenta. Acum a fost placuta pentru mine si pentru sous chef... cu juniorii a fost o alta poveste.
Nu au nici un fel de problema sa manance carne de pui pentru ca puii sunt "dumb", ca sa folosesc un citat,... problema este ca iepurii "bunnies" sunt dragalasi si simpatici... asa ca a fost o problema super majora sa manance ce am pregatit eu... Tata fara sentimente :(
Dar sa o iau de la inceput
Fenicul caramelizat
Se fierbe feniculul in apa, sare, anason stelat, cimbrisor, seminte de fenicul si o foaie de dafin
Dupa 45 de minute de fiert la foc mic, feniculul este fraged si bine patruns
Se scurge apa si feniculul se tine in frigider
Carnea de iepure
Am folosit exact ce se sugereaza in carte numai ca am primit in pachet 4 bucati de spate de iepure ( hmmm... cum se zice spate la plural? ) si mie imi trebuiau numai 3. De voie de nevoie am le-am folosit pe toate patru si asta a adaugat 30 de minute de sculptura la timpul final :)
Dupa operatiuni chirurgicale foarte minutiaose care au durat 2 ore, am reusit sa separ muschii ( loins si tenderloins ), costitele si rinichii. In faza asta se condimenteaza cu sare si piper.
Sunt tot feluri de videouri pe youtube, cum sa faci treaba asta... si cu toate ca m-am documentat si am studiat problema, tot am reusit sa bastardizez costitele :). Costitele se presupun ca sunt conectate de coloana vertebrala. In pasiunea mea pentru sculptura in carne de iepure, am taiat coloana vertebrala... asa ca costitele nu prea au mai avut pe ce sa se sustine... Ehh. ce sa facem acum.
Cand mi-am dat seama ce am facut ( si asta a fost exact dupa ce am taiat ultima coloana din ultima costita :) )... am suspinat de vreo doua ori...si am mers inainte :)
La faza asta mi-am dat seama ca trebuie sa fac un "sos rapid" din oasele de iepure ... grrrrrr. Asta dureaza cam o ora si jumatate!!!
Nu am poze aici, dar e identic ca la toate celelalte "sosuri rapide". Prajesti oasele in jur de 20 de minute in ulei de canola ultra fierbinte, dupa care urmeaza o serie de "deglazari" cu apa, supa de pui, vegetale ( ceapa, praz, morcovi ) urmate de 45 de min de fiert la foc mic astfel incat 7 cani de lichid ( apa, supa de pui, supa de vitel) se reduc la o cana
De aici este rapid ( motiv petru care am crezut ca reteta asta o sa fie super rapida)
Se suprapun 6 felii de bacon, de preferinta afumat cu lemn de mar
Muschii de iepure se pun la o margine si se ruleaza cilindru dupa care se leaga ca sa-si pastreze forma
Muschii inveliti in bacon se prajesc intr-o tigaie cu putin ulei de canola pentru 5 minute
Dupa care se tin la cuptor la 175C pentru 5 min ... Cel putin asa zice in carte. A trebuit pana la urma sa-i tin in cuptor vreo 25 de minute... pana tempereatuta in mijlocul ruloului a ajuns la 60 C.
Costitele se prajesc in aceiasi tigaie ca si rulourile, din care in prealabil s-a inlaturat grasimea. Dupa vreo 5 minute de prajeala se adauga si rinichii pentru vreo 30 de secunde
In timp ce costitele se prajesc, se taie felii de fenicul cam de 1.25 cm si se prajesc cate doua minute pe fiecare parte, pana incep sa se caramelizeze
Cu o zi inainte am inceput sa pregatesc ulei de fenicul ( am fiert frunze de fenicul si de patrunjel in apa sarata pentru 15 sec. si le-am amestecat in blender cu ulei de canola )
Dupa atata anticipatie si agitatie, am reusit in sfarsit sa avem masa de pranz pe la 5:15 pm. Not bad :). Putea sa fie si mai rau :)
Mda, deci daca tu participi la Dulce Romanie cu reteta asta, eu nu mai particip, ca n-are rost...
RăspundețiȘtergere:)
OMG! Chef, retetele tale sunt din ce in ce mai sofisticate si prezentarile awesome!!! Congrats. ;)
RăspundețiȘtergereEu nici nu mai am cuvinte, de fiecare data cand intru pe blogul tau ma minunez si ma gandesc oare ce cuvinte sa folosesc... :)
RăspundețiȘtergereEste o adevarata ARTA ceea ce faci!
Din nou o prezentare superba si o mancare grozav de aspectuoasa si tentanta!! Ce sa mai zic...e supper!
RăspundețiȘtergereImi place reteta extrem de mult si o sa-ti spun si de ce: ador carnea de iepure!!!
RăspundețiȘtergereMerg si iepurii de camp? Te astept la vanatoare.
RăspundețiȘtergeresuper deliciossss, prezentarea arata misto
RăspundețiȘtergereOMG cum arata....!! Si eu eram mandra de estetica ultimei mele creatii....O gutuie coapta. Punct. :)))
RăspundețiȘtergereExtraordinar de bine arata!
RăspundețiȘtergereJos palaria!
RăspundețiȘtergereEu nu pot sa maninc carne de iepurasi ca îmi este tare mila de ei❤.Arata tare bine prezentarea ta!
RăspundețiȘtergere@rookiefood - Come on! Toata lumea castiga la Dulce Romanie :)
RăspundețiȘtergere@DisturbinglyDelicious - Merci. As vrea eu sa fie ale mele :)
@Delicious Flavours - Merci frumos
@Paula Gafitescu - Super merci :)
@Any - Merci. Incepand din weekendul asta... si mie imi place mult :)
@un oltean - Mai ales de camp :) Incarca pustile :)
@Cătău - Merci
@Miru - Merci! Esti funny cu gutuia ta! Nu am mai mancat gutui coape de vreo 20 de ani :)
@Haplea - Merci
@Mihai - Merci frumos
@Paradis - Exact problema asta o are si Roxana mea :)
Rafinat, frumos prezentat, cu ingrediente de prima calitate! Rezultatul...de vis! Felicitarile mele!
RăspundețiȘtergereCornel , rabdarea ta intrece imaginatia mea :))
RăspundețiȘtergereweekendul trecut, am dezosat o rata dupa care am cusut-o la loc am umplut-o cu smochine , mere si ceapa caramelizata si-am bagat-o la cuptor. numai pregatirea a durat vreo 3 ore si asistenta m-a facut praf :)) ziceau ca am prea multa rabdare in timp ce ei mor de foame. probabil ca nu auzisera de rabdarea ta olteneasca :)))))
bravo.
Din nou o prezentare de revista! Totul excelent!
RăspundețiȘtergereUn weekend minunat!
Esti fenomenal !!!! La cata pasiune exista in tine :) , clar te vad lucrand la orice ora din zi si din noapte !!! :) Bravoooo !!! Prezentarea e impecabila , iar preparatul cu siguranta delicios !!!
RăspundețiȘtergerewow, arata minunat! Si o zic eu care nu prea le am cu carnita :))
RăspundețiȘtergereFelicitari domn'e! Hai te pup!
Sper ca sunteti cu totii bine acolo in urma uraganului.
RăspundețiȘtergere@Any - Merci frumos! Din fericire am scapat cu bine! Sanatosi si fara avarii
RăspundețiȘtergere@simplu si bun - WOW.. merci frumos
RăspundețiȘtergere@wine and knives - :) Merci! la rata desosata de mult ma gandesc.. dar nu m-am incumetat inca
@Maya - merci frumos
@catkitchen - Multumesc frumos :)
@Emily - Multumesc frumos :)
Fenomenala reteta si prezentarea de milioane! Ai unul dintre cele mai interesante si frumoase bloguri culinare. Felicitari din inima!
RăspundețiȘtergere@LauraAdamache - WOW!! Sincer, sunt un pic speechless :) Nu pot sa zic decat Multumesc Frumos!
RăspundețiȘtergere