Searching for culinary perfection, one recipe at the time

marți, iunie 04, 2013

Pan-Roasted Breast of Squab with Swiss Chard, Sautéed Duck Foie Gras, and Oven-Dried Black Figs



Nu mica mi-a fost mirarea sa descopăr ca am preparat rețeta asta la începutul lui Septembrie anul trecut!!!
Cu toate ca au trecut noua luni de la fapta cu pricina, nu-mi rămâne decât sa ma minunez cât de vie îmi este încă în minte plăcerea pe care mi-a provocat-o preparatul asta.

Acum squab se traduce exact porumbel și ma gândesc ca s-ar putea ca pasarea asta sa fie neapărat pe lista de orătănii consumate de obicei de omnivorii din Romania. Citesc pe interneturi ca cu totul alta este situația în Asia, unde pasarea asta este considerata o delicatețe.

Citesc acum în rețeta ca este relativ complicat de gătit carnea asta. Dacă nu o prăjești suficient o sa fie tare și dificil de mâncat. Prăjită mai mult decât trebuie o sa ia un gust similar cu gustul de ficat.

In final, din câte îmi mai amintesc eu acum, combinația de smochine uscate si zaharisite, swiss chard încălzite și înmoiate într-o lingurița de unt, bucăți de foie gras prajite, carnea prăjită și sos făcut din oase de squab este cât se poate de reușita. Fiecare în parte sunt delicioase dar toate împreuna crează un adevarat tour de force.

Squab

 
De la fiecare pasare se taie jumătate de piept având grija sa se păstreze aripa  atașata de piept.
Din fiecare aripa se taie prima parte, partea mai subțire. Din  partea care a rămas atașata la piept, se înlătura carnea de pe os ( "french it" ) .

Cu ce rămâne din fiecare pasare, oase, picioare, etc, se face un sos "Quick Sauce" la fel ca la
Roasted Guinea Fowl en Crèpinette de Byaldi with Pan Jus

Smochine


Smochinele se taie în sferturi, se pun într-o tava și se presară cu zahar pudra.
Se pun în cuptorul încins la 150 C.


30 de minute mai târziu...



Swiss Chard


Nu știu care este numele în romanește la planta asta dar seamăna foarte mult cu foile de sfecla.

Cotoarele se taie în felii foarte subțiri;  frunzele se taie în pătrate aproximativ de 5 cm.


Se topesc doua lingurițe de unt într-o tigaie și se adaugă frunzele de swiss chard. Pana sa înceapă sa se înmoaie, se sărează după gust.
După ce frunzele s-au înmoiat, după unu, doua minute de stat în tigaie, se scot afara și se pun pe șervetele ca sa se înlăture excesul de lichid.

Cotoarele tocate se pun într-o craticioara în care s-a topit o lingurița de unt in doua lingurițe de apa.
Se țin pe foc pentru aproximativ doua minute, pana ce se înmoaie.

Pentru a finaliza...

Într-o tigaie, se încinge putin ulei de canola la foc mediu spre mare.
Piepții de squab se asezonează cu sare și piper și se pun în tigaie cu pielea în ulei.


După aproximativ 3 minute, se întorc pe partea cealaltă și se mai țin pentru încă doua minute.
Se înlătura uleiul din tigaie și în locul lui se pune o treime de cup de Beurre Monte ( unt emulsificat în putina apa ). Se tine carnea în Beurre Monte pentru încă 2 minute, pana ce o sa fie "medium rare".

Se scoate din tigaie și se lasă se se "odihnească " pentru  5 minute.

Se amesteca foile de chard cu smochinele într-o craticioara în care s-au adăugat câteva lingurițe de apa și se încălzesc la foc mic. Chiar înainte sa fie servite, se adaugă și cotoarele tocate de chard.

Bucățile de foie gras se prăjesc în jur de 1 minut pe fiecare parte într-o tigaie încinsă.


In fiecare farfurie se pun câteva lingurițe de sos, în mijloc se pun chard, foie gras iar deasupra se pune o bucata de piept care s-a tăiat felii

  


Share this post

9 comments

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. De cerut nu mai cer, ca e gata de mult. :-( Ma multumesc doar cu pozele acetui preparat desavarsit!(h)

    RăspundețiȘtergere
  3. apetisant sum altfelll?!! sosul ala arata criminallll...immm un pic...

    RăspundețiȘtergere
  4. Fiecare reteta postata de tine este o incantare, TWO. Ma uit la pozele astea si imi imaginez cat de bun trebuie sa fi fost. Ufffff, nu-i corect :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Foooooooarte apetisant!Gustul doar mi-l imaginez!
    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  6. Iar ma uit ca curca-n craci si ma minunez...

    RăspundețiȘtergere
  7. Felicitari inca o data!
    Ochiul mi-a cazut automat per sectiunea AMR :-) si vad ca mai asteapta startul doar o reteta!!!!!
    Abia astept sa vad cu ce ai sa inchei incursiunea in French. L., cu care ne-ai delectat in tot acest timp.

    RăspundețiȘtergere
  8. Zau ca nu stiu ce caut la ora asta pe aici !! :((((

    RăspundețiȘtergere
  9. mister elucidat. la buruiana asta ii spune mangold in romania, si ca sa aflu despre ea am stat de vorba cu un agronomist :)

    se pare ca a fost mancarea saracului pe la anul 1500 prin romania si toata lumea manca un fel de tocana din sfecla asta elvetiana. mai apoi au inceput sa hraneasca si vacile cu ea pentru ca le creste destul de mult lactatia. e foarte bogata in vitamine si minerale.

    cu timpul s-a uitat de ea si in romania nu s-a mai cultivat decat pentru hrana animalelor.

    azi, la supermaket e greu de gasit in romania insa se pare ca iubitorii legumelor si pasionatii de gradinarit au reinceput sa o cultive. se poate gasi online la cosuldelegume.ro pentru cei care vor sa o incerce.

    RăspundețiȘtergere

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
© The Wandering Oltean
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSS Comments RSS
Back to top