Searching for culinary perfection, one recipe at the time

miercuri, februarie 01, 2012

Lemon Sabayon-Pine Nut Tart with Honeyed Mascarpone Cream

Ca sa fac un sumar rapid la reţeta asta, este uşor de făcut, delicioasă..... si cu peripeţii (făcute ca de obicei cu mîna mea, ca sa recunosc totul).

După cît de uşor si repede se pregateste, si după cum arată ... nu se prea încadrează în tipul de reţete din restul cărţii.

Mise en place pentru crustă
Este una dintre puţinele reţete, cel puţin întîlnite pînă acum cînd se foloseşte esenţa de vanilie si nu pastaie de vanilie.


Se pun semintele de pin ( pine nuts ) în procesor si se pulsează de cîteva ori

 se adaugă zahărul ...

si făină 


si se pulsează pînă semintele sînt tocate mărunt


Se pune compoziţia intr-un mixer împreuna cu untul, oul si vanilia

si se bate pînă se incorporeaza toate ingredientele

Coca rezultată se împarte în trei



si se invelesc  fiecare în folie de plastic


Numai una din bilele astea se folosesc, restul în congelator pentru data viitoare.

Aici a apărut prima problema... a părut destul de minoră la vremea respectivă.
Reţeta cere o forma de tarta cu fund detasabil. Hmmm... Oricît m-am zbătut si am încercat... nu am găsit asa ceva în casa. Asa ca am folosit ce am avut, una cu fund ne-detasabil.


Se pudreaza forma cu făină



Si folosing degetele se întinde coca 


dupa care de coace pentru vreo 10 - 15 minute.






Asa arată cînd am scos-o din cuptor... frumoasă foc... încă (ca sa fiu cinstit, un pic mai bronzata pe margini decît mi-ar fi plăcut mie dar nu e prea mare baiul)



Mise en place pentru umplutura



Ce urmează se face pe baie de apa.
Deci, intr-un vas metalic se pun ouăle, gălbenusurile si zaharul si se bat pentru un minut sau doua.



Vasul asta pe pune pe un vas mai mic în care fierbe nişte apa de zor


 Cînd compozitia începe sa facă spumă, se adaugă o treime din zeama de lamîie, se bate pina se ingroase ... si tot asa pînă se incorporează toata lamîia.



Secretul la crema asta este.. trebuie seriozitate si consecventa



La sfîrşit, se opreşte focul sub cratiţă de apa si cu vasul cu compozitia încă pe cratita cu apa fierbinte se adaugă si untul.

Compozitia se toarnă în crustă făcută mai sus

Impreuna se presupune ca se pun în cuptor cu partea de broiler (partea de sus a cuptorului) data drumul. Scopul la tot exercitiul asta este ca sa se ardă un pic partea de sus a tartei. Usa cuptorului trebuie tinuta deschisa si tarta trebuie invirtită în permanenta ca sa se ardă uniform.



Inca un pic si e gata 
Toata chestia asta durează sub un minut
Rezultatul este (aproape) uniform




Se lasă la temperatura camerei si intre timp se pregateste crema de Mascarpone si miere.


Mise en place pentru crema de Mascarpone si miere



Intr-un castron metalic pus într-o baie de apa cu gheată





se bate heavy cream pînă devine un pic spumată


 Se adaugă Mascarpone

si mierea 
si se bate pentru încă vreo doua minute pînă se incorporeaza bine ingredientele



Acum partea cu peripetii. Cum scot eu tarta din forma de tarta (care se intimpla ca nu are fund detasabil)?  Hmmm... Am încercat sa bag un cutit pe la margine dar crusta a fost foarte sfărinicioasa, asa ca asta pica. 
Altceva... altceva. Stau si mă mai gindesc un pic si cu mintea mea de inginer găsesc idea perfectă.
O sa o intorc pe un fund de lemn, după care o mai întorc încă o data si.. voila.. tarta e afara din forma. Executia a fost perfecta.. rezultatul




DEZASTRUOS!!!!!!
Se pare ca compozitia nu a fost chiar asa de tare pe cît parea.

Prezentarea finala nu a fost deloc aratoasa



dar cu siguranta a fost delicioasa. 
Dupa cum se vede clar pe fetele lor, copii au fost încintati de ce minunatie am făcut






Andrei în special, si-a tras expresia "Maninc si pling, maninc"


Cînd am făcut-o a doua si a treia oara, resultatele au fost mult mai predictibile din cauza de forma de tarta corespunzatoare



Share this post

11 comments

  1. Cred ca gasesc totul aici Mai Putin mascarpone. Ce e mascarpone?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mascarpone este o brinza facuta in Italia, facuta din smintina si acid citric.
      Este foarte cremoasa, ca o smintina mai consistenta.
      Am facut o cautare pe google pentru "mascarpone make your own" si am gasit a gramada de link-uri cu o retete de preparre

      Ștergere
  2. Bag eu seama ca copii, in special Andrei, sant putin traumatizati de aventurile tale culinare :-)))

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-ai facut pofta... ma duc sa-mi fac un desert delicios: Lemon yogurt (8% fat) cu Cheerios.
    Timp de preparare: 2 minute

    Pupici!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. In sfarsit am reusit sa gasesc timp si sa pregatesc aceasta reteta. Pentru ca e prima data cand incerc asa ceva am avut mult mai multe peripeti decat tine. Dupa ce mai exersez o sa-ti postez si poze daca se poate asta. Gustul e total diferit de ce am mancat pina acum. Multumesc si astept alte retete.

    RăspundețiȘtergere
  5. Trebuie sa ma dotez si eu cu ustensile ajutatoare adecvate si apoi mai vorbim. O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  6. @Anonim - :). Intentia conteaza! Si nu uita... "No matter what happens in the kitchen, never apologize." —Julia Child

    RăspundețiȘtergere
  7. Asta gateste tati acum. Va fi cel mai fancy pachet trimis la Bucuresti! Bate lejer sarmalele, snitelele si piureul pe care le primim in fiecare saptamana :))

    Miruna

    RăspundețiȘtergere
  8. @Miruna - Mi-am realizat obiectivul. Am reusit sa fac ceva bun in viata :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Ti-am luat la puricat blogul si in sfarsit am dat de tarta asta super extra delicioasa. Ca doar am cautat-o si inainte s-o fac, dar n-am gasit-o si pace.
    De aia ziceam eu in postul meu ca tu inca n-ai facut-o.
    Scriu si aici, e prima mea reteta facuta din "French Laundry" si vreau sa zic ca am fost incantati la maxim cu totii, toata familia a lins farfuriile.
    Eu am fost mai precauta ca tine, am avut tava cu fund detasabil si a fost ok.

    RăspundețiȘtergere

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
© The Wandering Oltean
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSS Comments RSS
Back to top