Searching for culinary perfection, one recipe at the time

duminică, martie 18, 2012

Strawberry and Champagne Terrine

Sîmbăta după amiază am avut musafiri asa ca bucătăria si toata familia, cu mic cu mare, au fost  pline de activitati.

Pentru eveniment am pregătit:
“Cornets” Salmon Tartare with Sweet Red Onion Crème Fraîche 
Shrimp with Avocado Salsa 
Black Sea Bass with Sweet Parsnips, Arrowleaf Spinach, and Saffron-Vanilla Sauce 
Cream of Walnut Soup 
Lemon Sabayon-Pine Nut Tart with Honeyed Mascarpone Cream
si prezenta Strawberry and Champagne Terrine, asta pentru prima oară

Pregatitul s-a desfăşurat fără prea multe surprize, pînă am ajuns la felul principal, Black Sea Bass.
Motivul pentru care am ales reţeta asta este ca musafirul de ieri a fost singurul care mi-a lăsat un cometariu la postul respectiv, si comentariul nu a fost unul de laudă :).
Lasă ca-i arat eu :)

Am făcut reteta asta de trei ori pînă acum si de fiecare data am reuşit sa tai sosul de şofran si vanilie. De fiecare data, sosul asta a fost pentru mine ca o fata Morgana, cînd sînt sigur ca în sfîrşit am reuşit... dispare ca un miraj SI SE TAIE IAR... De fiecare data ajung sa încălzesc sosul prea tare si bineinţeles ca untul face ce stie el sa faca cînd e încălzit prea tare... se separa :(
De data asta am fost hotărît sa intrerup seria asta de eşecuri si sa am motive sa-l pun pe prietenul Herb sa-si ia comentariul înapoi :)

Dragi tovarasi si pretini, de data asta a fost diferit. Am reuşit sa-l tai de DOUA ori.
La fel ca si in celelalte ocazii, aproape de sfîrşit, s-a incalzit iarasi prea tare si s-a separat.
După ce l-am taiat prima oara, nu am disperat. L-am pus intr-un pahar si l-am pus în frigider sa se întărească din nou.
După care am repetat experimentul cu exact acelaşi resultat :( .
În loc sa aibă consistenţa de maioneză, sosul meu a avut obijnuita consistentă de ulei

OH MY GOD!!!! Am înghiţit în sec si am mers mai departe. Poate data viitoare o sa fie soare si pe strada mea.

Si acum înapoi la oile mele, Strawberry and Champagne Terrine.

Nu se aplica prea des descriptia asta  in cazul majoritatii celorlalte retete din cartea asta ( The French Laundry ) dar asta este super easy de făcut  .

Mise en place 
Cu o seara inainte, se lasa ca capsunile sa stea la temperatura camerei ca sa-si intensifice aromele.

Singura parte un pic mai deosebita la reteta asta este ca capsunile trebuie sa fie facute piure si trecute printr-o sita foarte fina. Mi-a luat ceva pînă am reuşit sa le conving sa treaca prin sita.. dar pina la urma am reuşit.

Se adauga zahar în piure plus gelatina si se incalzeste usor pe foc ca sa se topeasca gelatina.

Si cam atit pentru partea cu capsuni.

Pentru partea cu sampania, se fierbe sampania putin ca sa-i dispara alcolul, după care se adauga gelatina si zahar.

Asta e tot în materie de preparat.
Se pun straturi consecutive din compozitiile de capsuni si de sampanie intr-o tavita, lasind timp suficient ca stratul sa se intareasca în frigider inainte sa se puna stratul urmator. 
La sfirsit o sa fie trei starturi de capsuni si doua de sampania.

Asa a aratat dupa primul strat de capsuni.


După ce a stat suficient de mult ca sa se întărească toate straturile, inainte sa se serveasca, se pune tavita pentru o secunda sau doua intr-un vas cu apa fierbinte ca sa iasa mai usor.

Afara din tavita.

Cutitul cu care o sa se taie feliile trebuie tinut in apa calda.

Pentru fiecare portie servita se fac noua sfere mici de capsuni.
Se pune pe fiecare felie creme fraiche batuta pina are consistenta de frisca.

In spiritul cartii, fiecare portie este minuscula :).
Toata lumea de la masa a vrut si a doua portie si bineinteles ca nimeni nu a primit-o pentru ca nu a mai fost de unde :).



Asa a aratat taiata






In spiritul  Tezele din Martie, un pic despre poze.
După cum este foarte usor de observat, White Balance la toate pozele este complect in balarii. Cu o seara inainte m-am jucat cu o EzyBalance Gray Card ca sa setez White Balance manual. Cind am facut pozele de mai sus am uitat sa o setez inca o data White Balance la conditiile de atunci... si a iesit ce a iesit.
Nici lumina nu a mai fost la ultimele poze .. si se vede.

În materie de echipament, astea sînt ce mi-am luat pînă acum
EzyBalance Gray Card
Manfrotto MA190XDB 190XDB Tripod Legs
Manfrotto MA804RC2 804RC2 3-Way Pan/Tilt Head with RC2 Quick Release & 200PL-14 QR Plate
Lowel LOTLLKW Tota-Light One-Light Kit 
Neewer 110CM 43" 5-in-1 Collapsible Multi-Disc Light Reflector  

Nu am apucat sa le folosesc pentru ca abia mi-au venit vineri.
Share this post

21 comments

  1. Terina ca terina, dar supa aia de nuci... E musai s-o prestez!
    Aaa si sa nu uit: ma bucur sa te intalnesc. Am ce studia pe blogul tau :)

    RăspundețiȘtergere
  2. @Adela Zilahi - Merci

    @Brindusa Scheaua - Merci de vizita! Supa de nuci a fost printre favoritele serii :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata super! Si eu fac zilele astea o supa cu nuci :D
    Salutari!

    RăspundețiȘtergere
  4. ce sa zic?....superba prezentarea si sigur si gustul...felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumoasa terina si prezentarea! Acum musai sa studiez supa de nuci.O zi faina

    RăspundețiȘtergere
  6. Viviana - Merci!

    Paradis - Merci.. as well :). Supa de nuci merita incercata... si reincercata :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Deci, terina asta musai trebuie incercata. Arata foarte bine! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Nemaipomenita terina!! Ma declar fan ;-)

    RăspundețiȘtergere
  9. Arata minunat... <3 Felicitari pentru blog, e plin de retete interesante!
    Sfarsit de saptamana frumos !

    RăspundețiȘtergere
  10. wow, ce rasfat! si zici de cupcakes-urile mele? Musai trebuie sa fac si eu o terina ca a ta, caci arata minunat! O zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  11. Amuzanta povestea sosului taiat:)
    Ma bucur ca, datorita vizitei tale, ti-am descoperit blogul. Imi place si sigur voi mai trage cu ochiul la bunatatile de aici :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Fii bun te rog frumos si scrie ceva cantitati: cate capsuni, cata sampanie si ce mai trebuie. Merci mult de tot!

    RăspundețiȘtergere
  13. @Any - Am incercat sa gasesc un email pe blogul tau dar nu m-am descurcat. Trimite-mi te rog un email la TheWanderingOltean@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  14. Thanks! Ma pun pe treaba curand!

    RăspundețiȘtergere

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
© The Wandering Oltean
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSS Comments RSS
Back to top