Searching for culinary perfection, one recipe at the time

vineri, iunie 15, 2012

Whipped Brie de Meaux en Feuilleté with Tellicherry Pepper and Baby Mâche


Nu este greu de loc sa caracterizez preparatul asta folosing un singur cuvant.... FAILURE!
Si este esec total la la executie nu esec al retelei.

Comparat cu majoritatea celorlate retete din The French Laundry, asta in particular este probabil cel mai simplu si mai usor de executat. Nu are zeci de pasi interminabili, nu are nici macar prea  multe ingrediente si cu toate astea  tocmai la asta am zbarcit-o :(

Care sunt zbirciturile?

Zbarcitura #1
Actorul principal in farfuria asta este branza frantuzeasca brie. Brinza asta este de felul ei foarte "creamy " si cum "cream" se bate usor si asta se presupune ca se bate. Prin batere se presupune ca se transforma din ceva foarte usor, cu o consistenta ca de frisca. Dupa cum se vede, a mea sa transformat in ceva cu consistenta de... crema taiata din care curg lichide :).
Trei secunde dupa ce am inceput sa bat brinza,  a inceput sa se separe
Nici pana acum nu stiu daca de vina am fost eu ( poate am batrut-o prea tare? ) sau de vina a fost brinza ?

Zbarcitura #2
Brinza frumos batuta se serveste cu salata facuta din Baby Mâche. Se presupune ca ca salata se amesteca cu un pic de ulei de masline. Eu am facut exact asa, numai ca am facut pasul asta cu vreo 10 minute inainte sa o servesc. Rezulataul a fost ca dupa 10 minute frunzele s-au transformat in ceva...  care numai proaspete nu mai erau. Parca le-ar fi luat cineva la palme.

Zbarcitura #3
In farfurie se presara niste piper Tellicherry, proaspat rasnit. Cum asta se intampla in aer liber, imediat ce l-am pus in farfurie, a venit o boare de vant si mi la suflat peste tot, majoritatea in afara farfuriei

Si acum la preparat, poate mai este cineva care vrea sa-l faca si nu stie cum :)


Citind acum din Wikipedia, brinza asta, Brillat-savarin, se presupune ca este sarata si asta a dus si mai mult la sentimentul ca toate sunt gri :). Nici macar gustul nu a fost bun... am zis eu atunci...si ea saraca era exact asa cum se presupunea ca a fost proiectata :)


Anyway, se taie coaja si miezul de la brinza  se bate la viteza medie in mizer cu atasamentul paleta ? ( paddle )  

Zice cartea "Whipping makes it light and luxurious, even surprising. You recognize the flavor of the Brie, but here, because the cheese is light and airy, that flavor is pleasantly out of context and feels new, especially paired with the spicy pepper and the delicate greens "

Si exact asa a iesit, NOT. Dovada?


Parte din poza asta este 'out of focus' altfel ati vedea zeama care se scurge la vale domol :)

X din farfurie se face cu otet balsamic de Modena redus. Asta se face prin incalzirea otetului fara al aduce la fierbere si in trei ore se reduce de la doua cani la o cana. Dupa cum zice in carte, daca il fierbi, acidul ramane si la sfarsit o sa fie prea taios la gust.

Feliile de paine se dau cu ulei pe amandoua partile si se prajesc intr-o tigaie cu putin ulei in ea pina cind s-au facut galben auriu.


Salata se presara un pic cu fleur de sel.


Si una facuta cu branza nebatuta


Ehhh, nu poti sa le faci pe toate...
Share this post

12 comments

  1. Nu fi trist...intr-o zi o sa razi de asta!...mai exact, atunci cand o sa fii celebru si vreo domnita o sa te intrebe daca ai dat vreun kix prin bucatarie, o sa ai ce raspunde cu zambetul pe buze! :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) felul in care ai prezentat reteta asta ne face sa trecem peste faptul ca a fost un 'failure' Eu de obiecei ma supar cand ceva nu-mi iese, dar apoi ma gandesc daca mai are rost ??? si de ce nu as putea sa transform aceasta nereusita intr-una amuzanta! Exact asa ai facut tu aici, si chiar nu mai conteaza ca a iesit sau nu, eu stiu ca ti-ai dat silinta! ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. poate trebuie altfel de brie... una mai cremoasa, mai moale, mai putin maturata

    frunzele alea de salata, care pe la noi ii mai spune valeriana trebuiesc stropite cu ulei in ultimul moment, chiar cand le montezi pe farfurie.

    de fapt, ca sa fiimultumit trebuie ca: sa faci farfuria in casa sa nu bata vantul :)), sa pui ulei la final si sa cauti o altfel de branza.

    cum primele doua sunt floare la ureche doar gasitul unei branze adecvate poate fi mai dificil...

    RăspundețiȘtergere
  4. Reteta e faina si sunt sigura ca e si gustoasa. Cat despre crema de branza, cred ca s-a "taiat" ca a fost batuta prea mult, saraca. Asa se intampla cu untul sau cu smantana foarte grasa. No harm. You cook, you learn. Acum ar trebui sa o iei de la capat sa demonstrezi branzicii ca tu ai controlul ;). Congrats pentru cum ai abordat rezultatul :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Ei lasa, nu mai fi suparat, ca n-o fi sfarsitul lumii.
    Un esec la atetea retete care ti-au iesit extraordinar. Procentajul e bun, ce zici .)?
    Eu ador brie-ul. Cred ca ma-ncumet s-o bat :).

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu mai fi suparat,cu siguranta s-a papat si asa.

    RăspundețiȘtergere
  7. Mamma mia ce bine ar merge branza aia pe o felie de caisa + o frunza si cativa stropi de balsamico . :)

    Asa ca nu te necaji .
    Recicleaza ,recicleaza . :)

    Si nici nu-i musai sa recilezi .
    Eu brie mananc si gol cu-n crackers si-un pahar de vin . :)

    RăspundețiȘtergere
  8. In primul rand, multe multe felicitari!! Mi se pare foarte tare ce faci tu aici si referinta la Julie si Julia, un film de pus pe rana oricarui foodie :).

    Apoi, sunt sigura ca mancarea a fost foarte buna. Eu am ceva experienta pe partea de whipping & creaming, dar e drept, nu branza. Reteta zice explicit sa folosesti the paddle attachment? Mi se pare putin ciudat pentru ca asta se foloseste pt creaming, cand vrei sa obtii emulsii (gen unt cu zahar si ou pt prajituri, sau galbenus cu ulei pt maioneza). Poate the whip attachment ar fi mai potrivit pentru operatiunea asta, mai ca imi vine sa incerc si eu, asa tare ma intriga povestea :). Oricum, keep up the great work, asta e doar exceptia care confirma regula ;).

    RăspundețiȘtergere
  9. Se-ntampla oricui,dar nu oricine are puterea sa recunoasca.
    Tu faci o treaba grozava aici,n-o sa te-mpiedici tu de o bucata de branza,sunt sigura :)).

    RăspundețiȘtergere
  10. Arata tare bine!...noi de obicei mancam brinza asta alaturi de struguri si crackers:)Un weekend fain!

    RăspundețiȘtergere
  11. @VIVIANA - Merci! Zau, nu am fost trist de loc :). Celebru nu am de gand sa ajung... cam am viata pliana asa cum este ea acum :)

    @Poliana - Merci! A fost atiat de putina mumca in reteta asta ca ar fis fost culmea sa ma fi suparat :)

    @wine and knives - Meltumesc! Cu salata asta trebuia sa gresesc o data ca sa invat care e treaba :). O sa mai incerc macar de inca o data dau doua ori ca e prea usor de facut si mie brie imi place.

    @Diana - Merci! Nu sunt prea multe variabile aici. Batutul prea rau este destul de plauzibil :). Pai mai incerd inca o data si-i arau eu :)

    @Any - Merci! Chiar nu am fost suparat... chiar daca asa a iesit din ce am scris aici. Mi-a luat exact 10 minute sa fac totul si nu a fost paguma mare. Daca munceam o jumatate de zi si era o catrastofa, ma mai gandeam :)

    @DiaMar-bucataria galbena - Multumesc. De mancat s-a mancat ca pina la urma to brie a ramas si batut si nebatita :)

    @Lia - Merci! Buna ideea!

    @Anca - Merci! In carte zice paddle. Dar ma gindesc ca poate o fi vreo eroare? Nu prea are logica ceva aici. Ca sa fie aerisita la sfirsit ar trebui mai degraba sa fie cu un whip. O mai incerc inca o data cu whip sa vad ce o sa iasa

    @FLORY - Multumesc. Absolut.. ii dau tot inainte :).

    @Alice Kitchenette - Merci!

    @Paradis - Merci. Cam tot asa o mancam si noi pana sa incerc reteta asta :)

    RăspundețiȘtergere

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
© The Wandering Oltean
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSS Comments RSS
Back to top