miercuri, noiembrie 21, 2012
Venison Chop with Pan-Roasted Butternut Squash and Braised Shallots
Inca o reteta care este relativ usor de executat in schimb trebuie rabdare si tutun ca sa o scoti la capat.
Este prima oara cand gatesc carne de cerb si cum ultima oara am mancat carne din asta acum vreo 10 ani, nu prea am avut nici un fel de referinta la ce sa ma astept. A fost una din situatiile in care cand nu te astepti la mare lucru esti super incantat de rezultate.
Carnea de cerb nu are nici un fel de grasime si ca atare recomandarea este sa se pregateasca "medium rare", altfel se usuca si o sa fie un pic de talpa de bocanc.
Cum mie imi place carnea exact medium rare.. exact pe sufletul meu!
Pregatita asa "medium rare" a fost super frageda, printre cele mai fragede bucati de carne pe care le-am incercat vreodata. Ca sa respect adevarul istoric, costitele mele au iesit un pic mai in partea de rare decat medium rare. Daca o citez de Roxana, au iesti still "kill road" :)
De pregatit, nu cred ca o sa o prepar prea des pentru ca la singurul loc unde am gasit costite de cerb, pretul a fost de $60 pe Kg. A fost buna carnea asta... dar nici chiar asa de buna :)
Tinand cont ca sunt cerbi si caprioare pe toate drumurile in NJ, nu inteleg de unde vine pretul asta. Cand zic ca sunt pe toate drumurile, nu este nici un fel de exagerare. In zona in care locuiesc eu, nu trebuie sa mergi mult fara sa vezi rezultatele coliziunilor dintre caprioare si masini.
Si din pacate, stiu asta pentru ca am simtit-o pe pielea proprie.
Quick Venison sauce
Sosul asta, ca orice "quick sauce" care se respecta, ia cam o ora si jumatate sa-l faci. Oase de cerb nu am gasit decat la pachete de 10 Kg asa ca de nevoie am folosit oase de vitel.
Este identic cu celelate "quick sauce" facute pana acum ( oase prajite in ulei super fierbinte pentru 20 de minute si "deglazed" cu diferite lichide, apa, supa de pui, supa de vitel si vegetale ) cu deosebirea ca de data asta se adauga si huckleberry. Cum fructe din astea nu am gasit, am folosit blueberries
Sosul rezultat a fost gustos cu hint de blueberries, dar nu prea mult. Declarat printre cele mai bune sosuri facute de mine!
Braised Shallots
Salotele se stropesc cu ulei de masline si se fac pachet in folie de aluminiu impreuna cu cateva crengute de cimbrisor. Asa impachetate se tin in cuptor incins la 175C pentru 30 de minute.
Se curata de coaje si se taie in feliute subtiri.
Chiar inainte sa se serveasca, se amesteca cu brunoise, romburi de rosii si beurre monte ( unt emulsificat) si se incalzesc bine.
Butternut Squash
Din partea de la 'gât' se taie cercuri de 5 - 6 cm si groase de un cm.
Se fierb in supa de pui pana s-au patruns
Chiar inainte sa se serveasca, se prajesc pe ambele parti in ulei de canola pana devin aurii inchis
Costitele de cerb
Se leaga fiecare costita cu sfoara imprejur ca sa-i dea o forma uniforma, se asezoneaza cu sare si piper proaspat macinat si se prajesc cate 3 minute pe fiecare parte
La sfarsit de tot a fost un pic mai multa agitatie pentru ca a trebuit sa coordonez patru tigai si cratite pe aragaz in acelasi timp dar s-a treminat fara nici un fel de dezastru notabil.
In prealabil, se prajeste cate o felie de bacon pentru fiecare portie
Se pune o lingura de sos in mijlocul farfuriei iar in mijloc o felie de dovleac.
Pe dovleac se pune cate o costita. Pe costita se pune cate o lingurita cu sosul de salote, o felie de bacon si se orneaza cu patrunjel... si cam atat
Una dintre cele mai reusite preparate din carne de pana acum.
Sosul a fost gustos cu hint de blueberry, dovleacul fiert \ prajit a fost cremos si dulce, costita super frageda iar sosul de salote sățios si un pic luxuriant ( daca exista cuvantul asta ) . De bucata de bacon crocanta nu mai vorbesc :)
ARTA!!!
RăspundețiȘtergereO reteta perfecta de toamna... cand aveam vanat nu aveam TWO blog( ca sa nu zic internet)
Arata minunat de bine si sigur e gustoasa... Hmmm, ce-as vrea sa maninc si eu o bucatica mica...
RăspundețiȘtergereChapeau!
RăspundețiȘtergereRetetele tale imi aduc aminte cateodata de Top Chef. Poate arunci un ochi la serial daca n-ai facut-o deja, e o mare sursa de inspiratie pentru mine :)
RăspundețiȘtergeresuper, as fi gustat si eu din minunatia astaaaa
RăspundețiȘtergereJos palaria! Carnea arata perfecta...tare as fi vrut sa fiu si eu in apropierea farfuriei cand ii faceai fotografiile :)
RăspundețiȘtergerePerfect,ca de fiecare data!Tu faci ca totul sa para atat de simplu de facut! :)
RăspundețiȘtergereDe-acum poti sa-i faci concurenta lui chef T.K. Gata, am zis!
RăspundețiȘtergereDa' zi drept...ce-ai facut cu caprioara, ai bagat-o in portbagaj?
@un oltean - Hai sa m-ai facut sa zambesc :) Nu aveam internet dar aveam tranzistori :)
RăspundețiȘtergere@Daniela - Merci frumos. Cu prima ocazie cand o sa mai fac ... :)
@Mihai - Multumesc frumos :)
@Bogdan - Merci! Nu am vazut Top Chef... ca nu mai am timp dupa ce fac retetele astea :)
@Cătău - Merci
@simplu si bun - Multumesc frumos. Data viitoare cand esti prin zona ... :)
@FLORY - Merci :). Asta chiar ca a fost usor :)
@Any - Esti mult prea draguta :) Nu fac decat sa copiez si eu :). Caprioara nu am apucat sa o bag in portbagaj ca a fugit :). Nici nu ai fi zis ca tocmai mi-a facut aripa praf... la cat era de sprintena dupa impact
ah ce m-am bucurat sa aflu ca nu a patit nimic acea caprioara! nu prea le am eu cu carnita, dar arata senzational!
RăspundețiȘtergereSeara frumoasa si numai ganduri bune! :*
Uhhhh... m-am linisti.. am crezut c-ai vanat cerbu cu masina :) Oricum, sorry de masina, cam nasol..
RăspundețiȘtergerePreparatul tau arata.. absolut minunat! De fapt ca mai tot ce faci tu.. Bravo!!
O prezentare perfecta!!
RăspundețiȘtergereCreatie de master chef!