Searching for culinary perfection, one recipe at the time

duminică, martie 25, 2012

“Bacon and Eggs” Soft Poached Quail Eggs with Applewood-Smoked Bacon


 Filozofia lui Thomas Keller si a mincarurilor create de el este sa te uimească si sa te surprindă de la prima îmbucurătură si la sfîrşit sa-ti lase un sentiment puternic de "îmi doresc sa fi fost mai mult".
Reţeta asta se suprapune exact pe filozofia asta. Toata porţia încape într-o lingură, mai bine zis intr-o jumatate de lingură. Cînd o mănînci, combinatia dintre ou, bacon si unt este fantastica!!!

Asta a fost prima oară cînd am făcut "poaching eggs". Cît am fost prin România nu am mîncat asa ceva asa ca nu am habar cum se zice în româneşte.

Reţeta foloseşte şase ouă de prepeliţă dar cum nu se găsesc sa cumperi decît  cutii de 18 ouă, le-am făcut pînă la urma pe toate asa ca toata lumea a avut cite trei porţii :).


Acum începe partea cu EXTRA FUN!! La fiecare ou se presupune ca i se taie un capac în partea mai bombată a oului, folosind un cuţit cu zimţi. Pînă la urma a fost mai uşor decît mă aşteptam si chiar am reuşit sa nu sparg nici un ou.


Urmează partea cu "poaching". Cum nu am avut nici un fel de experienţa prealabilă si nu am prea ştiut la ce sa mă aştept, asteptarile au fost mici si mi-am propus  sa fie OK si situaţia în care nu o sa ajung decît sa fac o supă de ouă. Am avut noroc bag seama, pentru ca pînă la urma nu s-au dezintegrat prea tare.

Se "toarnă" ouăle din coaje în apa care fierbe uşor si te rogi puternic sa nu se transforme în taietei :)


Ouăle se tin apa în jur de doua minute după care se scot si se pun într-un castron cu apa si gheaţă ca sa se oprească fierberea si sa nu se întărească galbenusul prea mult.
Data viitoare cînd o sa mai fac reţeta asta o sa încerc sa nu pun toate ouăle unul după altul in oala,  după care sa mă uit ca mita in calendar pentru ca nu am mai ştiut care a fost pus primul si care ultimul. Ca rezultat, au fost cîteva care au ieşit destul de tari iar vre-o doua au ieşit mai "mushy".

Cînd s-au răcit bine, folosind o foarfeca se îndepărtează toţi franjurii si coditele astfel încît sa rămînă ceva cît mai aproape de forma de ou.

Partea cu bacon...
Cu o seara înainte am pus trei felii de bacon în congelator, ca sa se taie mai usor. Reţeta cere sa se taie pătratele nu mai groase de 2 mm, asa ca "good luck" sa tai bacon asa de mic daca nu este inghetat :)


Asta a fost partea care parca nu s-a mai terminat... toaca, toaca, toaca ( în engleza suna un pic mai bine... chop, chop, chop :) )

Bucatelele astea de bacon se prajesc într-o tigaie în jur de 5 minute pînă devin crocante, după care se pun în servetele ca sa se inlature grasimea.

Aproape gata..
Ouale se incalzesc în Beure Monte.
Ca o paranteza, nu pot sa spun exact de ce, dar de cite ori fac emulsia asta de unt, îmi creste optimismul substantial. Este ceva în felul în care arata care la mine este echivalent cu buna dispozitie :) .


Dupa ce s-au incalzit cîteva minute, se mai adauga doua lingurite de Brunoise .. si cam atit.


Intr-o lingură mai mare se pune un ou, o lingurita de sos si se presara cu bacon.


Arata spectaculos iar ca gust... YUMMY!!


Share this post

16 comments

  1. Doamne ce bine arata! Eu am folosit pina acum ouale de prepelita doar pentru cartofi surpriza!

    RăspundețiȘtergere
  2. @Anonim - Merci!! Data viitoare cind ma vizitezi.. bagam :)

    RăspundețiȘtergere
  3. So, can I join the club? unde si cand ca vin!! ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. @Antonina - :). Well, Anonimul de mai sus e preten bun si mai e si nasu' pe deasupra :). dar dac se nimereste sa fii prin NJ pe la tara... absolutly stop by :)

    RăspundețiȘtergere
  5. De retinut,imi place mult,chiar si partea cu extra fun!O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  6. Arată yammy.O întrebare ?tu de unde cumperi oua de prepelita ca nu prea am văzut pe la magazinele mele.thanks

    RăspundețiȘtergere
  7. @Paradis - Merci! Oua de prepelita - Asian supermarket. Le-am gasit acolo din greseala

    RăspundețiȘtergere
  8. Sa stii c-o sa tin minte vorbele dumitale ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. Chiar arata spectaculos! Superba prezentare!

    RăspundețiȘtergere
  10. Oltene, io cred ca li se spune oua fierte cu bacon servite-n lingurite ;-)))...hi,hi....io cand am fiert niste oua in apa, am pus si-o lingurita de otet, tocmai ca sa nu se dezintegreze...baconul ala la congelator e o idee buna, dar la fel ai fi putut sa faci sare cu bacon...parerea mea ;-)

    RăspundețiȘtergere
  11. @Liana10 - hi,hi :). Pai nu este numai oua fierte cu bacon. Unde mai pui si sosus care a facut toti banii :)?
    Otet am pus dar nu am scris in post ca am uitat. Majoritatea oualelor au fost ok.. au supravietuit tratamentului :).
    Nu inteleg .. cum asi fi putut sa fac sare cu bacon? Orice o fi.. nu puteam sa-l fac ca nu e in carte. Daca Keller nu zice in carte.. nu fac :). Dupa ce termin toata cartea (asta sper ca o sa se intimple pe undeva prin 2013), trc si la variatiuni :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Ioi, oltene de cand vreau sa fac si io sare cu bacon...ni, reteta aci:http://www.thewannabechef.net/2011/01/10/homemade-bacon-salt/

    RăspundețiȘtergere

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
© The Wandering Oltean
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSS Comments RSS
Back to top