joi, ianuarie 24, 2013
Salad of Globe Artichokes with Garden Herbs and Gazpacho
O salata care-și așteaptă rândul săraca sa fie postata din Iunie!
Google Translate zice ca artichokes sunt același lucru cu anghinare și pana la proba contrarie nu-mi rămâne decât sa-l cred.
Pana sa o gătesc aici, nici nu mâncasem, nici nu gătisem asa ceva.
Impresia pe care o am acum despre anghinare este ca este buna dar este un pic prea multa munca sa o pregatesti. Poate din cauza de lipsa de experiența, a durat o veșnicie până am reușit sa le curat pe toate. Si după o grămada de curățat mai și ramai numai cu o bucățica mica din ce ai pornit :).
Fierte în supa de pui cu vin împreuna cu morcovi, ceapa, șalote, fenicul și usturoi, reușesc la sfârșit sa absoarbe o combinație delicioasa din toate gusturile astea.
In preparatul final se amesteca cu o grămada de alte verdețuri și se înconjoară cu supa gazpacho rece, scoasa de la frigider.
Ascuns sub mormanul de vegetale sta ceva care seamăna foarte mult cu salata de vinete romanesca.
Un Mise en place din care lipsește salata de vinete.
Gazpacho se face cu o zi înainte ca aici Gazpacho.
Anghinarea...
Nu o sa va zic câte poze am făcut la planta asta :). Din una în alta, am uitat ca mai trebuie sa le și gătesc și am petrecut mai bine de jumătate de ora făcându-le poza după poza.
In linii mari, cam asa a decurs curățatul:
Se rup toate petalele verzi și tari din exterior
Se taie cam doua treimi dinspre vârf si se arunca.
Cu un cuțit mai mic se curata de jur împrejur bucățile care au mai rămas din frunzele verzi și tari și se continua în jos pe tije, pana se ajunge la o parte mai deschisa la culoare și frageda.
Cu ajutorul unei lingurițe se înlătura puful mov din centru... și rămânem cam cu atât:
In faza asta, dacă sunt lăsate în aer liber, o sa se oxideze foarte repede și capătă o culoare întunecata și urata. Ca sa evitam partea cu colorarea, fie se da cu zeama de lămâie pe tot exteriorul sau se bagă în supa.
In rețetă, se amesteca vin cu supa de pui și ulei de măsline și în lichidul asta se colectează anghinara.
Deșeurile de la o singura anghinare :
Sa vezi și sa nu crezi, nu alta.
Într-o cratița în care s-a încălzit jumătate de cana de ulei de măsline se adaugă pe rând morcovii, feniculul, ceapa, șalotele și usturoiul și se prăjesc la foc potrivit pana s-au înmoinat toate ingredientele.
Se scote anghinarea din lichid și se pune pe un singur rând, peste legume, și se ține asa pentru 10 minute pe foc.
Se începe pregătirea fără lichid pentru a se evita decolorarea care ar apărea dacă ar fi fierte de la început.
Dupa 10 minute se adaugă și lichidul, împreuna cu un buchet garni ( cimbrișor, foi de dafin și pătrunjel legate în foi de praz ) și se fierb pentru 15 minute, pana anghinariile sunt foarte fragede și nu opun rezistenta când sunt înțepate cu un cuțit.
Asa fierte, se pot păstra în frigider pentru o săptămâna, într-un container, acoperite de lichidul în care au fiert.
Cepele mici roșii și albe se fierb în craticioare separate în apa cu unt și putin zahar pana apa s-a evaporat și cepele sunt foarte fragede, 20 - 25 de minute.
Capetele de asparagus, fasolea verde tăiată mărunt și cea galbena întreaga se fierb în apa sărata pana sunt fragede, după care se pun în apa cu gheata ca sa oprească procesul de fierbere.
Fasolea galbena se taie în bastonase de jumătate de centimetru.
Morcovii se fierb în lichidul în care a fiert anghinarea.
Anghinarea se taie în felii de jumatate de centimetru grosime
Se pune o lingura din salata de vinete în mijlocul farfuriei și se înconjoară cu doua treimi din feliile de anghinare.
Restul de anghinare se amesteca cu restul legumelor și se pune peste salata de vinete.
Deasupra se garnisește cu salata făcută din pătrunjel, chives și taragon.
De jur împrejur se pun câteva linguri de supa Gazpacho
Se presară cu sare ( am folosit sare neagra și afumata ) iar supa se decorează cu câteva picături de reducție de oțet balsamic
Arata intr-un mare fel!
RăspundețiȘtergereFelicitari pentru rabdsre,nu multi o au !
O zi frumoasa!
rabdare*
RăspundețiȘtergereA meritat toata munca,asa-i?Frumoasa prezentarea!
RăspundețiȘtergereAnghinarea poti s-o tii intr-un castron cu apa si lamaie stoarsa sau in apa cu cateva tije de patrunjel. Ultima varianata am auzit-o si eu la tv zilele trecute. Patrunjelul e un antioxidant, deci e ok.
RăspundețiȘtergereSuper salata!
N-am pregatit niciodata anghinare, dar salata arata apetisant!
RăspundețiȘtergereDomnule, bine v-am gasit! Am venit manata de nume(ca si io tot de pe-acolo)... da' ce mare surpriza mare!
RăspundețiȘtergereAnghinare n-am gatit niciodata, o vad prin magazin dar n-am indraznit(locuiesc in Canada), insa o s-o incerc negresit. Abia astept sa va rasfoiesc blogul, sunt adepta putin dar bun. Mai ales in bucatarie. :)
O zi minunata sa aveti!
Nota 10 plus!!!
RăspundețiȘtergereO salata minunata , cu siguranta !!
RăspundețiȘtergerePS.Am atatea de studiat la tine !! :( ;)
@FLORY - Merci frumos
RăspundețiȘtergere@Sisters'Kitchen - Multumesc
@Any - Merci frumos
@Simona - Multumesc
@Cora_ - Merci frumos de vizita!
@Haplea - Merci
@catkitchen - Multumesc frumos