Searching for culinary perfection, one recipe at the time

luni, noiembrie 12, 2012

Nectarine Salad with Green Tomato Confiture and Hazelnut Sabayon



Surpriza mai mult decat placuta la desertul asta a fost... dulceata de gogonele ( Green Tomato Confiture ). Este absolutly to die for! Printre cele mai bune dulceti incercate vreodata.

Acum imi pare rau ca nu am pus reteta asta mai devreme... sa dau ocazia la oameni sa se convinga ca nu vorbesc bazaconii :)
Daca printr-o minune dati totusi peste niste gogonele intarziate si uitate pe undeva, este absolut obligatoriu sa o incercati :)

Cand m-am trezit acum vreo trei saptamani ca vine iarna si nu mi-am facut o rezerva de dulceata din asta, direct la ferma locala... si acolo dezamagire de proportii nemasurate. Nu mai vindeau rosii si deci nici gogonele, prea tarziu... Dar nici o problema, veniti la anu' :)

Pana la urma am fost norocosi si printr-un prieten am reusit sa punem mana pe vreo doua kg... si asa am reusit sa aducem pacea inapoi in familie :)

Dulceata de gogonele

De la lamaie, lime si portocala se foloseste atat zeama, cat si coaja


Cojile de lamaie, portocala si lime se pun intr-o cratita cu apa suficienta cat sa le acopere. Se aduce apa la clocot dupa care se arunca  iar cojile se spala in apa rece,

Gogonelele se parlesc, fiecare cu ce poate.


Prima oara am folosit o torta mica pe care o avem pentru creme brulee si a durat o eternitate. A doua oara cand am facut dulceata, am infipt o furculita la cotor si le-am parlit la aragaz... mult mai rapid asa.
Parlite asa, se pun sub jet de apa si se freaca cu un burete nou de spalat vase. E musai sa fie nou, altfel o sa  adaugai si niste detergent in dulceata :)


Gogonelele impreuna cu piersica se taie in cubulete si se amesteca cu restul ingredientelor intr-o cratita.


Se acopera cu un capac facut din hartie de pergament si se fierb la foc mic pentru o ora si jumatate

Si exact asa se face cea mai awesome dulceata care s-a pomenit vreodata


Daca intereseaza pe cineva reteta exacta, trimite-ti un email scurt de tot la thewanderingoltean@gmail.com si v-am rezolvat.

Dacquoise


Aici am zbarcit-o un pic. Din aceiasi compozitie se fac niste discuri care o sa stea la baza, si niste bete subtiri. Discurile au iesit perfect. Betele... numai bete nu au iesit. Nu am avut capatul de posh (are vreun nume in romeneste ? in engleza este 'tip' ) care-mi trebuia ... si le-a facut mult mai groase. Din motiv de grosime, nu s-au pastrat rotunde si au iesit cu niste forme mai lovite de soarta :)

Jumatate din compozitie se intinde intr-o tava intr-un strat foarte subtire.


Dupa 10 minute la cuptor se taie 6 cercuri si se baga inapoi in cuptor.

Nectarinele
Cu cat mai coape si mai dulci nectarinele, cu atat mai bine!


Se taie vertical in doua ca se se inlature samburele, dupa care se taie felii foarte subtiri

Hazelnut Sabayon

La partea asta nu am poze, dar imaginati-va ca vedeti smantana lichida, doua galbenusuri, zahar si ulei de alune.

Smantana lichida se bate pana incepa sa tina forma

Se bat galbenusurile si zaharul pe baie de apa pana s-a dizolvat zaharul si compozitia s-a intarit, dupa care se ia de pe baia de apa si se bate la mixer pana compozitia s-a racit. Se adauga ulei de alune si un sfert din frisca, dupa care se adauga si restul de frisca.

Folosind cilindrii, se construiesc turnulete din feliile de nectarina.

In fiecare farfurie se pun doua lingurute de Sabayon, si peste se pune un disc de dacquoise


Pe fiecare dacqouise se pune cate un turnulet de nectarina, si se acopera gaura din centru cu o lingurita de dulceata de gogonele.

Sus de tot se pune un bat ( in cazul meu o scandurica :) ) de dacquoise






Share this post

16 comments

  1. Arata tare bine,o minunatie colorata. Sincer as gusta din dulceata de gogonele, in Romania inca mai sunt, asa ca poate daca am timp incerc reteta. Spor la treaba!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mã faci curioasã...dulceatã de rosii am mancat deci nu mie straniu...imi place foarte mult ceea ce ai pregãtit, e finutz...

    RăspundețiȘtergere
  3. Am mancat o singura data dulceata de gogonele dar era cumparata. Mi-a placut extrem de mult chiar si asa.
    Cate retete au mai ramas? Mi se pare ca nu ai mai actualizat totalul, de aia intreb.
    Superb a iesit si asta.

    RăspundețiȘtergere
  4. "Hai, frate, lasa-ma sa mananc ca m-ai terminat cu pozele"-pare sa zica doamna din imagine!
    Betisoarele au iesit perfecte, nu-s late, nici strambe, cel putin astea de le-ai pozat.
    Deci, o portie e a mea, daa? ;-)

    RăspundețiȘtergere
  5. Super bine arata!! Dulceata de gogonele? N-am mancat, daca spui ca e asa buna va trebui sa-mi trimiti si mie ca sa ma conving :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Un vis! Dulceata de gogonele nu am facut pana acum, desi de rosii coapte am facut si a iesit excelent. Insa combinatia cu nectarinele mi se pare deosebita! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  7. N-am mancat pana acum dulceata de gogonele, desi am vazut pe mai multe bloguri.. Pana acum nu m-a convins nimeni sa mamanc, dar tu prea spui cu foc! :)) Iti voi trimite mail!
    Si app: primesc si eu o portie din frumusetea asta?! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Cum lipsesc cateva zile de pe aici, cum umpli blogul cu gramezi de retete care mai de care mai "mouthwatering". Iar reteta asta o face din plin. Ma duc sa beau putina apa.
    Bafta!

    RăspundețiȘtergere
  9. @Cătău - Merci

    @Ramona Alina - Merci

    @Any - Merci. Nu a mai scazut numarul pentru ca in ultimele doua saptamani am tot refacut retete facute deja... din motive ca nu-mi plac ce poze am facut prima oara :) Am mai facut una noua aseara asa ca numarul as scazut la 25 ramase

    @Liana10 - Doamna din imagine e Roxi, fata mea :). Si exact ala este sentimentul la masa de fiecare data cand mancam preparate facute de mine :). Esti draguta... dar betisoarele trebuiau sa fie cilindrii :)

    @Paula Gafitescu - Merci :)

    @simplu si bun - Merci

    @Simona - Merci. Spor la treaba

    @Haplea - Merci

    @Mihai - Merci :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Aoleu si vai de mine,ce bunatati frumoase aici.Mor de pofta!
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  11. Arata totul grozav dar dulceata aia de gogonele e absolut de incercat,m-ai facut curioasa! :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Sa stii ca anul acesta am vrut sa fac si eu dulceata de gogonele , dar totusi am fost tematoare :(( , insa la anul nu mai scapa !!!! ;)
    Totul ti-a iesit perfect , ca de obicei !!!! <3

    RăspundețiȘtergere
  13. Ce pofta mi-ai facut, arata exceptional !!! si cu dulceata de gogonele.Musai sa incerc si eu.

    RăspundețiȘtergere
  14. marturisesc ca dulceturi din astea "exotice" sa le spun n-am incercat,desi am o buna prietena blogger, ca sa nu spun blogareasa,care e maestra in ele.Incearca tot ce misca in blogosfera.E vorba de Elena de la Bucataria Elenei.Si are niste retete absolut minunate ,in care am incredere deplina.Dar reteta ta ma tenteaza tare ! sa nu te miri daca am s-o incerc!!!!iti dau de vestre!

    RăspundețiȘtergere
  15. @DiaMar bucataria galbena - :) Merci

    @FLORY - Merci frumos

    @catkitchen - Merci. La anu' nu o ierta :)

    @Alex - Multumesc. Pai sa incerci :)

    @pansy - Merci. Daca incerci, cu siguranta as vrea sa stiu care e impresia :)

    RăspundețiȘtergere

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
© The Wandering Oltean
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSS Comments RSS
Back to top